Sértő egy fekete bőrű ember számára az a szó, hogy szerecsen?
Ilyenkor úgy elámulok mennyi kis idióta van.
Tényleg jó ez a szerecsen. Nekem a Julius Meinl figurája jut egyből eszembe. Viszont nincs fekete bőrű ismerősöm akitől meg lehetne kérdezni.
Utolsó! Gondolkozz ember!!!
"fekete bőrű ember" nem egyenlő a cigánnyal.
Köszönöm az értelmes válaszokat!
Nekem onnan jutott eszembe, hogy József Attila versében van az, hogy "Én vagyok a Boldizsár, aki szerecsen király" és szerintem olyan aranyos szó :) De nem is úgy gondoltam én, hogy azt mondom valakinek, hogy "Hé te szerecsen", hanem mondjuk beszélgetésben használom úgy általánosságban a négerek/feketék/színesbőrűek szavak szinonimájaként. Mondjuk nincs ilyen ismerősöm, csak mit tudom én, ha valaki hallja, akkor nem fog bunkónak/tapintatlannak gondolni? Mert mondjuk ha én azt hallom, hogy valaki azt mondja, hogy feka vagy nigger, akkor arról nekem nincs nagyon jó véleményem.
Amúgy utánanéztem, és eredetileg nem is a fekete bőrűekre mondták:
"a középkorban bármely muszlim vallású - arab, török vagy egyéb - személy közkeletű elnevezése. Már a római korban, a kései klasszikus szerzők műveiben (Kr. u. I-III. sz.) is föltűnik a „szaracénok” szó (görög: szarakenoi) a Sínai-félszigeten élő egyik arab törzs megnevezésére; a következő évszázadok folyamán pedig a keresztények egyre bővebb jelentéskörben, s végül általában minden arab törzs neveként alkalmazták. A bizánciak a kalifa valamennyi muszlim alattvalóját szaracénnak nevezték. A bizánciaktól és a keresztesektől terjedt el a név Nyugat-Európába, ahol sokáig fönnmaradt; Magyarországon szerecsen változatban is használták."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!