Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Lenézően viselkednek! Mit tegyek?

Lenézően viselkednek! Mit tegyek?

Figyelt kérdés

Idegen országban élek, a nyelvet beszélem, de nem tökéletesen. Leginkább a hangsúllyal van gond, de összességében elfogadható. Az egyszerűbb hétköznapi mondatokkal nincs gond, mégis ha elmegyek egy üzletbe és megszólalok egyből lekezelően szólnak vissza. Sovány termetű törékeny nő vagyok, szóval még a kinézetem is lovat ad alájuk. Sokszor úgy visszamondanék, hogy nem kell hülyének nézni az embert, elvégre én vagyok a vásárló, ő pedig egy alkalmazott, aki kedvesen kell kiszolgáljon annak érdekében, hogy megtartsa a vásárlókört, de sajnos nem tudnám teljesen helyesen kifejezni magam, és csak nevetés tárgya lennék. Múltkor visszamentem reklamálni az egyik üzletközpontba, mert valamit nagyon elszámoltak, és a nyelvi nehézségek megint közbeszóltak. A kasszásnő magyarázta az igazát, holott tévedett, a sorban állók pedig hurrogni kezdtek engem, hogy igazán tanulhattam volna matematikát, pedig azt sem hallották mit beszélünk, csak azt látták, hogy a kasszásnő elsős szintem, hülyének nézve engem magyarázza az igazát. Végül rájött, hogy tévedett, hozta is a különbözetet (ami azért nem kis összeg volt), és nagyképűen hozzámvágta, hogy "Mostmár érti?" Mintha végig neki lett volna igaza... A vásárlók pedig beszóltak, hogy menjek matematikát tanulni... Lényeg a lényeg: sikerült visszakapni a különbözetet, tehát sikerrel jártam, de olyan rosszul esett ez a viselkedésmód, hogy azóta sem mentem oda vissza. És sajnos általános tendencia ez itt, szóval nem csak egy üzletben tapasztalható.

Mit lehet tenni ilyen helyzetben?

2011. júl. 25. 10:26
1 2 3 4
 11/37 A kérdező kommentje:
Sokszor azon gondolkodok, hogy egy ilyen lekezelő megnyilvánulás után odaszólok neki angolul. Köpni nyelni nem tudnának...
2011. júl. 25. 11:06
 12/37 anonim ***** válasza:
De ha mar "oda akarsz szolni", akkor miert angolul? JObban beszeled az angolt vagy csak fittyogtatni akarsz vele, hogy tudod? Azt hiszem veled is van egy kis baj. Mint irtak, tortenelmi, politikiai hattere van az ugyednek. Ha meg Te akarsz nagyzolni, hat meg tobbet kapsz. Ki sem fognak szolgalni. Megeri? Ezzt akarod? Ez lenne kulturalis? Ha igy nezed, nincs igazad, mert Te is kihivodkodsz.
2011. júl. 25. 11:13
 13/37 anonim ***** válasza:
Szerintem kezd rögtön angolul. A férjem Németországban azért is inkább angolul beszélt, mert az a másik félnek sem anyanyelve volt és így valamivel egyenlőbb lett a helyzet.
2011. júl. 25. 11:21
 14/37 anonim ***** válasza:

Utolso,

De lenyegeben a kerdezonek a roman az anyanyelve, ott szuletett, gondolom iskolaban csak azt tanitjak, hivatalos ez a nyelv. Teljesen hulyeseg egy harmadik nyelven potyogtetni. Nem er vele semmit, jobban kizarjak, mert hat "pokhendi" is meg.

2011. júl. 25. 11:23
 15/37 A kérdező kommentje:

Azért szólnék oda, mert a lekezelő megnyilvánulásukkal biztosra vették, hogy magyar vagyok. Nos, mi van ha mégsem magyar, hanem tegyük fel angol? Akkor is lenéznek, vagy azért az más nemzet, őrájuk fel kell nézni?

Amúgy még sosem szóltam angolul ilyen helyzetben, mint mondtam: csak fontolgattam.

2011. júl. 25. 11:25
 16/37 anonim ***** válasza:

Szia,

En Tordarol irok, egy kisebb varosbol, Kolozsvar mellett.

Hat valoban nagyon bosszanto helyzet lehet, de ha mar ra vagy szorulva, hogy tobb roman kozott kell elned jelenleg, gyakorolnod kene a nyelvet valakivel. Maskepp nem fog menni.

Amugy mikor emlited ezt a "visszavagast", annyira konnyen lehet eszlelni benned a tuzet, a porgest, a buszkeseget, makacssagot ami a szekelyekre jellemzo. :)

(Nem nagyon jottem ki a szekelyekkel eletemben. :) )

Szoval... vagy gyakorlod a nyelvet es megtanulod helyesen, akcentus nelkul beszelni vagy koltozz vissza a szekelysegbe. Mert ha a nyelv nem megy, az ilyen jellegu dolgok nagyon megkeserithetik az eleted.

2011. júl. 25. 11:26
 17/37 A kérdező kommentje:

Magyar az anyanyelvem, ugyanis az anyanyelv "Anyanyelvnek azt a nyelvet vagy nyelveket nevezzük, amelyet az ember gyermekkorában a szüleitől vagy a környezetétől megtanul, és azt a mindennapi élete során természetes módon, külön fordítás nélkül képes használni, illetve gondolatait ezen a nyelven képes a legkönnyebben kifejezni.Gyakran mondják azt is, hogy anyanyelv az, melyen az adott személy saját gondolatait megfogalmazza."

Az ország HIVATALOS NYELVE a román, a két fogalomkör viszont eltérő. Ne essünk tévedésekbe!

2011. júl. 25. 11:27
 18/37 anonim ***** válasza:

11:26os vagyok

Fromoz: Hogy te mekkora hulyeseget voltal kepes irni!

Nyilvanvalo volt hogy a kerdezonek magyar az anyanyelve.

Hallottal az erdelyi magyarokrol meg a szekelyekrol?

Gyorsan vegy elo egy tortenelemkonyvet!

Az ilyenek miatt mint te kerulnek kellemetlen helyzetbe az erdelyi magyarok. Mert bunko modra leromanozzak oket, holott melysegesen el kene szegyellniuk magukat!

26L

2011. júl. 25. 11:32
 19/37 anonim ***** válasza:
* tortenelem konyvet (!)
2011. júl. 25. 11:34
 20/37 A kérdező kommentje:

Büszkeség bizonyára van bennem, de mint ahogy a kérdés magyarázatában is írtam: sosem szóltam vissza fölényeskedően, sosem vágtam vissza. Elsődlegesen azért mert nem beszélem tökéletesen a nyelvet. Ha tényleg minden hiba nélkül menne a bonyolultabb magyarázgatás akkor valószínűleg megmondtam volna már a magamét a lenézés miatt, de amíg nem tökéletes, addig nem villogtatok felvágással.

Amúgy a románokkal semmi bajom, az EMBERI HÜLYESÉG készít ki, a két kategória pedig néha ötvöződik. Amikor látom egy kasszásnőn, hogy egy hatalmas baromságot magyaráz a legnagyobb elhivatással és még ő néz engem hülyének: na akkor kiakadok.

2011. júl. 25. 11:35
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!