Miért ilyen rengeteg hajléktalan?
Most nem azokról a hajléktalanokról beszélek akik önhibájukon kívül kerültek az utcára mert azokat én is sajnálom !
××××××
Az olyanokról beszélek akikből árad a piaszag, akik cigiznek, állandóan koldulnak de a kapott pénzt keveslik. ételt nem fogadnak el mert neki minden áron pénz kell, persze cigire meg piára.
Nektek van hasonló történetetek?
Velem olyan előfordult már hogy Budapesten az egyik aluljáróba odajött egy hajléktalan hogy nem tudnék-e rajta segíteni. Adni akartam neki egy 200-ast erre nekiállt pofákat vágni, mert hogy ez milyen kevés, és hogy EGY RENDES PIÁT sem tud belőle venni....nah elküldtem a fenébe és még én vagyok a szemét hogy adni akartam neki valamit.
De ilyen eset már nem egyszer fordult elő. Alapjában véve több a bunkó csöves mint a szegény önhibáján kívül mindenét elvesztett hajléktalan. Az utóbbit én tényleg sajnálom, és ha ilyennel találkozok természetesen segítek neki.
Az önhibáján kívül az utcára került ember nem utasítja el a 200-ast sem.
Volt olyan hajléktalan aki odajött hozzám kéregetni mert hogy neki vese problémája van, és már 4-5 napja nem evett. Volt nálam 1 szendvics, oda akartam neki adni. Erre mondja hogy neki pénz kell, mert én biztos tudok adni neki valamennyit. És még azt is hozzátette hogy ne adjak neki kevés pénzt.....hát menjen a fenébe.
Én megdolgozok a pénzemért, építem az életemet, a jövőmre gyűjtök, és nem bírja megérteni hogy én nem szórok mindenkinek tízezreseket......
Olyan is volt aki közölte hogy nem hajlandó bemenni a hajléktalan szállóra mert oda nem lehet alkoholt bevinni....
×××
Még egyszer leszögezem, aki önhibáján kívül került az utcára azon szívesen segítek, de aki a munka és a család helyett a piát választja, azon nem.
Ráadásul az ilyen emberek akik isznak, rengetegen közülük 30-40 évesek, akik még javába tudnának dolgozni. De olyan mentalitással hogy "nem dolgozom, majd eltartanak" nem lehet sehova elhelyezkedni, pl közmunka stb.
Ráadásul az ilyenek a buszra is felszállnak kéregetni, de még arra sem hajlandó némelyik hogy a hajléktalan szállóra bemenjen és megfürödjön.....
Nektek mik a tapasztalataitok?
Először is két dologra hívnám fel a figyelmed.
Az egyik az, hogy úgy ítélkezel és hozol megállapításokat, hogy nem tudod mivel alátámasztani.
A másik az, hogy tévedsz is.
Úgy véled, hogy akiből csak iszik és cigizik, az azért is került az utcára. Meglepő, de a legtöbben nem. Hanem pont azért kezdtek el inni, mert nem tudják elviselni az utcát.
Sokan elítélik őket, de valójában senki nem mondhatja teljes bizonyossággal, hogy ha ő kikerülne az utcára, akkor nem nyúlna a piához. Mert nyúlna, először amikor megkínálják, hogy befogadják, aztán amikor nem fért be a szállóra téli éjszakán, aztán idővel hogy elfelejtse azt az elkeseredettséget, hogy hova jutott.
Ráadásul az emberek ítélkeznek, ahogy te is. Kerestél mostanában munkát? A párom piacképesnek számító végzettséggel és gyakorlattal 9 hónap után kapott állást! Ha nem lett volna rá félretett keret, akkor nem tudom, mi lett volna. Egy hajléktalant meg kapásból el is küldenek, amint kiderül, hogy hajléktalan. Idővel besokall és inni fog.
Talán a társadalomnak megértőbbnek kéne lennie velük. Talán nem az önkormányzatokra kéne mutogatni. Talán ha mindenki csak egy ezrest beleadna, már lenne keret a reszocializálásukra. Már ha érted, mire célzok.
Figyelj aki normális, azt megértem és sajnálom. De akkor miért van az hogy én vagyok a szemét mert "csak" 200 FT-ot adok oda neki?
Aki normális és toleráns más emberekkel az egy szendvicset is elfogad.
Félreértettél. Nem azt mondtam hogy aki iszik és cigizik az hajléktalan lesz. Amúgy meg nem feltétlenül az alkohol a megoldás, mert ha önerőből próbál ebből kitörni, sikerülhet.
Én bevallom, nem tudom sajnálni az olyanokat akiken ha akarnak segíteni visszautasítják mert kevés vagy éppen pénzt akar. Ha normális akkor a szendvicsnek is örül, vagy a 200 FT-nak is és nem cigit vagy piát vesz belőle.
