Mikor vezetik be Magyarországon azt, hogy mindenki tegezzen mindenkit?
Csak egy felesleges hülyeség, ami zavarja az embert ha beszél, mert nem tudja, hogyan fűzze a mondatait. Csak elbizonytalanítja a magyar embert, hogy azt se tudja mikor tegezzen mikor magázzon, már nem illik bele ebbe a mai világa ahol most élünk, a mai facebook-os világba szerintem az egyszerűségre kell törekedni. Ha a fejlettebb országokban pl.: USA, Anglia tegezik egymást, akkor a magázás nálunk Magyarországon elmaradottság, fejletlenség!
Nem értem, azt sem, hogy az idős embereket is miért kellene annyira magázni, ugyanolyan emberek mint mi, ez is csak arra, jó, hogy még inkább kiélezzük a különbséget generáció és generáció között.
Tudjátok,hogy a magázódás az önözés csak nálunk "módi".
A legtöbb országban,nyelvben nem ismerik a magázódást.
Nincs tegező és magázó viszony...és milyen igazuk van!
A tiszteletet,tegezve is meg lehet adni! A 80 éves szomszédbácsit én sem fogom letegezni mert a korára való tekintettel tartozom annyival ,hogy magázom és ezzel is tiszteletet adok! Van egy történetem! Fiatalabb koromban dolgoztam egy gyorsétteremben! A kasszában álltam és szolgáltam ki egy Arab Srácot, majd megkért, hogy segítsek Neki, mert nem érti a Magyar nyelvben a következőt! Idézem! " Lány- szia, Lányok- sziasztok, Néni- csókolom, Nénik- csókolomsztok???" Ekkor döbbentem rá, hogy ez mekkora baromság!
Mi az, hogy csak nálunk? Én a következőkről tudom biztosan fejből, hogy van bennük magázódás, amit használnak is: német, spanyol (ezeket meglehetősen jól beszélem), francia, orosz (ezeket tanultam valamennyire), katalán, thai. Ja és a bónusz angol, amit már annyian emlegettek - amin pont hogy tegezés nincsen, persze ez csak elméleti apróság a többi hathoz képest.
Nyilván a többi latin, germán és szláv nyelvek közt is akad bőven, de erről nem tudok konkrétabbat, nézz utána magad.
Minden élő és természetes nyelv normális tulajdonsága, hogy vannak benne nagyjából érvényes szabályszerűségek, és ezek alól mindig vannak kivételek. Ha te ettől baromságnak minősítesz egy nyelvi jelenséget, akkor tényleg nem tudok neked mást ajánlani, mint egy duplapluszgyors újbeszéltanfolyamot. Csak aztán óvatosan a Facebookkal.
Először is, bocsánat, ha az előző két oldalon már valaki leírta, amit írni fogok, de nem volt kedvem elolvasni az összeset. Aztán:
1. Ahogy már az eljén is írták, az angol nyelvből valójában a tegezés halt ki. [link] Ettől függetlenül náluk van Mr./Mrs./stb. megszólítás, ami udvariasabbá teszi a nyelvet.
2. Tényleg vannak olyan nyelvek, ahol nincs tegezés/magázás. Például latin, de nem tudom, hogy ott nem is volt, vagy csak kihalt.
3. Ha udvariasan beszélsz magyarul, akkor nem "maga", hanem "ön", kivétel néhány tájszólásban, például székelyeknél, csángóknál.
4. Svédországban törvénybe foglalták a tegezést. Az IKEA is tegezve ír ki mindent.
5. Gondolj bele, hogy így is mennyi embert zavar, hogy bizonyos cégek tegezik őket! Példának csak az előbb említett IKEA és a Vodafone jutottak eszembe.
"Mikor vezetik be Magyarországon azt, hogy mindenki tegezzen mindenkit?"
Ez nem bevezetés kérdése, hanem a nyelv változásáé. Ahol kikopott, ott sem "bevezették". Ezek évszázados folyamatok.
"Csak egy felesleges hülyeség, ami zavarja az embert ha
beszél, mert nem tudja, hogyan fűzze a mondatait. "
A magad nevében beszélj, ne általánosságban. Engem cseppet sem zavar.
"Csak elbizonytalanítja a magyar embert, hogy azt se tudja mikor tegezzen mikor magázzon,"
Ebből néha tényleg adódnak problémák, de ez nem a nyelv hibája. Itt az a probléma, hogy már senki nem ismeri a jól bevált illemszabályokat, kezd kikopni a "tetszikezés", nem tudják az emberek, mikor ki nyújt először kezet, és mikor ki ajánlja fel a tegezést. Nekem is van egy edzőm, akit a velem egyidős csapattársam tegez, mert egyszer mondta neki, hogy nyugodtan tegezheti. Engem baromira zavar, hogy én nem tehetem, és egyedül én magázom, és a csapattársam szerint ő nekem is felajánlaná, csak elfelejtette;, mégis, amíg nem mondja, addig nem fogom tegezni. Ezeket a dolgokat csak ismerni kéne és be kéne tartani.
