Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mi ez a Közömbösség az emberek...

Mi ez a Közömbösség az emberek részéről, ha valaki rosszul lesz a vízben és segítéségért kiált?

Figyelt kérdés

Én ezt nem értem. Én ha tudnék, mindenben segítenék, amiben csak tudnék. Ha más nem ordítanék, hogy van itt valaki aki jó úszó? Vagy oda futnék a vizibicilishez, hogy egy ember van a vízben stb.

Kiváló úszó vagyok. Rendszeresen heti 2-3 alkalommal úszom. Szabad vízben is 2 kilométert szoktam úszni a partól a szigetig. Ma közel a 40-hez meg kellett érnem, hogy életemben először segítségért kellett kiáltanom ( remélem utoljára !) ugyanis ma kis híján a meghaltam a vízben. Nem azért mert, hideg volt a víz, vagy mély, vagy mert begörcsölt a lábam, Hanem mert valószínű a gyorsúszásnál hipervetillálhattam, mert utána lettem rosszul, (de ez csak elmélet, csak én agyalok, hogy mi lehetett ez )amikor abbahagytam az úszást, beszűkült a világ körülöttem, a számban furcsa érzés volt, mintha kiment volna belőle valami, nem tudom, mi ez, talán amikor oxigén hiány van. És rángott, remegett a testem, mint aki kimerült és a végét járja és úgy éreztem, hogy nem tudok úszni, valami furcsa történik velem. Kiabáltam, hogy segítség, elég messze voltam a partról, de nem túl messze, de azt hittem nem hallják, mert senkit nem láttam mozgolódni és így tovább kiabáltam és integettem, majd megpróbáltam kifelé úszni, de össze kellett szednem minden erőmet, ekkor jött az egész testemet átjáró remegés. Azt hittem itt a vég, átfutott az agyamon, hogy itt fogok meghalni? Pont most? És így? "Kiskanálnyi vízben" A lényeg, hogy úsztam, ahogy csak bírtam, fejemet (kitartva a vízből ) mert ha ott maradok és tovább várok, akkor meghalok tudom, mert amikor megpróbáltam a hátamra feküdni, ahogy szoktam rendesen pihenni, még rosszabb lett. A partól kb. 20-30 ( méterre már éreztem, hogy sokkal jobban vagyok. Egy férfi a barátnőjével úszott felém a vízben a partnál, hogy segítsünk? Mondtam köszönöm, de már jobban vagyok. Kimentem a partra és elfeküdtem. Egy ember nem jött oda, hogy megkérdezzék, hogy vagyok. A vizibiciklis, aki a férfi szerint a távcsőjével nézett, még amikor a vízben voltam, úgy ment el mellettem, mintha nem látott nem hallott volna semmit. ( Ha nekem lett volna vizibiciklim és hallom, hogy valaki segítségért kiállt, azonnal oda megyek) A parton mindenki hallotta, hogy kiabálok, mert hallottam, hogy kisgyerekek mondják egymásnak, hogy segíííítség segíítség. Szóval leszögezem, nagyon bunkók az emberek nagy százaléka ( itt ebben az esetben a 98% ). Ha ott meghalok , akkor biztos ment volna utána, hogy jaj szegény, én láttam ott voltam...stb. De, hogy tegyenek érte valamit, ha más nem hogy megnyugtassák az embert, hoznának egy pohár vizet. Semmi. Közömbösek. Ahhoz, hogy felkeltsem az érdeklődésüket, meg kellett volna halnom. valószínű.

2011. aug. 22. 19:30
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Sajnállak, hogy ilyen élményben volt részed.

Elöször egy tanács, keress fel egy orvost, mert elöfordulhat, hogy szervi ok áll mögötte, és akkor bármikor megismétlödhet, egy kivizsgálás nem árt.

A kérdésedre meg: sokan nem is tudnának segiteni, de valószinüleg a legtöbben azt hitték, hogy csak viccelsz, föként, hogy utána csak ki tudtál úszni. Sajnálatos módon sokan hülyéskednek ilyen módon, és ennek azok isszák meg a levét, akik tényleg bajban vannak.

