Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » A Szerbiában élő magyar...

A Szerbiában élő magyar kamaszok egy részének, miért borzalmas a helyesírása?

Figyelt kérdés
2012. ápr. 29. 08:20
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Az itthon élő kamaszoké nem zavar? Ők sem tudnak helyesen írni.
2012. ápr. 29. 08:27
 2/13 anonim ***** válasza:
66%
Ne általánosítsunk már!
2012. ápr. 29. 09:15
 3/13 anonim ***** válasza:
26%
Egyébként minden olyan Magyar ember aki külföldön nevelkedik azoknak borzalmas a helyesírása meg a kiejtése is. Ő nekik a helyi nyelvet kell tudniuk és a magyart maximum már hagyományként tanulják. Nekem rengeteg kollégám van Szlovákiából ők magyarul nagyon nehezen tudnak írni a 20-ból talán 2 olyan van akik folyékonyan beszélnek és helyesen írnak magyarul. Szerintem ha te is külföldön születnél és ott nősz föl senki sem várná el hogy helyesen írj és beszélj magyarul mert neked az elsődleges nyelv az a nyelv ahol élsz aztán a magyar ha így nevelnek. Én egy külfölditől sem várom el hogy helyesen írjon meg beszéljen, csak azt hogy érteni lehessen amit mond.
2012. ápr. 29. 09:21
 4/13 A kérdező kommentje:

Minden magyar ember kis kezdőbetűvel írja azt, hogy magyar.

Második, szövegértés, egyes.

2012. ápr. 29. 09:28
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

Ha valaki a határon túl magyar, annak az esetében könnyebben érthető, ha bizonytalan a helyesírása és nyelvhasználata - különösen akkor, ha szórványban él. Ugyanakkor sok olyan kisebbségi magyart ismerek, akik fölényesen biztos helyesírásukkal, választékos, szép magyarságukkal leckét adnak sok anyaországinak. Ezen az oldalon is köztünk vannak, személyes örömömre.

Ami engem mélyen elkeserít, az egyes hazai fiatalok nyegle, tudatos nyelvtiprása. Én nem tudom...rárontani az anyanyelvre nekem olyan, mint szembeköpni magunkat a tükörben:(

2012. ápr. 29. 09:42
 6/13 rajcziz ***** válasza:
100%

Kedves 3-as válaszoló!

Ez nekem fájt. Szlovákiai magyar vagyok és igenis kínosan ügyelek a helyesírásomra, ahogy a legtöbben a környezetemben. Ne vonj le következtetést a saját ismerőseidből.

"20-ból talán 2 olyan van akik folyékonyan beszélnek és helyesen írnak magyarul." - helyesen egyébként "2 olyan van, aki folyékonyan beszél és helyesen ír magyarul"

Nem tudom, a környékemen, ahol aztán tényleg kisebbségben vannak a magyarok, minden magyar folyékonyan beszél, és legalább olyan helyesen ír, mint a magyarországi átlag.

Az elsődleges nyelv pedig az állam nyelve? Ezt nem tudom, honnan szeded! Az elsődleges nyelv mindig az anyanyelv, ez pedig magyaroknál a magyar.

2012. ápr. 29. 10:08
 7/13 anonim ***** válasza:
62%
Igen van soknak akiknek elegge rossz a helyesirasuk, de viszont nem azert van mert szerbul is annyira tokeltesen irnanak.Vajdasagban legtobb helyen van magyar tagozat ez nem olyan mint Romania hogy mindent romanul tanulsz de altalaban tudnak irni, persze olvastam olyat hogy majdnem lefordultam a szekrol.(En azert irok ekezetek nelkul mert billentyuzetem angol es rajta van 3 mod angol, szerb(latin), es szerb (ciril))
2012. ápr. 29. 10:44
 8/13 anonim ***** válasza:
100%
Es kedves 3. valaszolo Szerbiaban eltem egesz eletemet es magyar az anyanyelvem a szerbet is magyar akcentussal beszelem, sok eszak-bacskai(vajdasag) magyar egyaltalan nem tud szerbul ugyhogy ne magyarazz.
2012. ápr. 29. 10:47
 9/13 anonim ***** válasza:

2. válaszoló vagyok.

Az első válaszoló hozzászólására reagáltam.

2012. ápr. 29. 12:03
 10/13 anonim ***** válasza:
87%

Kedves 7. válaszoló!

Azért szerintem te se nagyon ugrálj a helyesírásoddal, mert közel sem tökéletes. A billentyűzet nyelvét bármikor át lehet állítani, viszont akármilyen nyelven használod a billentyűzetedet, a vessző mindnél megtalálható.

Másodszor pedig én Romániában élek, és mindössze két tantárgyat tanulok románul.

Kedves 3. válaszoló!

Ez egy hatalmas hülyeség volt, már meg se haragudj. Lehet, hogy sok külföldön nevelkedő embernek rossz a helyesírása, de NEM MINDNEK. Hidd el, csak az én környezetemben sok olyan ember van, aki például téged is lepipálna ilyen téren. Mellesleg garantálom neked, hogy az én és a környezetemben élők beszédjéből egyik magyarországi sem mondaná meg, hogy erdélyiek vagyunk. Erről ennyit.

Kedves kérdező!

Sajnos nem csak a szerbiai magyarok egy részének borzalmas a helyesírása, hanem más határon túli magyarnak, sőt, nagyon sok anyaországi sem lehet büszke rá. Szerintem az oka egyszerű hanyagság, nem veszik a fáradságot, hogy elsajátítsák az anyanyelvük szabályait.

17/L

2012. ápr. 29. 16:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!