"már nem illik bele ebbe a mai világa ahol most élünk, a mai facebook-os világba szerintem az egyszerűségre kell törekedni"
A magyar nyelvtől távol áll, hiába egyszerűség. Ennyi erővel azt is mondhatnád, hogy felejtsük el a ragozást, hiába ragozó nyelv a miénk, az egyszerűségre kell törekedni. A facebook 10 éve sem létezik, a mai magyar nyelv több, mint 200 éves. Ne a facebook legyen már minden alapja!
"Ha a fejlettebb országokban pl.: USA, Anglia tegezik egymást, akkor a magázás nálunk Magyarországon elmaradottság, fejletlenség! "
Totál hülyeségeket hordasz össze. Először is, mi nálad a fejlett? Másodszor, hogy jön a kettő egymáshoz? Németország szerintem elég fejlett, mégis van magázás, sőt, állítólag az merevebb a miénknél. Nem beszélve Japánról. A nyelvnek meg az ország fejlettségének mi köze van egymáshoz?
"Nem értem, azt sem, hogy az idős embereket is miért kellene annyira magázni, ugyanolyan emberek mint mi, ez is csak arra, jó, hogy még inkább kiélezzük a különbséget generáció és generáció között."
Az, hogy különbséget teszünk, miért lenne rossz dolog? Igen, ez egy megkülönböztetés, de szükség van rá, mert a 70 éves egyetemi tanár nem a haverod. Nem véletlenül alakult ki az idősebbek tisztelete. Inkább pont erősíteni kéne ezt, mert sok idióta így se tartja be.
Csak megsúgom egyébként, hogy az angolszász országokban, amikkel példálózol:
1. Valóban a "you" a magázás állandósult formája (bár ma ez tök mindegy, mert az angolok ezt úgysem érzik)
2. Igenis tesznek különbséget ott is, csak nem így. Nem véletlen, hogy a tanárok megszólítása a "professor", amit mindig hozzá kell tenni a mondanivalód után.
"Mindenkinek csak jó lenne, ebben az országban ha nem kellene magázódni. Szerintem a magyarok így is elég távolságtartóak egymással,és ez a magázás csak rátesz egy lapáttal ergo még távolságtartóbbakká válunk mi magyarok és ez biztosan nem jó így!"
Baromság, nem ettől függ. Egyszerűen hibás a gondolatmeneted.
Különben meg miért kéne közvetlenebbnek lenni? Nem kell mindenkivel lepacsizni, akit ismersz, ismersz, aki idegen, ahhoz meg miért kéne egyből ezer éves cimboraként beszélni?
"Tudjátok,hogy a magázódás az önözés csak nálunk "módi".
A legtöbb országban,nyelvben nem ismerik a magázódást. "
Az USA-n és Anglián kívül hány országot, az angol nyelven kívül hány nyelvet ismersz?
Újlatin nyelvek: tudtommal van.
Szláv nyelvek: van.
Germán nyelvek: az angolon kívül nagyjából van. A svédről tudom, hogy eléggé kikopott.
De nézzünk valami meggyőzőbbet:
Itt elég sok nyelv fel van sorolva. Mit szólsz te ehhez? Nálad ez kimeríti a "legtöbb nyelv" fogalmát?
Vagy milyen nyelvekre gondoltál? Az indián nyelvekre esetleg?
"A tiszteletet,tegezve is meg lehet adni! A 80 éves szomszédbácsit én sem fogom letegezni mert a korára való tekintettel tartozom annyival ,hogy magázom és ezzel is tiszteletet adok! "
Akkor most minek írtad ki a kérdést? Most magad ellen érvelsz.
"Fiatalabb koromban dolgoztam egy gyorsétteremben! A kasszában álltam és szolgáltam ki egy Arab Srácot, majd megkért, hogy segítsek Neki, mert nem érti a Magyar nyelvben a következőt! Idézem! " Lány- szia, Lányok- sziasztok, Néni- csókolom, Nénik- csókolomsztok???" Ekkor döbbentem rá, hogy ez mekkora baromság!"
Sőt, a csuklik igét se lehet E/2 felszólító módba tenni. Ez alapján az egy kivétel alapján ítéled meg az egész tegezést-magázást? Ilyen "hiányosságokat" minden nyelvben lehet találni.
19/F
"A legtöbb országban,nyelvben nem ismerik a magázódást"
Az angolon kívül minden nyelvben ismerik.
Már megbocsáss kérdező, de észrevehetnéd, mekkora idióta vagy. Te képes lennéd csak azért bevezetni, hogy mindenki mindenkivel tegeződjön, mert egy külföldi nem tanult meg helyesen köszönni? Akkor ha én egy németnek véletlenül azt mondanám, hogy du ist, akkor már bevezetnék a német nyelvterületeket, hogy minden alany után ist lesz a létige vagy mivan?
Istenem...
15l
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!