Kincsem, aranyom, bogaram, csillagom, életem. Visszatetsző ez a bizalmaskodás?
Ezeket általában olyanoktól hallani, akik a becézés alanyával nem állnak szoros érzelmi kötelékben. Tehát többnyire nem rokonok.
Szerintem hányinger ez a bizalmaskodó stílus, nem őszinte.
Gondolom, mindenki találkozott már ezzel... Vélemények?
A felsoroltak eredetileg semmiféle pejoratív tartalmat nem hordoztak, bizalmas, kedves megszólítások voltak. Később, bizonyos esetekben váltak gúnyossá, ahol a használója olyan (szöveg)környezetben alkalmazta, amikor a megszólított és a jelző köszönő viszonyban sem voltak egymással. Ezért vált mára bizalmaskodóvá, gúnyossá. Azt azért hozzá kell tenni, hogy manapság az idősebb korosztály szóhasználatában (főleg vidéken) még mindig nem
őszintétlen, bizalmaskodó.
engem egy cigányasszony szólított csillagomnak, amikor rám akart sózni valamit, amit árult
viszolyogtam ettől a stílustól
Van olyan környezet,ahol kevésbé zavar, de többnyire lekezelő hangnemmel párosul.Ha egy ügyintéző vagy eladó használja,aki nálam jó pár évvel idősebb ,mindig azt érzem ki belőle,hogy ő idősebb,okosabb,majd segít nekem,a kislánynak,mert biztos nem tudok feladni egy csekket egyedül stb.
21/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!