Miért ennyire tájékozatlanok egyesek?
Szüleimmel már régóta járunk Debrecenbe szemorvoshoz, és kétszer is szomorú tapasztalattal tértünk haza. Sem a régi, sem a mostani asszisztensnőnek fogalma sem volt róla, hogy mi fán terem Nagyvárad(szülővárosom). Persze, nem azt vártam el, hogy az alapítás évét mondják el vagy ilyesmi, de amikor ilyen kérdéseket hallok, hogy "az messze van?" akkor szerintem jogosan érzem, hogy mindjárt dobok egy dupla-szaltót. Még ha valahol Nyugat-Magyarországon élő szájából hallottam volna oké, de itt? Mikor az itteni románok meg tudják mondani, hogy legalább merre kell elindulni Debrecen felé...
A másik kérdés, ami nagyon szíven ütött, hogy amikor az asszisztensnő a címünket kérte, és mondtuk, hogy Románia, majd leesett az álla, hogy hogy létezik, hogy mi magyarul beszélünk, sőt, ha nem mondtuk volna, honnan jöttünk, biztos nem mondta volna meg, hogy nem debreceniek vagyunk.
Most azért komolyan, én 16 éves fejjel műveltebbnek érzem magamat...sőt, beszéltem még régebben egy székesfehérvári(!) lánnyal, akkor 13 éves volt, és ő tudta, hogy léteznek hátáron túli magyarok. Tehát nem általánosítani szeretnék, de miért ilyen tájékozatlanok egyesek?
Ez tényleg szomorú... az általános műveltséghez hozzátartozna, hogy a trianoni békediktátumról tudjon az ember.
De: a Csonkahonban élőknek az orosz megszállás évtizedei alatt nem tanították ezt az iskolában, sőt nem volt szabad róla beszélni. Most már szerencsére kezdünk ébredezni, lásd azt a 13 éves lányt is, aki bizony tud róla. Ám mindezt, hogy a jelenlegi határokon túl is élnek magyarok, és összetartozunk, igyekeztek kiölni belőlünk. Szerencsére nem sikerült.
18.50.-nek igaza van. Itthon nyomorognak az emberek,sok az éhező gyerek,de a határon-túliakat segélyezzük! Ez sok ember igazságérzetét sérti.
De az asszisztensnő nem a szoc.alatt tanult,hanem már a rendszerváltás után. Sőt, Trianonról a Kádár-rendszerben is tanultak a diákok! Akkor is tudhatta mindenki,hogy Erdély valamikor Magyarországhoz tartozott.
Egyszerűen buta az a nő.
Igen, nekem is megvan a magyar állampolgárságom, de nem nyújtom semmiért a kezemet. A vizsgálatot ugyanúgy kifizettük, mint más ember, csupán azért járunk oda, mert szakszerűbb az ellátás, itt már sok negatív tapasztalatunk volt ezzel kapcsolatban. Tudom, hogy sokan visszaélnek az állampolgárság nyújtotta lehetőségekkel, de ebben sem kell általánosítani. Mellesleg higyjétek el, itt még jobban nyomorognak az emberek.
Mellesleg sajnálom, hogy az összefogás így kihalt az emberekből, és így kiutálják a másikat. No de nem ebből akarok vitát nyitni.
Kérdező: nagyon sajnálom az esetet, hihetetlen, hogy mennyire tudatlan emberek vannak... egészen elképesztő, hogy a nő nem tudta, hogy vannak határon túli magyarok ("majd leesett az álla, hogy hogy létezik, hogy mi magyarul beszélünk").
Elmagyaráztad neki a dolgot egyébként, vagy ráhagytad?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!