2011. aug. 22. 19:50
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Sajnos tapasztalhattad, amit a szociálpszichológusok megfigyeléseikkel már a 20. században bebizonyítottak: minél nagyobb tömeg van körülötted, annál kisebb a valószínűsége, hogy bárki a segítségedre siet, mert annál kevésbé érzik az emberek a rájuk eső felelősséget (Itt van még 50 ember, miért pont én menjek oda?). Ha csak 1-2 ember van, segítenek, mert akkor egyértelmű, hogy rajtuk múlik az életed, saját maguk lesznek felelősek, ha a vízbe krepálsz. A legdurvább esetek között olyanok vannak, amikor például egy nőt halálra kínoztak, miközben vagy százan nézték a környező emeletes házak ablakából, és senki nem hívta a rendőrséget, mert mindenki meg volt győződve arról, hogy valaki más már nyilván megtette.
2011. aug. 22. 20:02
 3/11 anonim ***** válasza:

Én is sajnálom, hogy így jártál, ha ott lettem volna, biztos, hogy gondolkodás nélkül segítek (na jó, azért felmérve, hogy tudok-e segíteni, mert két haldoklónak nincs értelme...)

Sajnos ez az általános. Az emberek közömbösek ma már szinte mindennel, ha valamin kiakadnak, akkor annyira, hogy rögtön lázadoznak minden ellen, ami él és mozog, de addig a pontig szinte bármi történhet körülöttük, tesznek rá. Ez a társadalmi rendszer hibája, hogy így van...

Egyébként menj el szerintem neurológushoz is, az, ahogy leírtad, hogy érezted magad, teljesen olyan, mint mikor nekem gyerekkoromban epilepsziás rohamom volt... csak kétszer élte át, és szerencsére nem vízben, vagy veszélyes helyen, de teljesen ugyanaz. Mindenképp menj orvoshoz, egy jó háziorvos jobban fogja tudni, merre kell továbbküldeni. Az epilepszia lehetősége is fennállhat. Rengeteg eset van, ahol nagyon nehezen jönnek rá egy betegség okára, és sokszor maga a beteg az, aki neten kutakodva talál ezt-azt. Ezért is mondom, hogy ha nem jutna az orvosok eszébe a epilepszia egy formájának lehetősége, akkor tudj róla. (Általában az epilepsziások elájulnak roham közben, nem látnak/hallanak semmit, és ez az elfogadott. Veled láthatóan nem ez történt, ezért nem biztos, hogy lehetőségként felmerül, mivel szervi nyoma sem nagyon van... agyi ct is sokat segítene... de én sem ájultam el roham közben, tisztén emlékszem mindenre, csak lezsibbadt a szám, furcsa ízeket éreztem, beszűkült a látómezőm, majd rángatóztam, és nem tudtam megállítani a folyamatot... homályosan láttam, de magamnál voltam, hallottam mindent, csak nem tudtam reagálni... kb fél perc múlva vége volt, de utána még vagy fél óráig önkéntelenül rángtak az izmaim, mindenhol, hatalmas megterhelés érte őket a roham alatt, szinte semmit sem tudtam csinálni, és nagyon sok nyál gyűlt a számban, alig tudtam nyelni, kivert a víz... a leírtak alapján hasonló...)

2011. aug. 22. 20:11
 4/11 anonim ***** válasza:
ez pontosan így van ahogy az előző is írta.Ez legyen a másik problémája ,én nem értek hozzá, nem vagyok jó úszó ,mivan ,ha nem sikerül ,nem akarok tanuskodni, belekeveredni ,mi van ha csak szórakozik,van nekem elég bajom stb ..ilyeneket gondol magában a legtöbb ember.Sajnos.
2011. aug. 22. 20:15
 5/11 anonim ***** válasza:

emberek... remélem az ilyeneket egy válogatott népirtásban elégetik. kivétel a fiatal pár, habár ők sem tettek sokat. nem hiszem hogy 50 ember közül egy sem tud úszni

tényleg ajánlom az orvost, ez már durva dolog. lehetett oxigénhiány is, pl oka lehet tüdőelégtelenség, vagy szívelégtelenség folytán oxigénhiány, ami azért alakul ki mert kevés a szervezetedben a víz amivel megfelelően működik a szíved. vagy dohányzol, allergiás vagy. esetleg alacsony vérnyomás.

kövtkezőket látogatnám meg: vérnyomásmérés, ekg, labor(vér vizeletvétel), tüdőgondozó(szűrés?).

