"Meik" helyesírási hiba idegesít a legjobban?
11/21 A kérdező kommentje:
Olyat is láttam, hogy valaki a 'tizedik' szót a következőképpen írta le: 10.-dik
Nekem a kedvencem a 3-rom :D
Amitől komolyan vérszemet kapok, az a -ba, -be/-ban,-ben használata. Komolyan nem értem őket. Szerintük az értelmes, hogy:
- A boltBA vettem kenyeret.
- MostanáBA rosszul vagyok.
EZMIEZ ???
2012. máj. 6. 15:32
13/21 A kérdező kommentje:
3-rom xD ilyet még nem is láttam.
2012. máj. 8. 08:10
2012. máj. 8. 17:56
Pontos j/ly-tévesztés, 'muszáj' és társai, ha az ige és az igekötő között más szó áll, mindhármat külön írjuk, na ezt kevesen tudják...
A legjobban az szokott bosszantani, amikor a médiában, tévében, újságban írnak rosszul valamit, bármelyik adón, sajnos!!! Nem beszélve a dvd-k feliratozásáról... :( (98 % pocsék, pedig nem ócska filmekről van szó.) Nem tudom, miért nem fontos a magyar nyelv. :( Nem mondom, hogy a privát szférában némi lazaság nem megengedhető, de ezt a fajta nyelvi humort csak az egyébként TÖKÉLETES helyesírással bíró emberek engedhetik meg maguknak. A többieknél káros, mert rögzül, torzul az egész.
2012. júl. 10. 12:46
Engem nem idegesít, osotbaság, de vannak típushibák, amik inkább figylemetlenségből vagy a magolás hiányából adódik. Magolás hiánya: J LY szavak, ezt vagy bemagoltad anno, vagy nem, ennyi. NEm nagy ügy,nem akkora alap. A lessz meg olyan figylmetlenségi, mert valahogy azt beszédben is mindig hosszan ejtjük. Én leginkább az olyan alapvetőbb dolgokon nevetek jókat, hogy : Hagyjad- Hadjad,
2012. júl. 21. 16:15
Vagy "higyje" a higgye helyett. :-) Szerintem nem mindig felmentő ok a figyelmetlenség. Ha elindul valaki otthonról, felöltözik, akármennyire is dekoncentrált, mert igyekszik megfelelni az alapvető közösségi szabályoknak. Írásban akkor miért nem? Egyébként én sosem magoltam a ly/j-s szavakat, erre nem lettem volna képes :), mégis tudom őket. Lehet, hogy szerencsém van, de az is lehet, hogy egyszerűen csak sokat olvastam, és megragadtak a fejemben. Tudom, ez ma másként van... :(
2012. szept. 12. 13:25
Nem mindenki a könyvolvasásban éli ki magát, én sem, pedig van két középfokú nyelvvizsgám meg egy egyetemi dilpomám is. Nem tartom amam annyira angyon hülyének, de szoktam helyesírásban téveszteni. Nem nagy show. Az öltözködős példa nem a legjobb, mert az egy annyira alap dolog, mint kb az evés. Az írásban meg az ember gyakran a tartalomra, a megfogalmazaott gondolatokra összpontosít, ami nagyon nagy mértékben vonja el a figyelmet az ilyen apró részletekről mint egykét helyesírási hiba. Ilyen alapon általánosítani,előítéleteket kreálni valakíről ,hogy iq- nulla ha rosszul ír ostobaság, inkább arra érdemes koncentrálni,hogy ki mit mond a szövegével, hogyan fogalmaz, az többet ér. Na abból lehet igazi következtetéseket levonni. Sokan rögtön fejből írják ami a gondolatuk a forumokon, vannak akik meg félórákat kotlanak rajta a Wordben helyesírás elemzővel átfuttatva, aztán bekontrol C+v zik, utána meg nagy sznobon verik magukat,hogy mekkora helyesírás királyok. Ezt is figyelembe kell ám venni! Ma már nem nagy szám a technologia mellett helyesírásra döngetni magát az embernek. Csak faszarági sznobista dolog. Főleg egy szórakoztató véleménnyilvánitó fórumon szabadidőben, mert nyilván munkahelyen, hívatlaos helyen kéne hogy leginkább elvárás legyen a helyesírás.
2012. szept. 12. 16:26
Ha valaki diszlexiás, az persze más, de nem ez volt az eredeti kérdés, nem tudom, láttad-e. A könyvolvasásban speciel nem "kiéltem" magam, hanem egyszerűen szerettem olvasni, talán ez nem akkora hiba. Ha nem nagy dolog a helyesírás manapság a Word miatt pl., akkor miért nem használja mégis mindenki? Pont ez az. Amúgy...én se értek sok dologhoz, de azért nem szólnám le azt, aki azokban esetleg jártasabb nálam.
2013. jan. 9. 22:31
Kapcsolódó kérdések: