Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Hogy kell filozofálni? Mit...

Hogy kell filozofálni? Mit értetek ezalatt?

Figyelt kérdés
Úgy gondoltam, viszonylag intelligens vagyok és lehet velem beszélgetni, amíg a barátom a fejemre nem olvasta, hogy velem nem lehet sosem filozofálgatni...És mindig csak racionális dolgokról beszélünk, de ő szeretne ilyen kérdéseket megvitatni, hogy miért vagyunk a világon stb..Ahogy belegondoltam, engem tényleg ritkán foglalkozatatnak _mélyebben_ ilyen kérdések. Ti szoktatok ilyenekről besélgetni? Hülye kérdés, de hogy néz ki egy ilyen beszélgetés (erre nagyon kíváncsi lennék)?
2011. szept. 19. 15:05
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
nem tudom hány éves vagy, de én is kb csak olyan 21 éves korom óta foglalkozom ezekkel a dolgokkal. majd később
2011. szept. 19. 15:09
 2/11 anonim ***** válasza:
100%

háát, én szívesen beszélgetnék ilyenekről egy fiúval, de nem igazán találtam még ilyen esetre:D.. csak a legjobb barátnőm ilyen.

egyébként nagyon aranyos tőled, hogy így érdeklődsz ez iránt, de szerintem, ha nem vagy ilyen beállítottságú, nem leszel jó filozofálgató-társ" továbbra se, hisz téged nem mozgat meg annyira mélyen ez a dolog. persze ez csak az én véleményem.. de egyébként szerintem örülj neki :D

2011. szept. 19. 15:11
 3/11 anonim ***** válasza:
21%
Egy új Alekosz születésének vagyunk szemtanúi.
2011. szept. 19. 15:11
 4/11 anonim ***** válasza:
Én egy racionális embernek tartom magam (hiszem, ha látom, de nem zárom ki, ami nincsbizonyítva, hogy nincs), de ennek nem nagyon van köze ahhoz, hogy tudsz-e ilyesmikről beszélgetni. Ehhez gondolatok kellenek az adott témáról. Ha neked alapból nincsenek, kérd meg a barátodat, hogy mondja el a véleményét gondolatébresztő gyanánt. Ha tényleg intelligens ember vagy, akkor nem okozhat problémát. Én nagyon ajánlom, egyrészt szellemileg serkentő, másrészt én egy (bármilyen bizarrnak hangozhat a hasonlat) szellemi orgazmusként élek meg egy ilyen beszélgetést. Amúgy hány éves vagy?
2011. szept. 19. 15:19
 5/11 anonim ***** válasza:
Igen, a férjemmel szoktunk ilyenekről beszélgetni, viszont ha olyan dologról akarok filozofálgatni, ami őt nem érdekli, akkor nem erőltetem, minek fárasszam vele, bár az ilyen ritka. Nálunk ez úgy néz ki, hogy haza jön, először jönnek egymástól a felszínes kérdések, hogy milyen napod volt, ő elmondja épp melyik kollégája bosszantotta fel, én elmondom, hogy nekem milyen érdekes ügyfeleim voltak ma és ezzel vagy azzal miről folytattunk eszmecserét, na és ebből megindul a beszélgetés. Egyik nap pl, egy haverommal témáztam a létkérdésen, amit elmondtam a férjemnek, erre ő is elmondta az ő nézeteit. Szóval ez nálunk jól működik. Ha nem is értesz egyet a férjed nézeteivel, elmondhatod te a sajátodat, te hogy látod, mivel értesz egyet, mivel nem. Biztos nem azt várja, hogy mindenre bólogass, lehet hogy kíváncsi a Te szkeptikus véleményedre is.
 6/11 anonim ***** válasza:
0%
tanulnál dolgozni inkább, több értelme lenne :D
 7/11 A kérdező kommentje:

20 éves vagyok, orvosira járok. A barátom 30.

Mondjuk ezt akkor mondta, amikor azt nem "értettem meg", hogy a szex nem örömszerzésre való, és ő simán elvonulna kolostorba..Erről jutott eszébe, hogy nem is filozofálgatunk, és amúgy sem értem már az elejétől, miről beszél. Ez persze nem teljesen igaz, mert értem a gondolatmenetét, csak én nem érzek úgy, ahogy ő, és ezért ellentmondok. Azt hittem, egy ilyen vita is lehet érdekes.

