Elképzelhető, hogy a jövőben nem lesz áram, élelem stb. összeomlik minden?
Egyébként ez nem csak hogy elképzelhető, hanem szinte elkerülhetetlen. Az időt lehet húzni-halasztani, esetleg kisebb olajmezők kiaknázásával (nagyobbat már nem nagyon fognak találni, mert keresztül-kasul fúrtuk a Földet olajért), vagy gazdaságosabb kitermelési technológiával, esetleg hatékonyabb megújuló forrásokkal, de a népességszám rohamos növekedésébe, és a fosszilis energiahordozók árdrágulásába mindenképp bele van kódolva a fenntarthatatlanság.
A következménye pedig semmiképp sem pozitív, azaz nem arra tartunk hogy a Marson fogunk nyaralni 2100-ban, sokkal inkább válság, zavargás, háború, és újrafelosztás.
Én optimista vagyok, szerintem a világ nem fog összeomlani.
Mivel az emberiség - dacára minden ellenpéldának - azért nem totálisan hülye, plusz nem vagyunk állatok, nem fogunk a végtelenségig szaporodni.
Ha jól tudom, Kínában már rég az megy, hogy az egygyerekes családok marha sok támogatást kapnak, a két- vagy többgyerekesek semmit. Ergo alaposan meggondolja az ember, hogy vállaljon-e több gyereket.
Nálunk persze - szokás szerint szembe megyünk a globális trenddel - még gyerekvállalásra ösztönzik az embert, lásd megélhetési gyerekvállalás.
Szerintem eljuthat a világ egy olyan helyzetbe, ahol kötelezően minden országban bevezetik, hogy akinek egynél több gyereke van, az nem kap támogatást, esetleg pluszban meg is adóztatják. Az embereket a pénztárcájukon keresztül igencsak meg lehet fogni.
De ha ez nem is történik meg: csúnyán hangzik, de az esetleges válság minket szinte alig érintene. Vagyunk olyan mázlisták, hogy az emberiség legszerencsésebb néhány százalékába tartozunk. Millió csapás éri az embereket a világ minden táján, aszályok, árvíz, földrengés, éhínség, stb. Mi ezektől mind megmenekülünk.
Van egy olyan gyanúm, hogy a nagy energia- és élelemválság sem minket érintene elsősorban, hanem Afrikát, Ázsiát és Dél-Amerikát.
"Én optimista vagyok, szerintem a világ nem fog összeomlani.
Mivel az emberiség - dacára minden ellenpéldának - azért nem totálisan hülye, plusz nem vagyunk állatok, nem fogunk a végtelenségig szaporodni. "
Kína mint kommunista ország be tud vezetni bármilyen születés szabályozást, de rengeteg olyan vallási fanatikus ország van (Muszlim, Arab, Hindu, stb) ahol a vallás tiltja a születések szabályozását. Amíg ezek az emberek olyan buták hogy nem fogják fel hogy a vesztükbe rohannak addig semmit sem ér néhány állami program. És ezek a vallási fanatikusok bizony szép számmal ott vannak már Nyugat-Európában is.
"Elképzelhető, hogy a jövőben nem lesz áram, élelem stb. összeomlik minden?"
Nagyobb eséllyel lesz ötösöd a lottón.
"Ha elképzelhető, mi miatt következhetne ez be?"
Akkor következne be, ha a Földbe csapódna egy kisbolygó, és megnyekkennénk, mint a dinoszauruszok.
"Energiaválság miatt bekövetkezhet, azaz a fosszilis energiahordozókból inkább előbb, mint utóbb fogy ki a Földünk"
Sosem fogy ki. Ugyanis ahogy ezekből egyre kevesebb lesz, úgy egyre jobban megéri más energiaforrások kiaknázásába befektetni, vagyis egyre jobban felfut az atomerőművek, napelemek, geotermikus és szélerőművek stb. építése. Így a fosszilis energia kimegy a divatból.
"a népesség pedig növekszik, és nem nagyon lesz amivel kiválthatnánk az egyre növekvő népesség energiaigényét."
Egyrészt a népesség növekedése a sok energiát fogyasztó fejlett országokban már rég megállt, másrészt a fejlődő országokban is 20-30 éven belül megáll. Másrészt a Napból olyan sok energia jön a Földre, hogy annak csak nevetségesen kis részét használjuk. A mostani energiafogyasztás sokszorosa is biztosítható.
