Mi a véleményed Sade márki elméleteiről, ha minden előítéletet félre teszünk?
"Sade a kegyetlen természeti törvényekre építve figyelmeztet, hogy az ember természeti ösztönétől fogva rossz, és ennek a született rossznak kell érvényt szerezni; azért kell lerombolni a civilizációt, mert hamis illúziókat táplál."
"…két ember (bűnös vagy erényes) közt a különbséget csak a lelkifurdalás teszi"
"Ahhoz, hogy a természet szándékait betöltsük, az kellene, hogy az erősebb megnyúzza a gyengébbet, vagy hogy emez jószerivel engedje át azt, amit egyébként sem képes megvédeni. Ha e dolgok fizikailag meg is változtak, erkölcsi tekintetben mindig ugyanazok maradtak."
észérvekkel sehogy, mivel nyilván tisztában volt azzal ő is, hogy önmagán kívül nem sokan osztják és nem is díjazzák amiket beszél, hiszen börtönbe zárták, halálra itélték meg végül elmegyógyintézetben halt meg, ezeket a dolgokat ő puszta gonoszságból írta. ezzel akarta megmagyarázni/igazolni a kifordult lelkivilágát és egyben terjeszteni azt a fajta fertőt amiben ő jól érezte magát.
Sajnos sok ember fogékony is erre, de pl én egyáltalán nem érzem "önmagam megcsonkításának" hogy nem gyilkolok, bántok másokat, fekszem le bárkivel a világon (nemre és korra valo tekintet nelkul), szóval nyilvánvalóan téves az egész eszmefuttatás.
de a pokolból egyébként sem szokás visszajönni :PP
Rohadt egyszerű: ennek a "filozófiának" maximum azok számára lehet racionálisan nézve pozitív hozadéka, akik maguk mondjuk a populáció legerősebb 1 százalékába tartoznak. A maradék 99 jobban jár, ha agresszió helyett inkább együttműködik az 1 százalék fékentartásáért (együtt azért csak erősebbek...).
Például ha nő vagy, rögtön nem tűnik olyan vonzó gondolatnak, hogy minden férfi megerőszakolhasson, aki erősebb nálad, tehát nőként kapásból nem racionális ilyen filozófiát támogatni. Kivéve, ha kungfubajnok keletnémet úszónő vagy.
De a csavar csak ezután következik: az egész civilizációnk azért működik, mert _nem_ így gondolkodunk. A 99 százalék kooperációja nélkül nem lennének államok, városok, utak, áram, vízvezeték, oktatás, kész kaja a boltban (most a készt úgy értem, hogy nem kell csirkét vágni meg krumplit kapálni és átúszni az óceánt a banánért), korszerű orvoslás... és biza ezek nélkül a legerősebb 1 százaléknak is nehezebb lenne az élete, még akkor is, ha ők ennék meg egyedül az összes nyers mamutot. Úgyhogy nekik sem túl racionális dolog egy olyan _rendszerért_ ringbe szállni, ahol nincsenek mindenki által elfogadott játékszabályok. Esetleg racionális lehet megpróbálni felrúgni a szabályokat, MIKÖZBEN a többiek betartják őket. De értelemszerűen a többiek részéről nem racionális ezt engedni, ezért szokták az ilyen arcokat börtönbe dugni...
Tessék, ennyi.
Adok neked egy objektív értelmes választ, amilyet vártál, a vallásos/erkölcsi/indulatos bebüfögések helyett, amiket kaptál.
Valóban van igazság az elméleteiben, az embernek vannak ösztönei, az agresszió is mindenkiben benne van, mely agresszió kiélése elégedettséggel tölti el az embert. Csupán erkölcsi megfontolásokból és a társadalom alkotta szabályrendszer betartásával tudjuk összetartani ezt a civilizációt, melynek lényege, hogy az ember a legtöbb ösztönét fojtsa el. Nyilván ha ezek felszínre kerülnének egyszerűen széthullanának a társadalmak, (vagy ami valószínűbb) egy rakás embert dugnának börtönökbe és más intézetekbe.
Amit ő szeretne menne egy kisebb világban, kőkorszaki keretek között, de itt nem és valljuk be jobb is, hogy nem. Ha az ember kezdetektől ilyen lenne és nem fejlesztette volna ki "erkölcseit" ma nem lennénk sehol.
Köszi a válaszokat!
És mi a helyzet az empátiával? Az is csak egy mesterséges, belénk nevelt dolog?
Mi van, ha nem azért nem erőszakolja meg az erősebb férfi a nőt, mert tiltja a törvény, meg az erkölcs. Hanem a nemi ösztönnél mondjuk van valami, ami még erősebb, az empátia. Vagy egy olyan alaptermészet, ami a békés együttműködésre van kalibrálva.
Nem akarom misztifikálni az állatokat, sok számunkra kegyetlenségnek tűnő dolog van a világukban, de pl nemi erőszakot én még nem nagyon láttam :D, max a hím hevesen próbálkozik, de ha a nőstény ráfúj, rámorog, rávicsorog, rácsipog :D, fajtól függően, a hím tudomásul veszi, és arrébb kullog.
Visszatérve az emberekre, ha egy lelkileg teljesen ép, deformálatlan egyént veszünk, lehet, hogy annak nem lenne szüksége semmiféle regulára, ami sakkban tartja, természetétől fogva "jól" viselkedne, mert nem is tudna másképp.
Például érdekes ez az agresszió is, én sosem érzek ilyet nálam gyengébbel kapcsolatban. Csak akkor, ha engem, vagy valakit, akivel együttérzek (aki szintén "gyengébb"), bántanak. Na de ha ezzel így lenne az is, aki engem bántani akart, akkor már nem is akarna bántani, hiszen én vagyok a gyengébb, én pedig nem akarnék védekezni (amihez kell az agresszivitás), mert nem lenne mi ellen. És így már meg is szűnne az agresszió, mert nem lenne olyan szituáció az életben, amikor szükség van rá.
Mondjuk, ezek az erkölcsi törvények olyan mélyen belénk ivódtak, hogy szerintem teljesen nem tudjuk még gondolatban sem lehámozni magunkról, és úgy "lecsupaszítani" magunkat, amíg már csak az eredeti természetünket látjuk.
hát nem feltétlenül belénk nevelt dolog ez, mert az sokszor nem elég. hanem az élet során minden ember megtapasztalja mik történnek ha rosszat tesznek, másokat bántanak és később az eddigi tapasztalatok alapján a legtöbben úgy döntenek, hogy inkább nem csinálnak többet ilyet.
de aki direkt élvezi a szenvedést és a gonosz dolgokat mint pl ez a sade márki, az beteg ember, csak volt hozzá elég IQ-ja, hogy könyveken keresztül hordja össze a marhaságot igazolva önmagát és manipulálva másokat.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!