"9 hónap után talált munkát...."
én ezt megértem de közmunka mindíg akad pláne a fővárosba
ma 19:46
Én a kérdezővel értek egyet. Én sajnálom a hajléktalanokat, de az olyat nem tudom sajnálni aki a kisujját sem mozdítja hogy kihúzza magát a sz*rból. Egyik rokonunk szociális munkás. Ő mondta hogy aki tényleg segíteni akar saját magán az tud is, és van esélye a felemelkedésre vissza a normális életbe.
De aki a koldulásból kapott pénzt piára és cigire költi annak nincs esélye.
Én megértem hogy nem bírja elfogadni hogy az utcára került, de ebből még nem következik az hogy alkoholista lesz.
Én is a fővárosban élek, és engem is már ért atrocitás e téren, szóval szerintem kedves "ma 19:46" te még nem tapasztaltál ehhez hasonlót.
Tőlem egy kb 45-50 éves bácsi kért pénzt zsemlére. Adtam neki egy 500-ast. 3 perc sem telét el már jött ki a boltból cigivel, és zsemle nem volt nála 1 darab se. Azért nekem ne meséld be hogy az összes hajléktalan akar magán segíteni....ha akarna nem cigit vett volna.
Nem érted a lényeget :)
A hajléktalanok világa egy a miénktől egészen eltérő világ. Az számít, hogy minél több pénzt szerezzen egy adott embertől, mert ki tudja, megáll-e még neki adni valaki. Mások az értékrendek. Más a "normális". Amihez muszáj alkalmazkodnia, mert ha nem teszi, abba egyszerűen belehal. Persze főleg télen.
Nem lehet elvárni valakitől, hogy a számunkra nyilvánvaló társadalmi normák szerint éljen, ha ő már egy másik társadalomban él, ahol mások a normák. A miénkből már kiesett, a másikból nem zárhatja ki magát.
Komolyan mondom, érdekes a témának utánaolvasni, más szemmel nézi utána az ember őket.
A 9 hónapot meg csak szemléltetésnek mondtam. Hogy nem úgy van az, hogy odamegy valahová a csövi szakadtan, hogy dolgozna, és tárt karokkal várják, hiszen még a társadalomból nem kiesetteknek is nehéz ügy az álláskeresés.
Én megértem a lényeget, de a hajléktalanok ugyan olyan emberek mint a többi. Én próbáltam már 1 hajléktalan férfit meggyőzni arról hogy ha bemenne a hajléktalan szállóra legalább egy fürdés erejéig még talán adna is neki valaki. De nem, mert oda tilos piát vinni.....
A szociális munkás rokonunk (anyám testvére) mondta, hogy a közmunkaprogramokban direkt vannak olyan részek amelyek főleg hajléktalanok felé irányulnak. Jelentkeznek is rá, de sosem volt nagy az érdeklődése, holott teleplakátoltak vele sok helyet ahol hajléktalanok vannak.
A hajléktalanság meg szerintem nem egy életforma, hanem egy állapot. És ha valaki szeretne ebből kitörni az idővel ki is tud, de aki még erre sem veszi a fáradtságot azon nem lehet segíteni.
Jó, csak nem ezt mondom. Tudom, hogy ki lehet törni, ha akar. De ez a felszín.
Egyszerűen nagy elvárás. Nézd meg, ma egy nő szül egy gyereket és depressziós lesz, és ez teljesen normális. Ugyanakkor valakinek felborul az élete, elveszíti a munkáját, a lakását, a családját, és akkro azt várja mindenki tőle, hogy embertelen erővel dolgozzon a társadalomba visszatérésen.
Ezek borzasztóan nincsenek arányban, nem gondolod? Pláne azzal súlyosbítva, hogy a társadalom lenézi őket, merthogy miért nem állnak talpra.
Őszintén szólva ha úgy alakulna a dolog, hogy utcára kerülnék, nem vagyok biztos benne, hogy képes lennék talpraállni. Hogy idővel egyáltalán képes lennék akarni talpraállni.
utolsó(20:15ös) és abba belegondoltál, hogy ha ez igaz, akkor miért vannak még az utcán??
Olyan kellemes az utcán élni, inkább halálrafagy télen, minek neki otthon, bár lenne pénze, napi 7ezret keres feketén... nevetséges.
Van hajléktalan ismerősöm, havi 31 ezer forint segélyt kap, meg még amit 1-2 ember ad ha jókedvében van. 6 éve van az utcán, pár hónapja kezdett inni, eddig bírta. Balesetben lesántult, mivel csak mezőgazdasági szakiskolát végzett, semmilyen munkát nem kap.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!