Milyen idegen szavakat használsz a beszéded során? És mit jelentenek azok a szavak?
Én gyakran mondom, hogy disztingvál, disztingvált. Azt jelenti, hogy az adott szituációnak megfelelő viselkedés. Ha valaki disztingváltan viselkedik, akkor pl egy elegáns étteremben nem böfög hangosan, a nagymamájának nem "mi a pálya öreglány"-nyal köszön, stb.
Sokszor használom a precedens kifejezést, precedens=példa. Pl. barátnőm megkérdezte, hogy húú hallod, voltál te már ennyire másnapos? Én meg mondtam neki, hogy "hát volt már rá precedens" :)
Szoktam még mondani, hogy kommunikatív=közlékeny.
Most több nem jut eszembe, de biztos van még sok amit használok.
Húú, nagyon nehéz ezt így összeszedni.
De pl gyakran használom azt, h konkrét - egyértelmű
Vagy individuális - egyéni, egyedi
ergo - tehát
protekció(s) - na, ez hirtelen még magyarul se jut eszembe... :D befolyása van, vagyis egy helyen van egy ember, aki vmilyen ismeretségre, kapcsolatra hivatkozva fű alatt segít neki. (pl megszerezni egy állást, bejutni egy suliba)
etc - et cetera, magyarul annyit tesz: stb. és a többi
Ha eszembe jut vmi, okvetlen beírom - hoppá, okvetlen: feltétlen, feltétlenül.
Elmentem a kérdést. (Édesanyám szerint választékosan beszélek :P)
frusztrált - zavarban van, zavart
inzultál - sérteget
ignorál - kerül, semmibe vesz, nem foglalkozik vele
előző voltam
Az ember hihetetlen mennyiségű idegen, jövevény szót használ, ősi, magyar szó kevés van már. :)
Na jó, ez nem igaz, de hidd el, nehéz már egy tőmondatot is összerakni, hogy abból az egyik része ne mondjuk egy török eredetű szó legyen.
degradál - lealacsonyít, megszégyenít, kicsinyesen kezel
degenerált - visszamaradott
Sokat: ignorál,preferál,tótum faktum, szignifikáns,vis maior,tolerál,kooperatív, introvertált,extrovertált,patronál,
adminisztrál, plagizál stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!