Miért nem néznek Híradót/tévét az egyetemisták?
S úgy általában a fiatalok. Azért általánosítok, mert magam is egyetemista vagyok, s ahány kollégiumban laktam (sokfelé), egyikben sem tévéztek. Most is egy elég nagynak mondhatóban vagyok, nagyon jó kis tévézőkkel kialakítva, és SENKI nem nézi. Nem, nem a valóvilágra gondoltam. Hanem pl egy Híradóra. Mi a jó égért nem néznek Híradót a fiatalok, különösen a jövő értelmiségei? Ki nem hagynám, minden nap megnézem. A közvetlen és a tágabb környezetem dolgairól tájékozódom benne, sok olyannal, ami egyből érint is, pl ilyen-olyan adók. Ha nem néznek tévét, higgyétek el, máshonnan se tudják meg (pl netről), mert 1. ha a tévében nem érdekelte, máshol se fogja érdekelni, azaz egész egyszerűen neten se keresnek rá 2. a Híradó koncentrált napi válogatás a legfontosabb és legaktuálisabb napi hírekből, neten meg hát van minden, egész nap is ott ülhetnék, ha nekem kéne kiválogatnom...
...és a nyomós bizonyíték: rákérdezek és nem tudja! Valami mostanában divatos szöveggel még rá is kontráz, hogy ez tőle távol áll, stb.
Na most nem vagyok én a helikopter, közben meg mindenki más a h*lye, félreértés ne essék, nem ezért írom. Hanem azért, mert a családommal nemrég pont erre csodálkoztunk rá, hogy sosem nézi SENKI a tévét, se a Híradót, se magazinműsort, se egy kvízműsort (ami pl műveltségi jellegű lenne -azaz nincs rajta mit leszólni), és olyan tájékozatlanok, amennyire csak lehet.
Megmondom őszintén, hogy pár napja én arra vetemedtem, hogy még egy országgyűlési közvetítést is megnéztem, mert érdekelt az ott bemutatásra kerülő törvénytervezet. A szót magát se ismeri senki a jogi karosokon kívül!!! De most ez mi a jóégért van?
Ahogy elnézem, pár értelmiségi ismerősömnél az sem elhanyagolható szempont, hogy egyszerűen felesleges pénzkidobásnak tartja azt az összeget, amibe 55 felesleges meg 2 nézhető csatorna előfizetése kerül. Amiben azért van valami...
Másrészt, a tévében a műsorok KÖTÖTT időben mennek, tehát híradó fél hétkor, és pont. Ezzel én is úgy vagyok, hogy általában fontosabb dolgom is van, mint fél héttől hétig a tévé előtt ülni, és megnézni a - számomra - tegnapi eseményeket.
A műveltségi vetélkedőktől szerintem még senki se lett okosabb, vagy tájékozottabb. Szintén felesleges fél óra az életemből, héttől fél nyolcig.
A net igenis sokkal alkalmasabb a tájékozódásra! Napi húsz perc alatt több hasznos, és friss hírt olvasok el, nem cenzúrázzák olyan mértékben, mint a tévét, és kihagyhatom az engem nem érdeklő részeket: baleset, állatkert, Brad Pitt a plázában, és fikakiállítás Piripócson.
A híradók 80%-a egyszerű bulvár.
Tudom, mi az országgyűlési közvetítés, de sosem nézem: érdekes módon akkor adják, mikor a legtöbb ember iskolában van, vagy dolgozik, és egyszerűen tévé közelébe se megy.
Ne haragudj, de ha szerinted a tévé, és a különféle csatornák híradói a tájékozódás legjobb eszközei, akkor koránt sem vagy annyira művelt, tájékozott, mint ahogy képzeled. :D
Egyébként igen, nézek tévét - meg nem is tartom magam értelmiséginek. Sorozatokat, filmeket, Discoveryt, Nationalt, stb. De CSAK akkor, amikor épp van rá időm. Nekem ne a tévé mondja meg, hogy mettől meddig üljek előtte!
A tévében rengeteg sz.r megy, ráadásul erősen válogatva. Az internetet részesítem előnyben, mert ott magam válogatom meg, mire vagyok kíváncsi, és milyen mélységig. Hihetetlenül nem érdekel, hogy Egyiptomban milyen baleset, Ausztráliában pedig milyen bozóttűz volt. Sajnálom az áldozatokat, de nem foglalkoztatnak az ügyek részletei.
Ráadásul a tv időhöz kötött, és az életemet nem tudom úgy megszervezni (és nem is szeretném), hogy mindig egy bizonyos időintervallumban egy bizonyos dolgot végezzek (pl. Híradó-nézés).
Több oka van, hogy nem nézem:
- régen mindig néztem, de mostanában a Híradó CSAK a szenzációkkal foglalkozik: gyilkosságok, politikai hírek MANIPULATÍV módon előadva, milyen színész mit csinált... ezek NEM érdekelnek, interneten legalább azt olvasom el, ami tényleg érdekel, és nem csak a magyar hírportálokat, hanem angol, német és spanyol nyelvűeket is.
- én nem vagyok itthon általában olyankor, mikor a Híradó megy, a Hír TV pedig alap nem érdekel, és amúgy TV-t sem nézek soha. Semmit. Illetve de: DVD-ken számomra érdekes filmeket, amikor épp ráérek. Csak ennyit.
Gratulálok, hogy egyetemista létedre a legnagyobb problémád, hogy szerinted néhányan nem bámulják eleget a TV-t. Megkérdezhetem melyik suliba jársz? Csak azért, hogy átjelentkezhessek, én is ilyen sok szabadidőt szeretnék, hogy esténként a híradót, meg a kvízműsorokat faljam.
Egyébként meg semmi közöd sincsen, hogy ki mit csinál vagy épp mit nem. Az, hogy vki nem nézi a híradót nem azt jelenti, hogy nem érdekli a dolog és nem nézett már utána a neten. Egyenlőre még szabad országban élünk és jogom van eldönteni, hogy érdekel vagy nem érdekel a politika, a gazdaság vagy ez meg az. És az, hogy nem érdekel az az én egyéni szociális problémám (már ha problémának lehet nevezni), nem értem ez téged miben érint.
Én pont pár napja fogadtam meg, hogy soha többé nem nézek híradót, mert az már hihetetlen, hogy arról csinálnak 5 perces helyszíni riportot, hogy a mucsaröcsögei Pistike iskola után rossz buszra szállt, míg azt, hogy Mo. újra az IMF-hez fordul, letudták 2 mondatban...
De említhetném a német "tehénvadászatot" vagy a heti rendszerességű "szarvas az út mellett" híreket is.
És már előre várom december 6-án az "ausztráliai búvár mikulásokat" és a "mikulásnak öltöztetett kutyákat".
A neten a gazdasági híreknek ott a portfolio.hu, a magyar és főbb nemzetközi híreknek az origo/index/kuruc, a világ híreinek pedig a nagy, nemzetközi portálok.
Egyetemista vagyok, és már nekem is herótom van a "meggyilkolták, meghalt, balesetet szenvedett, kórházban meghalt"-híreket. Nem csodálom, hogy egyre több ember lesz öngyilkos. Azalatt a fél óra alatt tovább tudok tanulni a zh-ra vagy megírni a programozás-házimat.
Érdekel a politika (inkább csak reménykedek, hogy annyira nem barmolják szét az országot a mostani vezetők), annak pedig pár kattintással utána tudok nézni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!