Nem tudok különbséget tenni az emberek között. Mindenkit egyenrangúnak tekintek. Hogy változtassak ezen?
1. művelődj!
Ne haragudj, nem megsérteni akarlak, de általában azoknál probléma ez, akik még nem tudnak eleget a világról. Minél többet látsz, annál jobban fogod érezni, mennyire NEM egyenrangúak az emberek. Így igényed is lesz a különbségtételre.
2. gyakorold otthon!
Nevezz ki valakit/valamit mondjuk iskolaigazgatónak és gyakorold el a helyzetet. Nagyon sokat segít, mert lesznek fordulatok, amik eszedbe jutnak "élesben".
Rosszul tetted fel a kérdést. Nem az emberek között kell különbséget tenned, hanem a helyzetek között. A hivatalos személlyel nem azért kell magázódni, mert nem tekinted egyenrangúnak a barátnőddel, hanem azért, mert ilyen helyzetben ez a szokás. Ezen most persze filózhatsz, hogy jó-e, hogy vannak szokások, de ha nem akarod, hogy bunkónak nézzenek, akkor meg kell szokni.
Az idősebbekkel kicsit más a helyzet, de itt sem az egyenrangúság a kérdés, hanem az, hogy az illető korából adódóan feltehetőleg kicsit más köztetek a viszony.
Abban azonban sajnos igazad van, hogy ez rengeteg ember számára jelent problémát. Az iskolában rászoktatják a gyerekeket erre a nyakatekert csókolomozós, tetszikezős beszédmódra, aztán csodálkoznak, hogy 18-20 éves korukban nem tudnak hivatalos helyzetben egy épkézláb mondatot kinyögni. Jómagam 26 éves családos nő vagyok, és a mai napig nehezen bírom szemtől szembe azt mondani, hogy "ön". Korábban ügyfélszolgálaton dolgoztam, így telefonon keresztül megy, de élőben nagyon nehéz. És ezzel nem vagyok egyedül.
Azért próbálkozni kell, nem annyival letudni, hogy "Hát én mindenkit egyenrangúnak tekintek."
Talán már az alapfeltételezés hibás, az, hogy egyenrangú emberek csakis tegeződhetnek, vagyis ha magázódnak, akkor nem egyenrangúak. Elértél abba a korba, amikor ha belépsz egy hivatalos helyre, orvosi rendelőbe, stb., magázni fognak, és tőled is ezt várják (feltéve persze, hogy ismeretlen emberek közt vagy), vagyis egyenrangú félként beszélgetnek veled. Próbáld így felfogni.
Ettől függetlenül egy szórakozóhelyen, boltban továbbra is tegeződni fogsz a korodbeliekkel még vagy 20 évig.
11:49-es.
Nagyrészt egyetértünk, hasonlókat írtam alattad.
Viszont hivatalos helyen is megállja a helyét a "csókolomos, teccikezős" beszéd, amit te ellenzel. Írásban kevésbé, szóban annál inkább. Sok esetben durva illemtelenségnek tűnik, ha egy felnőtt férfi nem ilyen módon szól egy felnőtt nőhöz. Úgyhogy én nem tartom károsnak iskolás korban az ilyen stílusú kommunikációt szorgalmazni, sőt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!