Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mikor vezetik be Magyarországo...

Mikor vezetik be Magyarországon azt, hogy mindenki tegezzen mindenkit?

Figyelt kérdés

Csak egy felesleges hülyeség, ami zavarja az embert ha beszél, mert nem tudja, hogyan fűzze a mondatait. Csak elbizonytalanítja a magyar embert, hogy azt se tudja mikor tegezzen mikor magázzon, már nem illik bele ebbe a mai világa ahol most élünk, a mai facebook-os világba szerintem az egyszerűségre kell törekedni. Ha a fejlettebb országokban pl.: USA, Anglia tegezik egymást, akkor a magázás nálunk Magyarországon elmaradottság, fejletlenség!

Nem értem, azt sem, hogy az idős embereket is miért kellene annyira magázni, ugyanolyan emberek mint mi, ez is csak arra, jó, hogy még inkább kiélezzük a különbséget generáció és generáció között.

2012. márc. 26. 13:10
1 2 3 4
 31/37 A kérdező kommentje:
Buta 15 éves lány vagy!
2012. szept. 12. 17:12
 32/37 anonim ***** válasza:
0%
Pont én vagyok a buta? Jó hülye felfogásod van, te szerencséten :P
2012. szept. 13. 16:55
 33/37 A kérdező kommentje:
Hülye 15 éves lány vagy!
2012. szept. 13. 21:05
 34/37 anonim válasza:
100%
Én direkt felhívom mindenkire a figyelmet mielőtt beszélgetni kezdenék vele hogy engem tegezzen! Ha öregember leszek akkor tegezhet 10-15 éves gyerek is NEM fog zavarni.
2012. okt. 15. 15:43
 35/37 anonim válasza:
42%
Vissza az agyarakkal, kedves kérdező. A 15 éves, általad butának és h.lyének titulált lánynak igaza van. Egy fecske még nem csinál nyarat, de kettő se. Az egyéni probléma, hogy neked gondjaid adódnak a magázással, ez a Te fejlettségi szintedet mutatja. Kíváncsi lennék az életkorodra, mert te is igencsak bölcsnek hiszed magad, de az amerika-és nyugatimádatodból kilátszik, hogy te sem egy tapasztalt, idős, sokat megélt úriember/ hölgy lehetsz. + arról nem is beszélve, hogy akivel nem értesz egyet, azt leh.lyézed. Ez pedig primitív viselkedés, és még pont te szeretnél nyelvújítást... Te is komikus vagy :)
2013. júl. 31. 00:52
 36/37 anonim ***** válasza:

Lehet vitatkozni pro és kontra, a magázódás nyelvtani értelemben véve funkció nélküli német csökedék, de mivel az emberek ebben nőttek fel, ragaszkodnak hozzá, és ütnek mindenkit, aki elfelejtené. Szerencsére egyre elterjedtebb a tegeződés, lassan eljutunk oda, hogy kikopik a magázódós formula. Csak nem most lesz.

http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__szokasok-..

2013. júl. 31. 09:00
 37/37 anonim válasza:
Én egyetértek veled, bár a megközelítéseddel tényleg nem minden oké. Elárulnám mindenkinek hogy eredetileg egyik nyelvben se létezett magázódás. Nálunk a 16. században jött létre és a 17. századra terjedt el a Kegyelmed meg Excellenciád megszólítások ragozása miatt. Más nyelveknél nem tudom hogyan alakult ki de úgy tudom hogy ott is az újkor elején vagy a középkor végén. Épp ezért én a magázást és a latin kifejezéseket törölném el teljesen a magyar nyelvből. Viszont akármilyen szépen is el lehet mondani dolgokat echte magyar szavakkal, sajnos még mindig akadnak fogalmak amiket magyarul igen nehézkes kifejezni. Pl. nincs olyan szavunk ami teljesen lefedné a kommunikáció fogalmát. Ilyen sajna a magázás is hiszen már közel ötszáz éve a nyelvünk része, csak úgy sitt-sutty lehetetlen lenne eltávolítani. Az meg, hogy a fejlett országokban nincs... hát az angolszász nyelvterületek kivételével pont hogy van XD A germán nyelvek többségében, az összes újlatin nyelvben, a szláv nyelvekben, a thaiban és a japánban is van. Szóval ez egy rossz érv ahogy a faszbúkos érved is. A faszbúk nem éppen egy nyelvművelő közeg tehát nem abból kéne kiindulni. Szerintem azért kéne eltüntetni mert természetellenes hogy harmadik személyű ragozásban beszélsz egy olyannal aki ott áll előtted. Persze az idősebbeket nekem is fura tegezni de ez csak a megszokottság miatt van. Tehát én támogatom ezt az ötletedet noha egyáltalán nem az általad felhozott okok miatt :)
2015. ápr. 15. 18:39
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!