Mit jelent számodra magyarnak lenni?
Magyar az anyanyelvem, szeretem a kulturankat, a tajainkat, az eteleinket, ennyi.
Addig sosem gondoltam bele igazan a hazaszeretet kerdesebe, mig kulfoldre nem kerultem. Itt atertekelodott bennem az egesz, es mar alig varom, hogy nyaron hazakoltozhessek.
Én is akkor jöttem rá, mikor külföldön éltem. Sok minden hiányzott innen. A magyar szó, ételek, amiket nem lehetett kint kapni, a Balaton, a hó.
De nem csak az ország hiánya tanított meg rá, hogy szeressem a hazámat, hanem az ottani embereket láttam, milyen büszkék arra, hogy hova tartoznak.
Mikor elnéztem külföldön a kisgyerekeket, az jutott eszembe, bárcsak nálunk is, Magyarországon is úgy nőnének fel a gyerekek, hogy megtanulják a haza szeretetét, és büszkék rá, hogy itt élnek, ide tartoznak.
Az igazi büszkeség szerintem érdemekből fakad.
Mert van ugye a "kicsi, sárga és savanyú, de a miénk"-típusú, jobb-híján jellegű büszkeségpótló, és van az igazi büszkeség, ami valódi érdemekre épül.
Namármost, a magyarságára az ember utoljára talán a kiegyezést követően lehetett igazán büszke. Azóta viszont leginkább csak a pótlék van.
Mindezt csak azért vázoltam, mert sokan írták fentebb a külhonban feltámadt "büszkeséget", ami persze leginkább csak az itt megszokott dolgok hiányából fakad, és éppen ezért ez sem igazi.
Igazi büszkeség az, amit pl. a francia érez, mert annak van is mire büszkének lennie.
Ezzel szemben a magyar mire lehet büszke ITT és MOST...?
Még ha a politikát teljes egészében félre is tesszük, és semmi ilyen témát nem veszünk figyelembe, akkor se marad túl sok minden. Jó, érdekes meg különleges a nyelvünk. Hűha. Jó, itt vagyunk ezer éve. És? Mások még sokkal régebb óta, és ez sem meghatározó azt illetően, hogy mit kezdünk magunkkal a jelenben. Voltak nagy feltalálóink. És? Voltak másoknak is. Volt Puskás. És? Másutt is voltak - és VANNAK is - nagy focisták...
Ha elfogulatlanul nézi az ember a dolgot, a magyarság itt és most nem igazán tud felmutatni semmi érdemit, és megint hangsúlyozom, !!!_NEM_!!! politikáról beszélek.
Annál is inkább, hogy erről a helyzetről a politikusoknál EZERSZER jobban tehetnek az egyszerű, hétköznapi magyar emberek is - a magyar mentalitással, gondolkodásmóddal, hozzáállással. EZERSZER nagyobb bajok fakadnak ebből, mint bármelyik politikus bármelyik svindlijéből.
Én szerencsére csak negyed-ötödrészben vagyok magyar, így egyszerűen a keverékségem egy összetevőjének tudom be a dolgot.
Büszke vagyok rá, hogy a világ egyik legbonyolultabb nyelvét beszélem.
Büszke vagyok a történelmünkre. A feltalálóinkra. A sportolóinkra..
És én összevetve örülök, hogy itt élek, és eszem ágában sincs külföldre költözni. Szerintem aki igazán magyar, az itt marad és küzd a megélhetésért, még ilyen tré körülmények között is :S
Szerintem a büszkeség témát feszegetve : Fordítva is működik ez. Ha szülőként úgy nevelnénk a gyermekeinket, hogy szeressék és büszkék legyenek országukra, lehet, hogy jutánk valahova...ott kellene kezdeni. Ha a hazaszeretetet kiskoruktól megtanulja egy generáció, sokkal többet fog tenni az országért a jövőben is. (akár a kormányban is) Persze ahhoz pár generációnak fel kellene nőnie, hogy igazi változás érezhető legyen.
Van egy pár tv reklám, ami jó irányt vett ezügyben. (szeretem a sárga villamost...)
Bármilyen sok gondunk is van, bármilyen a helyzetünk, de ez az otthonunk, ez a hazánk, magyarok vagyunk.
Ezt én nem értem.
Lehet, hogy én vagyok a buta, de akkor kérem, valaki világosítson már fel: MIÉRT van az, hogy ha láthatólag a nagy többség ennyire büszke a hazájára és örül, hogy magyar lehet, akkor
1.) a gyakorlatban miért tesz mégis alá olyan gyakran magyar a magyarnak (még csak nem is külföldi a magyarnak, hanem MAGYAR a MAGYARnak)?
2.) miért tartunk még mindig itt? Ha egyszer büszkeség és önérzet láthatólag adott, akkor miért okoz gondot az összefogás, kompromisszum és együtt fejlődés?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!