Mikor lesz az eszperantó világnyelv?
Értem a példádat, de rossz.
Egy gyógyszer a bevezetési időszakban még nem elterjedt, tehát attól hogy még kevesen és nem évek óta használják, még lehet jó. Az eszperantónak lett volna ideje bizonyítani, de nem igazán látszik hogy fellendülne a közeljövőben. Maximum ha erőszakosan "alányúlnak" és erőltetnék hogy az EU-ban legyen mindenkinek kötelező, de ez egyrészt utópia, másrészt csak az iskolás, 18 év alattiakat lehetne rákényszeríteni... ahhoz meg sok kéne hogy beinduljon, a fiatalok se lelkesednének, hiszen a legtöbb dal, videójáték stb. nincs meg eszperantóul.
Azért megnézem amikor Miley Cyrus vagy hogy a fenébe hívják - eszperantóul énekel. :-)
Egy nyelv hasznosságát az elterjedtsége, az azt beszélők száma, az elérhető publikációk határozzák meg.
Próbáltam rákeresni hogy pontosan hányan is beszélnek eszperantóul, de ezt találtam:
Elolvastam a cikket és teljesen egyetértek vele.
Van alatta egy komment, hogy az illető hányszor lakott pl. ingyen eszperantista barátoknál. Ez nem érv a nyelv mellett, hiszen ez olyan mint egy klub. Ennyit egy jól szervezett makramé-baráti társaság is tudna, ha létrehoznák a nemzetközi makramé klubot és megbeszélnék hogy egymásnak szállást adnak.
Az eszperantót hol használtad? Egy ilyen baráti körben, vagy az utcán amikor eltévedtél?
Ennyi erővel albánul is lehetne próbálkozni, élnek ők is sokan külföldön, van esély arra is, hogy Buenos Aires-ben ha megszólítok egy fehér férfit, az albán lesz.
A cikkben ez szerepel:
"Nem tudjuk pontosan, hányan értenek a világon eszperantóul. 2009-es kutatások szerint az eszperantó beszélők száma a világon 160 és 300 ezer közé esik. Nincsenek tehát sokkal többen, mint Debrecen lakosai."
Rendes leszek, mivel nincs pontos számadat, a 300 ezret még beszorzom hárommal. Na jó, legyen kerek egymillió. Még ez is baromi kevés ahhoz, hogy a gyerekeimnek azt mondjam, hogy tanulják meg... Majd ha már tökéletesen tudnak angolul, spanyolul és még egy világnyelven, akkor hobbiként már azt tanulják amelyiket akarják.
"Csak legalább kicsit jobban ismerkednétek meg ezzel a nyelvvel!"
Miért?
Nézd, nekem a család mellett saját hobbira alig marad idő. Szándékomban áll a spanyol és az angol mellé még egy nyelvet megtanulni, de az időm véges, olyat kell választanom, aminek gyakorlati haszna is van. Pl. jobb állást kapok, magasabb fizetést, több helyen használhatom. Most Spanyolországba utazom, a szállásoknál a legtöbb helyen az a kritika állt negatívumként, hogy a személyzet nem beszél angolul. Sebaj, írtam nekik spanyolul. Hágában eltévedtem, az első ember tudott nekem angolul segíteni. De simán vásároltam melltartót és nyalókát is Amszterdamban.
Sajnos munkám során szembesültem azzal, hogy a francia kollégákkal angolul nem igazán lehet boldogulni.
Szerinted ezek a népek mind lelkesen vetnék bele magukat az eszperantó tanulásába???
Én, akinek kevés az ideje, miért tanuljam, miért vegyem el ezt az időt a gyerekeimtől és fordítsam arra, hogy megtanuljak egy nyelvet, amit nem tudok használni?
"Angoloknak, amerikaiknak, miért legyen könnyebb, hogy ne kelljen idegennyelvet tanulni."
Ez elég kicsinyes hozzáállás. Az egyenlőség nevében képes lennél törvényben előírni a világnak az eszperantót, vagy mi? :)
Kialakult az angol világnyelvként, jó kis egyszerű nyelv, csak a kiejtést kell szokni kicsit. Ma már tudnak angolul a világ nagy részén, wikipedián az angol cikkek a leghosszabbak, a tudósok is angolul publikálnak, filmet is ha le akarsz tölteni, angol szinkron vagy felirat tuti van hozzá.
Na még egy gondolat lefekvés előtt, hogy miért rossz a példád: ha úgyis elpatkolnék de beveszem a gyógyszert, lehet, hogy meggyógyulok. Vagyis a próbával nem veszítek semmit.
Ha nem tanulok meg eszperantóul, nem fogok belehalni. Ellenben ha elfecsérelem az időmet egy olyan nyelvre, amit alig használnak - közben pedig nem tanulok meg rendesen angolul/más világnyelven, akkor nem kapok olyan jó állást/fizetést, kevesebb lehetőségem lesz a más nemzetekkel való kommunikációra. Mert ha egy álláshirdetésre jelentkezem angol + francia/spanyol/orosz/német nyelvtudással, akkor ezt két nyelvnek veszik, de ha angol + eszperantóval, akkor az az üzleti életben használhatatlan, vagyis biztos hogy inkább olyat választanak helyettem, aki két világnyelvet tud.
Vérszomjas pandamaci
Ti csak a külföldi munkában tudtok gondolkodni. Muszáj mindenáron külföldön dolgozni? Miért nem Magyarországon akartok boldogulni?
Ha az eszperantó elterjedne, akkor munkát is lehetne keresni vele külföldön. Ha a fejeteket a porba dugjátok, akkor soha nem jutunk egyről a kettőre.
Soha. Nem lehet mindent kifejezni az eszperantóval.
Ez a legnagyobb butaság, amit írtatok. Figyelmetekbe ajánlom, eszperantóval mindent ki lehet fejezni. Ha tanultál volna eszperantóul, akkor ezt nem írtad volna ide.
"Ti csak a külföldi munkában tudtok gondolkodni. Muszáj mindenáron külföldön dolgozni? "
Könyörgöm, nézz már szét a MAGYARORSZÁGI álláshirdetések között!! Az én munkahelyemre minimum követelmény az angol + egy nyelv társalgási szintű ismerete. Angolul van minden belső anyag, előadások, minden.
De nem mi vagyunk az egyetlenek ahol követelmény a nyelvtudás, és sok helyen használják is a külföldi partnerekkel.
"Ha az eszperantó elterjedne, akkor munkát is lehetne keresni vele külföldön"
Jó, terjedjen el és akkor megtanulom. Addig nekem erre nincs időm.
"Kár, hogy ennyire angol mániások vagytok. Semmit nem tesztek azért, hogy hazánkban magyar legyen a hivatalos nyelv, még külföldi cégeknél is. Vagy legalább legyen egy semleges nyelv."
Az angol a semleges nyelv. Ez a világnyelv. Azt meg nyilván nem várhatod el mindenkitől aki üzletelni akar velünk, hogy előbb megtanulja a nyelvünket. Ez nem angol mánia, ez józan ész. A világ minden táján szinte mindenki tud angolul -> legyen ez a közös nyelv. Ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!