Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Am csak engem idegesít ez?

Am csak engem idegesít ez?

Figyelt kérdés

Komolyan, hogy a csudába terjedt így el ez az "am"-ozás? Csak engem zavar ennyire?

"am nekem is tökéletesen megy"

"És am szerinted meddig érdemes használni egyfajta fogalmazásgátlót?"

"am hogyan lehet rajongói pontokat szerezni?"

"és am miért kell f5-öt nyomni?"

2011. nov. 11. 19:18
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

Az am-al eddig én még nem találkoztam.

Nem kevered véletlenül az ám szócskával, ami az ámbátor rövidítése és az azonban sinonímája? Mert ez nem új keletű, hanem elég régi és én is használom ritkán, automatikusan. Például: Tanultam ám, mégsem tudom, hogy kell ezt mondani, vagy: Ám ez így nem jó. Illetve van még egy ám szócska, amit például ilyen jellegű mondatnál használunk, hogy de nem ám, légy ám jó, vagy ezek voltak ám a szép idők stb. stb.

Én hetvenes évek elején születtem, úgyhogy én ebből a rövidítéses korszakból kimaradtam hála a Jó Istennek. Azonban /ám :)/ engem is idegesítenek a "vok"ozások, szerencsére a húszéves keresztlányomon kívül nincsenek ilyen korosztálybeli ismerőseim. Amúgy engem is rendkívül idegesítene.

A "mensi" nem tudom, miért idegesít másokat ez sem új keletű. Talán inkább a személy lehet idegesítő, aki mondja.

2012. jan. 8. 19:44
 12/19 A kérdező kommentje:
Az "ám", ahogy a példáidban szerepel, nem zavar. Én is használom. De (főleg a tizenéveseknél) az "am" abszolút logikátlanul kerül beillesztésre a legkülönfélébb szerkezetű mondatokban. Hülyén néz ki és nincs semmi értelme. Egyszerűen nem vagyok képes felfogni, hogy miért látom egyre gyakrabban...
2012. jan. 9. 02:34
 13/19 anonim ***** válasza:
Töltelékszó. Az ilyen rövidítéses szövegben kevesebb van mint a hagyományos elvárásoknak megírt szövegben, de azok nem tűnnek fel neked mert megszoktad.
2012. jan. 9. 14:05
 14/19 anonim ***** válasza:
60%

Tudatlanság, jópofaság, mértéktelen fontosságtudat.

A korábban felsorolt jellemzőket egy programozótól sem fogadom el - különösen nem informatikusként. Magyar vagyok, a nyelvemben vannak ékezetek, és nem kívánok majmolni egyetlen nyelvet sem, ha hétköznapi életet élek. Szét tudom választani a szakmát és a közéletet.

A különféle rövidítéseket döntő többségében olyanoktól láttam, akikről azonnal, vagy később bebizonyosodott, hogy megfelel a színvonaluknak. Néha akadnak kivételek. Többnyire kiderül, hogy indokoltan.

Figyelmen kívül szoktam hagyni az ilyen szövegeket.

2012. jan. 9. 14:54
 15/19 anonim válasza:
szerintem elmegy mondjuk ha chatelsz valakivel és gyorsan szeretnéd leírni azt amit gondolsz. de szóban már bunkóság.
2012. febr. 5. 16:25
 16/19 anonim válasza:
Szerintem meg írásban sem megengedhető. Egyetlen előnye az, hogy rövidítés esetén csökken a valószínűsége a helyesírási hibának, amitől egyébként hemzseg minden fórum, ez is.
2012. febr. 12. 21:04
 17/19 anonim ***** válasza:
Engem azért idegesített régen, mert egy bnőm németet tanult, és abban az időpontot am-mal fejezik ki sokszor. és ő írta is SMS-ekben hogy am akármikor. És nem tudtam mikor mondja ezt, és mikor mást, mert én akkor még nem beszéltem németül.
2012. febr. 12. 22:39
 18/19 anonim ***** válasza:
Eleinte engem is idegesített, de hozzászoktam. Néha én is használom, de csak az "amúgy" szó rövidítésére, bár nem szokásom rövidítgetni
2012. febr. 23. 08:40
 19/19 anonim ***** válasza:
am ezzel mi a baj?
2015. aug. 8. 19:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!