Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mi lehet az oka annak hogy...

Mi lehet az oka annak hogy ami fiatalok nagy többsége ilyen amilyen?

Figyelt kérdés
Úgy értem hogy jó formán nem számít nekik a becsület, a kötelesség tudat, megértés, együtt érzés, és a bizalom. És miért van hogy idióta popsztárokat celebeket bálványoznak és utánoznak. Miért játszák hogy felnőtt emberek. Vagy ez csak nekem tűnik így?
2011. nov. 6. 20:55
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%

Az, hogy miért ilyenek a fiatalok egy elég bonyolult kérdés. Nem lehet egyetlen önálló okot mondani, összetett társadalmi háttere van.

1. Az otthoni nevelés hiánya: sajnos felnőtt egy olyan generáció, akiket már az saját szüleik sem neveltek tisztességesen (az egzisztencia megteremtése, megélhetés elvette az időt és energiát). Most az ő gyerekeiknek már egyáltalán nincs kiről példát venni, nincsenek meg az erkölcsi alapok.

2.Az iskolai nevelés hiányossága: nem megfelelően képzett tanári gárda, jogszabályi háttér, mennyiség orientált tananyag stb...

3. Tömegkommunikáció szerepe:Sajnos a média manapság nem a megfelelő MINŐSÉGŰ tájékoztatást, szórakozást adja a felnövő generációnak, azonban a széleskörű, korlátlan hozzáférhetőség miatt nagy befolyásoló szerepe van.

Ezért van az, hogy a mai fiatalok, mivel nem kapnak egy stabil erkölcsi hátteret sem a családban, sem az iskolában rettenetesen befolyásolhatóvá váltak, mind a társaik, mind a tömegkommunikáció által, ettől olyan borzasztóan felületesek,arrogánsak, erkölcstelenek és - legyünk őszinték- elképesztően buták, tájékozatlanok.

Megdöbbentő dolgokat lehet itt is a GYK-n olvasni, mind a kérdezők, mind a válaszolók részéről (tisztelet a kivételnek) és ennél sokkal bosszantóbb, hogy ha valaki megpróbálja kijavítani őket, akkor sértődöttség, harag és lepontozás a válasz.

2011. nov. 7. 11:52
 12/19 anonim ***** válasza:

És kérdem én: ez csak a mai világra vonatkozik? Az, hogy miket olvasol itt GYK-n, az annak a következménye, hogy van internet, így olvashatod messziről jött emberek messzi problémáit. Ha az 1800-as években lett volna GYK, szerinted milyen kérdések és válaszok, pontozások születtek volna?:) Ugyanilyenek.

Nemrég elővettem anyukám, mamám padláson porosodó újságait, jónéhányban volt GYK-hoz hasonló rovat. Ha abból indulnék ki, még a végén tájékozatlannak és butának mondanám az akkor élteket, mikor tudjuk mindannyian, hogy nem így van.

2011. nov. 7. 11:57
 13/19 anonim ***** válasza:
100%
Mert a szülők nem tudnak/akarnak észt verni a gyerekeik fejébe. Amíg kicsik a TV neveli fel őket, mert egyszerűbb berakni elé, addig sincs láb alatt, amikor meg már 14 évesen részegen jár haza, meg pucéran fényképezi magát a tükörben, már úgysem lehet vele sok mindent kezdeni.
2011. nov. 7. 12:07
 14/19 anonim ***** válasza:
61%

Szia!

A feleségem szokta mondani - és ebben nagyon igaza van - a gyermekek a felnőttek mintáját követik. Mintegy tükörképei ők a mai társadalomnak. Vajon nem ezt hallják és tapasztalják az életben, hogy aki lop csal és hazudik az érvényesül. Ezek alapján hogyan várható el tőlük, hogy becsületesek, kötelességtudók, megértők és együttérzők legyenek? Amikor azt látják, hallják és tapasztalják hogy a felnőtt emberek sem azok?

Amikor az anyukák és apukák is ott ülnek a TV előtt és bálványozzák azt? Hogyan várod el, hogy ők ne ezt tegyék? A jó példa: ez az ami hiányzik a mai ifjúságnak.

Üdv. Péter

2011. nov. 7. 12:18
 15/19 anonim ***** válasza:

11.57-nek

Igen, igazad van régen is voltak tájékozatlan emberek, de ez a tájékozatlanság a tömegkommunikáció/oktatás hiányából adódott. Nekem nem a tömegkommunikáció létével, hanem annak milyenségével van problémám. Különösen szomorú, hogy a mai fiataloknak lehetőségük lenne jobban (sokkal jobban) kihasználni az internet, TV, nyomtatott sajtó adta lehetőségeket, ezzel viszont nagyon kevesen élnek hasznosan. Persze sokkal egyszerűbb feltenni itt egy kérdést (tele helyesírási hibákkal) vagy megcsináltatni valakivel a házi feladatot, mint utánanézni vagy olvasni a neten és esetleg némi erőfeszítést tenni a saját érdekében.

