Filozófiai kérdés - Vajon ha?
Vajon ha egy baleset miatt elveszítem a kezem és művégtaggal pótolják, akkor én ugyanaz az ember leszek, aki korábban vagy egy teljesen másik?
Szerintem ugyanaz. Szerinted?
Nem jó a hasonlat. A háznak nincs személyisége.
Egyébként szerintem ugyanaz a ház. Ahogy pl. ha átfestem a falakat, akkor is ugyanaz a ház marad. Vagy ha korszerűsítek és kicserélem az ablakokat, ami lényegesen nagyobb és látványosabb változtatás, mint pár tégla a vakolat alatt, akkor is ugyanaz a ház marad.
Kicsit érdemes elgondolkozni Örkény írásán, érdekes párhuzamokat lehet találni:
Örkény István: Az élet értelme
Ha sok cseresznyepaprikát madzagra fűzünk, abból lesz a paprikakoszorú.
Ha viszont nem fűzzük fel őket, nem lesz belőlük koszorú.
Pedig a paprika ugyanannyi, éppoly piros, éppoly erős. De mégse koszorú.
Csak a madzag tenné? Nem a madzag teszi. Az a madzag, mint tudjuk, mellékes, harmadrangú valami.
Hát akkor mi?
Aki ezen elgondolkozik, s ügyel rá, hogy gondolatai ne kalandozzanak összevissza, hanem helyes irányba haladjanak, nagy igazságoknak jöhet a nyomára.
Ez csak szemlélet kérdése. Ha te mindent ki is cserélsz a házon, csak nem egyszerre, akkor aki csak régi és új állapotában látta a házat, annak új lesz (lehet). Amég Te, aki láttad átalakulás közben, neked a régi marad. Hiszen ha bármit beépítesz a házba, akkor az abban a pillanatban már a ház részévé válik. Viszont ha a házat mint egyedülálló alanyt megsemmisíted és a helyére annak anyagaiból felépítesz egy új házat, az már számodra sem lesz ugyanaz a ház.
Az emberek többsége egy súlyos baleset után (csonkulás után meg pláne) már nem teljesen ugyan az az ember. Nem az elvesztett végtag hiánya, hanem az elvesztés okozta trauma miatt változik a személyisége. De nem lesz teljesen új ember.
Az ember sejtjei pedig hét évente kicserélődnek. Ugyanaz az ember vagy, aki hét éve voltál?
Vagy:
Elfújsz egy olajmécsest, majd újra meggyújtod: ugyanaz az edény, ugyanaz az olaj, ugyanaz a kanóc. De vajon ugyanaz-e a láng?
Ez Buddha kérdése volt a tanítványai felé, akik azon tanakodtak, ugyanazok az emberek lesznek-e következő inkarnációjukban.
A kérdésre az egyik tanítvány azt felelte, hogy ezt nem lehet megmondani. Buddha azt mondta neki, hogy akkor az ő kérdésére sincs válasz. Egy másik azt mondta, hogy szerinte félig ugyanaz a láng, félig nem. Buddha azt mondta, hogy ő félig ugyanaz az ember lesz következő inkarnációjában, félig nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!