Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mi a véleményed Sade márki...

Mi a véleményed Sade márki elméleteiről, ha minden előítéletet félre teszünk?

Figyelt kérdés

"Sade a kegyetlen természeti törvényekre építve figyelmeztet, hogy az ember természeti ösztönétől fogva rossz, és ennek a született rossznak kell érvényt szerezni; azért kell lerombolni a civilizációt, mert hamis illúziókat táplál."

"…két ember (bűnös vagy erényes) közt a különbséget csak a lelkifurdalás teszi"

"Ahhoz, hogy a természet szándékait betöltsük, az kellene, hogy az erősebb megnyúzza a gyengébbet, vagy hogy emez jószerivel engedje át azt, amit egyébként sem képes megvédeni. Ha e dolgok fizikailag meg is változtak, erkölcsi tekintetben mindig ugyanazok maradtak."

2012. febr. 1. 01:08
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:

"A márki azt írta le amilyen a világ/természet/ egyetem és az ezt alkótó iratlan törvények."

Azt írta le, amilyen a világ/természet IS tud lenni. De nem csak ilyen. Mégis úgy beszél róla, mintha mindenki álszent lenne, és ha engedelmeskedni akarunk a természet törvényeinek, akkor gyilkolnunk, szadiznunk kell. De nyitott vagyok amúgy az elméleteire (ezért is indítottam a kérdést, és ezért is kezdtem el pont nemrégiben olvasni az egyik regényét), csak még magamban nem fedeztem fel ezeket a hajlamokat. Próbálom elképzelni azt a helyzetet, amikor mindent szabad, semmi következmény, semmi bűntudat, de még így sem érzem, hogy más szenvedése örömet okoz. De az is lehet, hogy ez csak azért van, mert annyira mélyen el van ásva bennem ez a hajlam. :D Mivel erkölcsös családban nőttem fel, lehet, hogy annyira belém ivódott a "jóság", hogy azt a sajátomnak érzem, holott nem az. Nietzsche-t is most kezdtem el olvasni. Elgondolkodtató fazonok, az biztos. :)

2012. márc. 15. 20:45
 12/14 anonim ***** válasza:
Itt olvashatsz egy rövid szerzeményt Sade-től ha még nem tetted volna meg címe: Párbeszéd egy pap és egy haldokló között. Igazi ritkaság, már fél éve próbálom beszerezni antikváriumokból.
2012. márc. 16. 15:44
 13/14 anonim ***** válasza:
itt a link : [link]
2012. márc. 16. 15:45
 14/14 anonim ***** válasza:
77%

Kérdező, azt hittem, korábban reagáltam már az empátiás kérdésedre, de úgy látszik, valamiért nem küldtem el, vagy lenyelte a rendszer.

Szóval: az empátia egészen biztosan nem szőröstől-bőröstől a kultúra és a szociális környezet terméke. A legelemibb képesség, ami szükséges hozzá, minden jel szerint velünk születik. Nevezetesen: teljesen akaratlanul, önkéntelenül és automatikusan "kiszámítja" az agyunk, hogy mit gondol vagy hisz egy másik személy, akiről tudjuk, hogy mást látott a valóságból, mint mi. Persze aztán nem mindig használja fel elég ügyesen ezt az információt, például pici gyerekekről ezért gondolták sokáig, hogy nem képesek felfogni, hogy mások mást is gondolhatnak vagy tudhatnak, mint ők - de ez nem így van. Ha nagyon akarod, kikukázok neked néhány tudományos cikket erről.

A mások érzelmeivel való ösztönös azonosulás is meglehetősen automatikus, biológiailag meghatározott képesség. Már az egész pici babák is "megfertőzik" egymást a sírásukkal. Elszomorító látvány síró embert látni, és felvidító egy nevetőt. Ez az oka annak, hogy az emberek nagy többségének nagyon nehezére esik szándékosan fájdalmat okozni egy neki kiszolgáltatott másik embernek, ha látják közben az illető arcát is. Azt hiszem, az első világháborúban fedezték fel, hogy a katonák nagyon jelentős része nem lő; és egyáltalán, a lehetőségekhez képest igyekszik elkerülni a helyzetet, hogy konkrétan bántania kelljen az ellenfelet. Mert ez egy "beépített taub".

Viszont ez az önkéntelen azonosulás nincs meg mindenkiben; kb. 1 százalékból hiányzik. Belőlük lettek régen a nagy harcosok, akik tényleg lekaszaboltak az ellenséges táborból mindenkit, akit értek, és belőlük lesznek ma is azok, akiket ma is be lehet brutálisabb katonai akciókban vetni. De őbelőlük lesznek a kegyetlen erőszakos bűnözők is. Viszonylag egyszerűen, néhány elektródával meg lehet mutatni, hogy nekik - a többiekkel ellentétben - nem emelkedik az arousalszintjük, ha például szenvedő emberek arcát mutatják nekik. Ők máshogy vannak bekötve.

A katonai technika pedig - a tapasztalatokból okulva - külön módszereket fejlesztett ki, hogy ezt az ösztönös tiltakozást a szükségtelen erőszak ellen "kinevelje" a katonákból. Lényeges különbséget okoz például, ha ember alakú céltáblán gyakorolják a célbalövést.

Egész más persze a helyzet, ha valaki fenyegetve érzi magát: ekkor minden elérhető eszközzel, olykor akár aránytalanul agresszíven is megpróbáljuk elhárítani a veszélyt. Amiről beszélek, az a nekünk kiszolgáltatott, minket nem pillanatnyilag közvetlenül elpusztítani akaró embertársaink elleni agresszió. Erre a "normális" ember csak kimondott belső küzdelem vagy trénig mellett képes. Persze a többieket sem lehet egyszerűen "nem normálisnak" nevezni, hiszen egy természetben élő társadalomnak kis számban rájuk is szüksége volt.

Ők persze - minthogy amúgy sem az empátia bajnokai - Sade márkihoz hasonlóan azt gondolják, hogy a többiek csak képmutatóak, és igazából ugyanolyanok, mint ők. Iwiw fórumokon van egy ilyen csóka (nem egyzerűen a szokásos troll tapló, tényleg intelligens és bizonyos kérdésekben nagyon is idealista), ha körülnézel a világmegváltós topikokban, talán megtalálod, bár rég nem jártam arra...

2012. márc. 16. 21:29
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!