A Gyűrűk Urában van egy eltörött kard. Tényleg el lehet törni egy kardot? Mekkora erő kell hozzá? Ha csak egy ember szándékosan ketté akar törni egyet?
Nem vagyok fegyverkovács, de amit felcsipegettem…
A japán kardok gyártási technológiáját "200szor hajtogatott" módszernek hívták. Talán nem véletlenül.
Az európai csataterek legrettegettebb fegyvere a "Damaszkuszi penge" volt. Ott a kardokat mocsárban tartották hetekig, mintegy érlelték a pengét. A nyers vas rideg és törékeny. Az acél kemény, de rugalmas. A vasból pedig szén hozzáadásával készítenek acélt. Ez lehetett a Damaszkuszi penge titka is. A mocsárban nagy mennyiségű atomi szén épült be a fegyverbe.
A kardtörő aratókésről egy tanáromtól hallottam. Grafikus, etikát tartott, és Reiki és Csuag-fa (nyugaton Kung-fu néven ismert) mester volt. Egyszer elmesélte a Csuang-fa és a Karate kialakulását. Ott emlegette az aratókést. A japánok meg voltak lepődve, hogy a közelükben élő kínai parasztoknak nincs fegyvere, a katonáikat mégis sokszor találják törött pengével, és bezúzott koponyával. A parasztok ugyanis azt használták, amijük volt. Pl bambuszbotot, aratókést, cséphadrót (nuncsaku)
Köszönöm, érdekes, amit mesélsz.
Még egy utolsó kérdésem lenne, de erre már lehet azt mondjátok, menjek fel Wikipédiára (máshol is keresgélek párhuzamosan, nem csak Titeket dolgoztatlak), hogy az ókorban már acélt tudtak előállítani, nem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!