2011. aug. 22. 21:24
 6/11 anonim ***** válasza:

Én vizi mentőnek készülök, úgy döntöttem télen vizsgázom le belőle, így úszni elég jól tudok, mégsem biztos hogy elindultam volna (persze egyelőre nem tudom, a mentők hogy szűrik ki a kamu és nem kamu riasztásokat)...

Csak gondolkodni kell egy kicsit. Ha valaki kiabál, hogy segítség, de közben látszólag teljesen normális módon úszik ki a partfelé, a fene sem gondolja, hogy komolyabb baja lehet az illetőnek.

Nyilván a vízibiciklis azért kémlelt, hogy ha gond lenne, eltudjon indulni.

Ez nem feltétlenül az emberek nem törődömségén múlik.

Annak aki segíteni próbált azt mondtad már jobban vagy, ergo elküldted, akkor persze, hogy azt hiszik kutya bajod. Lehet azt hiszik csak elfáradtál. Sajnos ez elég összetett ahhoz, hogy egyértelműen lebunkózz mindenkit. Én is sajnálom hogy ilyen dologban volt részed, de jól vagy, legyen ez a lényeg és ne az hogy ki segített és ki nem.

Anno egyszer én is rosszul lettem egy bevásárolóközpont közepén... nálam ponthogy 5-en lettek egyszerre körülöttem, az egyik széket hozott, a másik egy pohár vizet, a harmadik cukrot kínált, hátha a vércukrommal van a gond, így igen, vannak bunkó emberek, de úgy gondolom ha pl begörcsöl a lábad és egyértelműen fuldokolni kezdesz az más mintha úszol a part felé, külső szemmel úgytűnik nincs gondod, még is segítségért kiabálsz. Így valahol normálisabb az, hogy nem ugrott azonnal mindenki a vízbe utánad.

Orvos pedig nem árt, mert ha eddig ilyen bajod nem volt, akkor ez valami új és nehogy legközelebb komolyabb gond legyen belőle...

2011. aug. 22. 21:49
 7/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a tanácsokat és a kedves válaszokat. Igen mindenképpen el fogok menni orvoshoz, kifogom magam vizsgáltatni. Nem valószínű, hogy epilepszia, mert utána már jobban lettem elmúlt az a remegés. Nem dohányzom, rendesen ügyelek a folyadék bevitelre.

Utolsónak: Maga ezzel meg is bukott a vizimentő vizsgán (!) Ha egy ilyen esetet tapasztalnék, hogy látom, hogy a vizimentő nem megy a segítségért kiáltó emberhez, biztos tennék róla, hogy következő alkalommal más hivatás után nézzen !!!

És a helyében inkább nem hangoztatnám azt, hogy vizimentő létére nem indult volna el és ott gondolkodna, hogy induljon-e vagy sem.( Ott van a csónak, nem kell úszni !) Maga egyáltalán ne menjen vizimentőnek (!) A másik, hogy hát

persze, hogy úsztam, hiszen fent kellett maradnom a vizen (!) Minden erőmmel azon voltam, hogy fent maradjak a vizen, majd úsztam, hogy meg ne haljak... Bunkó!!!

Na erről ennyit!

2011. aug. 22. 23:50
 8/11 A kérdező kommentje:
ja és természetesen az első ötöt felpontoztam !
2011. aug. 22. 23:53
 9/11 anonim ***** válasza:

Azt mondtam hogy talán vízimentő LESZEK(!!!!), nem azt hogy vagyok. Egyelőre ugyanolyan ösztönszerűen cselekvő lény vagyok mint azok az emberek akik ott voltak és látták az esetet, vagy bárki más. Bízom benne, hogy megtanítják a tanfolyamon majd ilyen helyzetekben mit kell tenni, hiszen igenis nagyon nehéz eldönteni, hogy egy segítségért kiáltás mikor valódi és mikor csak hülyéskedés (lásd gyerekek kiáltozása a partról, pedig akár nekik is lehetett volna komolyabb bajuk, de ezt laikus nem feltétlenül tudja egy kiáltásból megmondani). Én úgy gondolom, hogy ez kivehető volt az előző irományomból, ebben az esetben pedig megkérdőjelezném ki is a bunkó, de azért hálásan köszönöm a kedves megnevezést!

