Nem utáljátok amikor sok külföldi magyar ide jön és osztja az észt? Hogy lehetne ezeket kiszűrni?
Azt sem tudja mi van itthon, sőt már a szokási és az összes dolog is megváltozott körülötte. Egy nem változott, jó magyar módra csak osztja az észt.
(Amúgy én is anno amikor kint voltam (pár hónap után elkezdtem fórumozni) bele esetem ebbe a hibába (ugyan így). Csak azért írtam ezt le, hogy lásd nem irigy vagyok, és értem hogy egyedül érezheti magát. Csak jöjjön már rá mint én, max. egy hét alatt hogy csak árt!)
ésolyankor mivan mikor a magyarok osztják az észt, hogy mi van amerikában, mikor sose voltak még ott, ellenben én 25ből 23-at Magyarországon éltem, szerintem még nem felejtettem el mi a helyzet otthon :D
ilyenek az emberek, a magyarok főleg, hogy beleokoskodnak mindenbe :P
Hát tudnak mondani a magyarok sok hülyeséget az tény a "külföldről".
Én amúgy merek most is mondani dolgokat. Mert az írásomon nem látszik igaz (amúgy díszes vagyok Sorry!), de szociológiát tanultam és a történelem és s pszichológiai a hobbim a dokumentumfilmek mellet. Ja és nem az napi életről, hanem a társadalomról mondok vélemény. De leginkább a világra gyakorolt hatásukról.
Amúgy a mi vélemény formálásunk általában nekünk szól. Az önazonosság keresése és összetartozásunk eszköze.
Az a baj hogy már nem az a világ van hogy a fiatalok világgá mennek és utána haza jönnek. Minden belterjes lett. Én is csak azért jöttem haza, mert nem vette be a gyomrom amit az ottani munkám végül is okozott. Pedig én azt hittem segítek.
Kérdező
> de szociológiát tanultam és a történelem és s pszichológiai a hobbim
Érdekes, hogy ennek ellenére úgy fogalmazol, mint egy hétosztályos, a helyesírásodról nem is beszélve...
> azért jöttem haza, mert nem vette be a gyomrom amit az ottani munkám végül is okozott...
Persze, persze. Most már értjük.
Hát igen diszlexiás voltam, amit már kinőttem, de keményen rajta hagyta a nyomát a magyar nyelvű írásos fogalmazásomon. Szóban briliánsan fogalmazók. Írásban meg zavarosan, és itt is főleg szóbeli fordulatokkal élek.
Ez van lehet nem szeretni!
"Hát igen diszlexiás voltam, amit már kinőttem, de keményen rajta hagyta a nyomát a magyar nyelvű írásos fogalmazásomon."
diszlexia = olvasási zavar;
diszgráfia = írási zavar;
Jónéhányan összemossák a két fogalmat /köztük én is, míg családi okból utána kellett járnom/.
Több évig jártam fejlesztő logopédushoz és mind egyből kizárta hogy diszgráfiás lennék, Ennyi. És mind mondta hogy diszlexiás vagyok Ők jobban tudják mint mi. ;)
Két küllőn zavarról van szó, van hogy együtt járnak, de sokszor nem. Van komoly átfedés a tünetek közt. De amúgy különböző zavarók, teljesen különböző okokból. A nevükből ne indulj ki! Ez majdhogy nem óvodás megközelítés. Egy dolog nem csak egy okból lehet egy probléma, hanem több hasonlóból, egy ilyenkor gyakaran azt amire legjellemzőbb azzal a fogalommal jelzik.
"a térbeli és az időbeli tájékozódás nehézsége" - példáúl mind kettőre jlemző és mind kettőt kis túlzásal jelőlhetnék is vele, mégsem lenne azonos a két probléma.
"A diszlexia a nyelvvel, a beszéddel és az olvasástanulással kapcsolatos részképességzavar. Fő tünete az olvasási képesség elmaradottsága az életkor, iskolázottság és intelligencia alapján elvárható szinttől. Problémát okozhat a betűk, szavak, és számok felismerése, leírása, a leírt betűket felcserélhetik, vagy ellenkező irányban olvashatják. Az olvasott szöveget nehezen, és hibásan idézik vissza, lényegét nem tudják visszaadni.
A diszlexiások a hagyományos tanítási módszerekkel nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak megtanulni olvasni, de alkalmas módszerekkel ez a nehézség kezelhető, vagy megelőzhető, de például a nyelvtanulás továbbra is nehéz marad. A diszlexiás egyén súlyos tünetekkel küzdhet az egyik nyelven, míg egy más nyelven akár tünetmentes lehet. A speciális fejlesztést logopédus végzi."
"Tünetei
A diszlexia leggyakoribb tünetei közé tartoznak a betűtévesztések. Jellemző az olvasás lassúsága és a szövegértés problémái. A diszlexia jellemzően rossz helyesírással jár együtt. Az írás sokszor csúnya vagy akár olvashatatlan."
"A diszlexia további tünetei" ",a tér-iránnyal kapcsolatos nehézségek, szómegtalálási nehézség, "nyelvi megfogalmazással, és nehézségek a nyelvi feladatokban."
"A diszlexiások jellemzően nehezen tanulnak nyelvet; egyes diszlexiásoknak ez a fő tünete."
"Bár diszlexiára hivatkozva a tanuló felmenthető a nyelvtanulás alól, az egyetemi hallgatóknál felismert diszlexia esetén a nyelvvizsga alóli felmentés az illetékes személyek jóindulatán múlik."
"A diszlexiás gyermeknek gyakran van az írás-olvasáson kívül is valami nyelvi problémája, de ezek nagy része kezelhető." ", az irányokat gyakran téveszti."
Diszgráfia
Én is külföldi, vajdasági magyar vagyok (bár decemberben már meglesz a magyar állampolgárságom), és azok alapján amit olvastam nem pont az én helyzetemben lévő emberekkel van a gond ebben a kérdésben. Ugyanis én nem nagyon tudnék válogatni a magánklinikák között, hisz nincs ilyen luxusra pénzem egyáltalán... No de amiért írok az nem más, mint hogy egy fogalmat tisztázzak.
"a világon mindenhol be lehet állítani a magyar billentyűzetkiosztást"
Ez sajnos közel sem igaz... Mivel pl. a szerbiai nettkávézók egyikében se tudod beállítani a magyar billentyűzetkiosztást. Csak szerb és angol van, sőt, néha angol se(!).
No de egyébként értem, hogy min vagytok felháborodva, és igazatok is van...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!