Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mikor lesz az eszperantó...

Mikor lesz az eszperantó világnyelv?

Figyelt kérdés
2011. jún. 14. 18:00
1 2 3 4
 31/37 Vérszomjas pandamaci ***** válasza:

Értem, és nem látom értelmét. Magyarországon magyar a hivatalos nyelv, de ahol dolgozom, kapcsolatban vagyunk a világ minden tájával. Argentína, USA, európai nagyvárosok, Ázsia. Most akkor verjem a mellem hogy én márpedig csak magyarul beszélek? A család meg haljon éhen?

Semleges nyelv meg mi a frásznak. Csak az csípi a szemed, hogy van pár nemzet, akik olyan mázlisták, hogy az ő nyelvüket használják az üzleti életben? Na és? Ez szimpla irigység. Nem vagyok angolmániás, de nem utálom a nyelvet és örülök hogy meg tudom magam értetni másokkal.

2011. jún. 16. 22:50
 32/37 Vérszomjas pandamaci ***** válasza:

Van egy nyelv, amelyen tudományos publikációk jelennek meg, a neten szinte minden elérhető, a világon sokan beszélik és használják.

Erre jössz te egy olyan nyelvvel, amit kevesebben beszélnek mint egy magyar nagyváros és a Földön élő emberek milliárdjait kényszerítenéd rá, hogy nyökögve, kemény idő és pénzráfordítással kezdjék tömegesen tanulni. Aha, reális. Te valami rózsaszín ködben élsz, mert elvakít az eszperantó-imádatod és az angolfóbiád.

2011. jún. 16. 22:53
 33/37 A kérdező kommentje:

Az angol sem lesz mindig világnyelv. Valóban szeretem az eszperantót és hiszek benne. De tiszteletben tartom véleményed. Ha Neked jobb az angol akkor használd azt.

Szerintem fejezzük be ezt a parttalan vitát. Csak arra kérlek, ne légy ellenséges az eszperantistákkal szemben, akik hisznek ebben a nyelvben!

2011. jún. 16. 23:26
 34/37 Vérszomjas pandamaci ***** válasza:

"Az angol sem lesz mindig világnyelv."

Jó, majd ha lesz más, akkor azt tanuljuk.

Ez egy olyan megállapítás, mintha egy életerős fiatal férfit megpróbálnál eltemetni, mert egyszer úgyis meg fog halni.

"Ha Neked jobb az angol akkor használd azt."

Nem az a lényeg hogy nekem mi a jobb, hanem az, hogy minek van haszna.

"Csak arra kérlek, ne légy ellenséges az eszperantistákkal szemben"

Nem vagyok én ellenséges, aki akarja az tanulja, de legyen azzal tisztában, hogy ez nem egy világnyelv.

Te vagy az, aki ellenséges az angollal szemben és zavar, hogy van pár nép, akinek nincs szüksége arra, hogy még egy nyelvet megtanuljon.

2011. jún. 16. 23:34
 35/37 anonim ***** válasza:

Sosem lesz az eszperantó világnyelv, az angol lett az. Én most fogok eszperantot tanulni de csak kedvtelésből meg azért mert pontot ér a nyelvvizsga.

Egy nem-angol anyanyelvű meg nincs hátrányban egy angol anyanyelvűvel szemben ha az idegen nyelvű megtanul rendesen, anyanyelvi szinten beszélni angolul. Persze ez Magyarországon nem túl gyakori, de máshol igen.

2011. aug. 8. 19:00
 36/37 anonim ***** válasza:

Uraim, a semmit ragozzák.

Lehet az angol "világnyelv", de ennek az angol nyelv a legnagyobb kárvallottja.

Az eszperantó sosem mondta magáról, hogy világnyelv akarna lenni. Ezt a definíciót később aggatták rá. Az eszperantó mindig is "közvetítő" nyelv akart lenni és ennek a szerepének ma is kiválóan megfelel.

"Világnyelvek" jönnek mennek (én még emlékszem az oroszra is, mint világnyelvre), az eszperantó maradt.

És az is fog maradni, ha leveti a ráaggatott politikai értékítéleteket.

Mert beszélni kell. Mert kommunikálni kell.

Hogy ma angolul (?) beszél mindenki? Nézzenek körül? Mennyire angol az az angol? Shakespeare sírva elrohanna, ha hallaná.

lehet fanyalogni. Semmi akadálya. Furcsa megfigyelésem, hogy ezt legtöbbször azok teszik, akik az angolt is gyászosan törik - de hát ma ez a "menő".

2012. márc. 9. 10:11
 37/37 anonim ***** válasza:

10:11

Mivel új eszközöket fedezünk fel, új fogalmak jelennek meg, új ismeretek kerülnek a nyelvbe ezért folyamatosan változik. Az eszperantónak is muszáj lesz, különben egy újabb latin nyelvet kapunk.

2012. márc. 9. 13:18
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!