"Az alternatív, megújuló energiaforrások teljesítménye csupán töredéke a fosszilis energiahordozókénak."
Egyrészt nem mindenhol.
Másrészt: jelenleg a legtöbb országban, Magyarországot is beleértve, programok léteznek a megújuló forrásokra való áttérés céljából. 20-30 éven belül az energia nagy része ilyen forrásokból fog jönni. Ez, hogy "töredékét" adják ezek a források az összenergiának, kb. 2000-ben volt utoljára igaz.
18:11
Még mindig a tegnapi újságot nyomatod.
"Kína mint kommunista ország be tud vezetni bármilyen születés szabályozást"
Bevezette. Úgyhogy olyan demográfiai katasztrófa előtt áll, ami példátlan lesz. 2040-re Kína egy gigantikus öregek otthona lesz az "egy gyerek"-politika eredményeként. Míg azokban az országokban, ahol nem avatkoztak be ilyen durván a népesedési folyamatokba, simább lesz a demográfiai átmenet.
"de rengeteg olyan vallási fanatikus ország van (Muszlim, Arab, Hindu, stb) ahol a vallás tiltja a születések szabályozását"
Alaptalan legendák ezek. Indiában, Szaúd-Arábiában vagy éppen Algériában egyaránt 2-2,5 körüli TFR van, pedig ezek muszlim, illetve hindu országok. A népességszabályzás természetesen elterjedt ezekben az országokban. Törökország, Marokkó, Egyiptom, Irán, mind nyugati demgográfiai mintákhoz igazodnak. Tudom, hogy izgibb azt képzelni, hogy a "kelet" valami "egzotikus" hely, ahol minden más, de hát a tények nem ezt támasztják alá.
Néhány afrikai országban ugyan jelentős népességszaporulat van, de ezekben az országokban vagy rengeteg hely van (alacsony a reál népsűrűség), tehát ez semmiféle gondot nem fog okozni, vagy pedig, ha tényleg túlnépesednek (pl. Kongóval ez előfordulhat), akkor a többlet kivándorol. Mint ahogyan Németország is túlnépesedett a középkorban, így hát szétterjedtek a svábok a Dunántúltól a Volgáig fél Európán. Majd a kongóiak idejönnek Európába. Kell majd valaki, aki cseréli az európaiak (nagy többségük öreg 2050-re) alatt az ágytálat.
Az a vicc, hogy neked vannak értelmes hozzászólásaid is, de amikor lenyeled a nyugati szélsőjobbos arabellenes heccet, mint kacsa a nokedlit, akkor te is átváltasz zombi üzemmódba. A tények jobb barátaink, mint a szélsőjobb.
Nincs ebben semmi szélsőjobb. Nézzük a tényeket:
A Föld lakossága egyértelműen növekszik, méghozzá rohamosan. Aki mást mond az nézze meg a számokat.
Nyugat-Európában mára már jelentős számú olyan országból származó bevándorló él akiknek a vallása tiltja a születés szabályozást, valamint vígan élnek az európai kormányok által adott juttatásokból, sokan ezért is választották otthonukul az adott országot. Ez sok nyugati parlamentben téma.
A fosszilis energiahordozók, köztük is a legfontosabb olaj kitermelése elérte a csúcsát. Az ábrán látható a kitermelés várható alakulása, valamint a piros vonal jelzi hogy mi lenne az optimális a gazdasági növekedés fenntartásához.
A napkollektorok, és szélerőművek olyan kis hatásfokúak a fosszilis (gáz, olaj, és szén) erőművekhez képest, hogy ezekkel fél országnyi területeket kéne lefedni ahhoz hogy kiváltsuk a nem megújuló forrásokat, valamint a napelemek szilícium kristályai szintén olaj felhasználásával készülnek. Valamint az így előállított energia sem olcsó, az alábbi rövid cikk ezzel foglalkozik:
Én egyenlőre az utakon sem látok tömegével elektromos autókat, sem a háztetőkön méregdrága napkollektor rendszereket. Ezek a társadalom egy szűk felső rétegének megfizethető dolgok, de a tömeges (olcsó) alkalmazásuk csak utópia.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!