Miért mondják azt, hogy a portugál a némettel, orosszal egy ligában szereplő világnyelv?
Egy kicsit körülnéztem az interneten. Szerintem azért vannak közös ligában, mert nagyjából ugyanannyian beszélik az említett nyelveket. Idézet a Wikipédiából: "A portugál nyelv az indoeurópai nyelvcsalád itáliai ágán az újlatin nyelvek nyugati, azon belül ibériai csoportjába tartozik. Több mint 210 millió ember anyanyelve, amivel a spanyol után a második legtöbb beszélővel rendelkező újlatin nyelv, a világ nyelvei közül pedig az 5-7. helyen áll."
"A portugál gyarmatbirodalomnak köszönhetően az egész világon elérheti a 100 milliót azoknak a száma, akik portugál ősökkel rendelkezek."
"Becslések szerint 2006-ban kb. 500 000 portugál származású személy élt az Egyesült Királyságban.
Az orosz nyelvet anyanyelvként k.b. 145 millió ember beszéli, második nyelvként 110 millió.
A németet anyanyelvként 100 millió ember beszéli, második nyelvként ill. anyanyelvként 130 millió.
Tehát mindhárom nagyjából egyenértékű. A németet valamivel kevesebben beszélik, mint a portugált, de Németország gazdasági helyzetét tekintve kompenzálja a kisebb létszámot.
Ja, és még a spanyolt is megnéztem:
"A legtöbb anyanyelvi beszélővel rendelkező újlatin nyelv, az összes nyelv közül pedig – különböző becslések alapján – az első öt között szerepel a világon. Jelenleg 21 ország államnyelve, valamint az ENSZ és az Európai Unió egyik hivatalos nyelve." A beszélők száma: 400 millió.
"Miért mondják azt, hogy a portugál a némettel, orosszal egy ligában szereplő világnyelv?"
Egy ligában játszik a némettel és orosszal, mert regionális nyelv, akárcsak ezek. Sem a német, sem az orosz, sem a portugál nem világnyelv.
"sokan tanulnak"
Hibát követnek el, persze kisebb hibát, mintha az olaszt erőltetnék, mint több ezer másik. Ha 50-en megtanulnak az országban portugálul, az még elfér a több tízezer olasztudós mellett. A Japán-mánia meg szerencsére kezd elmúlni.
"A volt gyarmatokon kívül csak a braziloknál meg az anyaországban beszélik, nem? Akkor már nem inkább a spanyol?"
A spanyolt is csak volt gyarmatokon meg az anyaországban beszélik.
"A spanyolt is csak volt gyarmatokon meg az anyaországban beszélik."
Azért a spanyolt elég sok helyen tanulják idegen nyelvként. Pl. angolszász területeken.
"A spanyolt is csak volt gyarmatokon meg az anyaországban beszélik."
Ja, de sokkal jelentősebb gyarmatbirodalma van. Azért szerintem az nem ugyanaz.
"Ja, de sokkal jelentősebb gyarmatbirodalma van."
2x akkora. Ráadásul lehet, hogy 50 év múlva csak BR-ban annyi ember fog élni, mint Latin-Amerika összes többi részén.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!