Hogy kell filozofálni? Mit értetek ezalatt?
háát, én szívesen beszélgetnék ilyenekről egy fiúval, de nem igazán találtam még ilyen esetre:D.. csak a legjobb barátnőm ilyen.
egyébként nagyon aranyos tőled, hogy így érdeklődsz ez iránt, de szerintem, ha nem vagy ilyen beállítottságú, nem leszel jó filozofálgató-társ" továbbra se, hisz téged nem mozgat meg annyira mélyen ez a dolog. persze ez csak az én véleményem.. de egyébként szerintem örülj neki :D
20 éves vagyok, orvosira járok. A barátom 30.
Mondjuk ezt akkor mondta, amikor azt nem "értettem meg", hogy a szex nem örömszerzésre való, és ő simán elvonulna kolostorba..Erről jutott eszébe, hogy nem is filozofálgatunk, és amúgy sem értem már az elejétől, miről beszél. Ez persze nem teljesen igaz, mert értem a gondolatmenetét, csak én nem érzek úgy, ahogy ő, és ezért ellentmondok. Azt hittem, egy ilyen vita is lehet érdekes.
* De valószínűleg ő is egy ilyen "szellemi orgazmusra" vágyik, amire én, úgy látszik, nem vagyok elég:(
Mert mindig valahogy úgy gondoltam: lehet rajta tipródni, de sosem fogjuk megtudni, miért vagyunk a világon vagy mi van a halál után, úgyhogy filozofálgatás helyett megyek nyelvet tanulni, vagy akármi hasznosat csinálni..
Úgy kell filozofálgatni, hogy a logikán kívül az előzetes feltevéseinket és tudásainkat részben, időlegesen félretesszük. Mondok egy példát:
Például egy nagyon jó filozófiai (azon belül esztétikai) kérdés az, hogy "mi a szép?". Aki nem filozófiai szempontból közelít a dologra, az elkezdi mondani, hogy hát nekem ez a szép, meg az a szép, meg a piros autókat szeretem és a nagytestű, erős állatokat, mint a lovak meg a bölények, meg az anyukám a szép meg a feleségem meg a kiskutyám... stb.
Aki filozófiailag akarja megközelíteni a kérdést, az nem azt gondolja át, hogy _nekem_ mi a szép, hanem először átgondolja, hogy mik lehetnek a "szép"-nek a különböző fogalmai, milyen dolgokra mondhatom, hogy szép és milyenre nem, ki dönti el, hogy mi a szép és mi nem az, stb.
Pontosabban tehát úgy működik a filozófia, hogy ha logikusan végiggondolom egy dolognak a vonatkozásait, az egészet, akkor mi a kérdésemre a szükségszerű válasz.
Az egyik legnevesebb európai filozófus, Immanuel Kant is feltette ezt a kérdést egyik művében, a Kritik der Urteilskraft (Az ítélőerő kritikája) címűben, és a válasza [nem szó szerint, de értelme ez]: Szép az, ami érdek nélkül tetszik.
Végül is a filozófiának kb. az a lényege, hogy logikusnak kell lennie, de nem lehet eldönteni, hogy az eredményem igaz vagy sem, mert csak a saját filozófiai rendszeremben lehet igaz. Így tehát végső soron a filozófiának nem is az a célja, hogy a nagy, "igazi" igazságot kutassa, hanem az, amit a szó is jelent eredetileg: a bölcsesség szeretete.
Ha szeretnél filozofikusabb alkat lenni, akkor olvass klasszikus filozófiai műveket (el lehet kezdeni pl. az ógörögöknél: Platón, Arisztotelész), és lehet, hogy utálni fogod, de lehet, hogy izgalmas lesz számodra, hogyan jutnak el egyik logikus pontról a másikra, miből, miért, mi következik. De ha nem megy, nem kell erőltetni. :)
nem szoktam ilyesmikről beszélni, sőt, általában kifejezetten rángógörcs kerülget az ilyen típusú "filozofálgatásoktól" - én szívesen elbeszélgetek sok mindenről, akár olyanokról is, amik tőlem távolabb állnak,és magamtól nem ez lenne a témám, de azt viszont igényelem, hogy legyen valami értelme a beszélgetésnek, ne csak hangzatos szólamokat eregessünk, szóljon is valamiről, amiről értelmesen lehet beszélgetni, nem csak szellemi onanizációt végezni.
Szóval van ilyen embertípus is, a leírásod alapján te is ilyesmi lehetsz, én azt javasolnám, hogy nem kell belemenni olyanba, ami tőled teljesen idegen, mert az csak önmagad megerőszakolása, amit lehet egy ideig csinálni, de előbb-utóbb csak felgyülemlik úgy, hogy az embernek elege lesz belőle. Remekül el lehet beszélgetni csomó mindenről csomó módon, ami mindkettőtök számára jó, a "filozofálgatásra" meg biztos van olyan ismerőse, aki alkalmasabb nálad, nem kell, hogy mindenre te legyél a megfelelő személy, (gondolom) vannak más ismerősei is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!