Nem történt semmi komolyabb baj szerencsére, a vízibiciklis nyomon követte a kifelé jövetelt, ha gond lett volna valószínűleg elindul, ennyi. Senki nem láthat a másik agyába hogy mi is történik pontosan, amiért kiabál. Igen is sajnálatos dolog, ami történt ezt nem firtatom, de senki nem várhatja el esetleg nem a legjobban úszó emberektől, hogy a saját életüket is kockára téve ugorjanak vízbe, ez sajnos tény. Volt aki megkérdezte kifelé jövet, hogy segítsenek e, el lettek küldve, ergo nem olyan szörnyű a helyzet, csak jobb ezt így lefesteni. Mint említettem, nyilván ha a "fuldoklás" egyértelmű lett volna az emberek sem így reagálnak.

Egyébként egy egyszerű kimerültségtől is történhet hasonló, avagy vérnyomás problémáktól.

2011. aug. 23. 07:34
 10/11 anonim ***** válasza:

Én értelek kedves utolsó, bár jó úszó vagyok, egyedül én sem biztos, hogy nekivágnék egy nagyobb távnak, ha valaki bajban van, de ösztönözném a körülöttem lévőket, hogy együtt menjünk oda. Azok persze, akik tudnak úszni. Ha viszont egy csónak, vízibicikli, bármi hasonló a rendelkezésemre állna, biztosan elindulnék akár egyedül is a segítségért kiáltóhoz, mert ha akkor indulok, amikor láthatóan már fuldoklik, elképzelhető, hogy későn érek oda, elviszi az ár, elsüllyed már és nem találjuk, vagy esetleg maradandó károsodása lesz. Az pedig az én lelkemen száradt volna. Az pedig nem is kérdés, hogy még ha azt is mondja az illető, hogy már jobban van, kisegítem a partra, árnyékba ültetem, hozok neki egy pohár vizet, és megkérdezem, mi is történt, szükség esetén, ha olyan a helyzet egyedül jött, nem lakik messze, stb, akkor hazakísérem a lelkére kötve, hogy elmegy orvoshoz. Ha nem elutasító ilyen helyzetben, elképzelhető, hogy még a számomat is megadnám, hogy mondja el, mit mondott az orvos... sosem baj egy új emberi kapcsolat kialakulása, és egyéb dolgok, amiket megtudhatunk hasonló esetekben. Tolakodó persze semmiképp nem lennék, csupán megpróbálnék emberként viselkedni... Ha pedig hülyéskedésből kért segítséget, akkor megmondanám neki a magamét, de akkor is odamennék...

Sok esetben jobban sajnálom azokat, akik halálos balesetet okoztak, vagy elütöttek valakit, mint az áldozat(ok) családját. Hatalmas veszteség egy családnak, és megrendítő, de gondolj bele a baleset okozójának helyzetébe: lehet, hogy rosszul döntött, pl. ivott, és igen, felelőtlen volt, ő votl a hibás, kapja is meg érte a büntetését, de míg a családtagok idővel túllépnek a szeretett ember hiányán, és enyhül a fájdalom, hisz a halál az élet velejárója, valamilyen szinten természetes, történjen szinte bárhogyan (balesetek régen is voltak, több ezer éve is, igaz nem ilyen formában, mint manapság, de egy baleset is természetes... ne higgyük, hogy velünk, családunkkal nem történhet meg, mindenki ezt hiszi, és mégis vannak ilyenek.), addig a felelősnek egész életében hordoznia kell azt a terhet, hogy elvette egy ember életét, ráadásul ő volt a hibás. Ez pedig nem természetes, ennek megfelelően tönkre is teszi az ember életét. A családét nem nagyon, mert fáj fáj, mégis természetes, az élet megy tovább. Az okozónak viszont sokszor ott törik derékba az élete. Na így érezném magam, ha én nem indulnék segíteni, mikor módomban áll... akkor is hasonlóan, ha esetleg semmi baj nem történt volna. Az emberek félnek a lelkiismeretüktől, de mégis jobban félnek attól, hogy arra hallgassanak...

2011. aug. 23. 09:35
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!