És amikor erre valaki felhívja a figyelmet, kritikán aluli stílusban tudnak válaszolni.

Egyébként, ha már a GYK-nál tartunk, akkor érdekes megfigyelni, hogy az itteni idősebb generáció mennyivel másabb stílusban ír, velük lehet vitázni-nem pedig veszekedni és általában egyikük sem kezdi el szidni az édesanyámat, azért mert más véleménnyel vagyok.

2011. nov. 7. 12:42
 16/19 anonim ***** válasza:

Ebben igazad van, egyet is értek. De arra is fel szeretném hívni a figyelmet, hogy az internet (vagy szűkítsük le ezt a GYK-ra, igen szép társadalmi tükröt tud állítani néha az ember elé..) használata nem hinném, hogy más, mintha régen is lett volna, arra akarok kilyukadni, hogy az emberi természet (becsület, együttérzés, és a Kérdező által említett fogalmak) nem változott kicsit sem, maximum az, ahogyan ezeket használjuk..

Manapság ez is (és a fent említett fogalmak is) leszűkült a közvetlen környezetben való használatra, ez is egy emberi jellemző: ha kinyílik a világ, mi "becsukjuk kapuink", hogy szűrjük a nagy áramlást.. Emiatt is van az, hogy ma elsétálnak az emberek a földön fekvők mellett, és pont az előző mondatomban említett dolgok miatt: túl sok infónk van általánosságban, és túl kevés embert ismerünk ehhez igazán (bezártuk magunkat, miközben kinyílt a világ). És ez nem a mai fiatalságra és az általa látott mintára jellemző.. Egy random (kivételek ugye mindig és mindenhol..) ma élő 90 éves ember sem megy oda egy földön fekvőhöz, mert ő is ebben a világban él: lehet, hogy hullarészeg, szokásos kifogások..stb

Ugyanakkor a közvetlen környezetünkkel, akiket igazán megbecsülünk, ugyanannyira vagyunk tisztelettudóak, megértőek, együttérzőek, mint amennyire ez a természetünkben ösztönösen benne van. Amíg kvázi szűk világban éltek az emberek (falu, tömegkommunikáció hiánya...), addig ez tágabb környezetre hatott, most szűkebbre. De ez nem azt jelenti, hogy mások a "mai fiatalok". A világ más, az emberek egy cseppet sem változtak.

2011. nov. 7. 13:00
 17/19 anonim ***** válasza:

Igen, azt hiszem, hogy most feldobtál egy nagyon érdekes témát.

Valóban az emberek változtak meg vagy csak a viszonyok és a világ? Én azt hiszem, hogy egyik hozza magával a másikat, az pedig, hogy ezt mennyire tudjuk elfogadni, mit enged meg az erkölcsi érzékünk,mennyire tudunk hozzá alkalmazkodni, az egyéni kérdés.

Valószínűleg talán az a legnagyobb baj (legalábbis az enyém), hogy túl gyorsan változik a világ, úgy érzem sokszor, hogy a nálam 10 évvel fiatalabbakat sem értem, nemhogy a tizenéveseket.(37 vagyok)

Ez pedig nagyon tetszett:

"bezártuk magunkat, miközben kinyílt a világ"

Ennél találóbb mondatot régen olvastam.

UI: Köszönöm a tiszteletet és azt, hogy jó vitapartner vagy!

2011. nov. 7. 13:14
 18/19 anonim ***** válasza:

Ha értelmes, intelligens társakra bukkanok ebben, akkor minden további nélkül..:)Azt hiszem, a végére össze is értek az álláspontjaink.

További szép napot!

22/L

2011. nov. 7. 14:06
 19/19 anonim ***** válasza:

Talán mert sok szülő úgy gondolja, hogy megszüli a gyereket, elbabázik vele, aztán ahogy bekerül az óvodába leveszi róla a kezét, oldja meg az óvónéni, aztán a tanár a gyereknevelést. Ha otthon van, akkor is megy a tévé, és nem beszélgetnek. Szerintem sokan nem is tudják, milyen is pontosan a gyerekük. Gyerek: pipa, és ezzel eleget tettek a társadalmi elvárásoknak. Természetesen vannak szép számmal kivételek, de pont most láttam egy társadalmi célú hirdetést, hogy mesélj a gyerekednek esti mesét! Mi lesz ezek után a következő, hogy ha éhes, etesd meg?!, Ezek nálunk alap dolgok voltak, hogy meséltek és játszottak velünk. Igen, a média is hibás, de a szülő is aki engedi, hogy a gyereke azt nézzen amit akar.

27/n

2011. nov. 8. 00:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!