2011. szept. 19. 15:39
 8/11 A kérdező kommentje:

* De valószínűleg ő is egy ilyen "szellemi orgazmusra" vágyik, amire én, úgy látszik, nem vagyok elég:(

Mert mindig valahogy úgy gondoltam: lehet rajta tipródni, de sosem fogjuk megtudni, miért vagyunk a világon vagy mi van a halál után, úgyhogy filozofálgatás helyett megyek nyelvet tanulni, vagy akármi hasznosat csinálni..

2011. szept. 19. 15:45
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

Úgy kell filozofálgatni, hogy a logikán kívül az előzetes feltevéseinket és tudásainkat részben, időlegesen félretesszük. Mondok egy példát:

Például egy nagyon jó filozófiai (azon belül esztétikai) kérdés az, hogy "mi a szép?". Aki nem filozófiai szempontból közelít a dologra, az elkezdi mondani, hogy hát nekem ez a szép, meg az a szép, meg a piros autókat szeretem és a nagytestű, erős állatokat, mint a lovak meg a bölények, meg az anyukám a szép meg a feleségem meg a kiskutyám... stb.

Aki filozófiailag akarja megközelíteni a kérdést, az nem azt gondolja át, hogy _nekem_ mi a szép, hanem először átgondolja, hogy mik lehetnek a "szép"-nek a különböző fogalmai, milyen dolgokra mondhatom, hogy szép és milyenre nem, ki dönti el, hogy mi a szép és mi nem az, stb.

Pontosabban tehát úgy működik a filozófia, hogy ha logikusan végiggondolom egy dolognak a vonatkozásait, az egészet, akkor mi a kérdésemre a szükségszerű válasz.

Az egyik legnevesebb európai filozófus, Immanuel Kant is feltette ezt a kérdést egyik művében, a Kritik der Urteilskraft (Az ítélőerő kritikája) címűben, és a válasza [nem szó szerint, de értelme ez]: Szép az, ami érdek nélkül tetszik.

Végül is a filozófiának kb. az a lényege, hogy logikusnak kell lennie, de nem lehet eldönteni, hogy az eredményem igaz vagy sem, mert csak a saját filozófiai rendszeremben lehet igaz. Így tehát végső soron a filozófiának nem is az a célja, hogy a nagy, "igazi" igazságot kutassa, hanem az, amit a szó is jelent eredetileg: a bölcsesség szeretete.

Ha szeretnél filozofikusabb alkat lenni, akkor olvass klasszikus filozófiai műveket (el lehet kezdeni pl. az ógörögöknél: Platón, Arisztotelész), és lehet, hogy utálni fogod, de lehet, hogy izgalmas lesz számodra, hogyan jutnak el egyik logikus pontról a másikra, miből, miért, mi következik. De ha nem megy, nem kell erőltetni. :)

2011. szept. 19. 16:18
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

nem szoktam ilyesmikről beszélni, sőt, általában kifejezetten rángógörcs kerülget az ilyen típusú "filozofálgatásoktól" - én szívesen elbeszélgetek sok mindenről, akár olyanokról is, amik tőlem távolabb állnak,és magamtól nem ez lenne a témám, de azt viszont igényelem, hogy legyen valami értelme a beszélgetésnek, ne csak hangzatos szólamokat eregessünk, szóljon is valamiről, amiről értelmesen lehet beszélgetni, nem csak szellemi onanizációt végezni.

Szóval van ilyen embertípus is, a leírásod alapján te is ilyesmi lehetsz, én azt javasolnám, hogy nem kell belemenni olyanba, ami tőled teljesen idegen, mert az csak önmagad megerőszakolása, amit lehet egy ideig csinálni, de előbb-utóbb csak felgyülemlik úgy, hogy az embernek elege lesz belőle. Remekül el lehet beszélgetni csomó mindenről csomó módon, ami mindkettőtök számára jó, a "filozofálgatásra" meg biztos van olyan ismerőse, aki alkalmasabb nálad, nem kell, hogy mindenre te legyél a megfelelő személy, (gondolom) vannak más ismerősei is.

2011. szept. 19. 20:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!