Miért tegeződünk ezeken az oldalakon és a neten bárhol?
Én 33éves, családos nő vagyok. Abszolút nem zavar, sőt jól esik amikor egy gyerek (13-14 éves)tegeződve szólit meg, csak furcsálom, hogy fel sem merül a magázódás! (bennem sem)
Pedig biztos van a válaszadók között olyan is, akinek én magam is kezicsókolomot illene köszönjek.
Másnak nem furcsa ez? Vagy ennyire amerikanizálódtunk már, hogy fel sem tűnik?
interneten így szokás :)
kivéve persze hivatalos dolgok..
de ugye nem várod el 33-34 évesen az életben, élőben h magázzanak?? akkor is tudom ha a tegeződésnek örülsz..
én 21 vagyok, de kikészülnék ha 40 éves korom előtt magáznának...én se magázok senkit az alatt...akkor se ha idegen..bankban sem..én nem bírom:S
de 15 évesen is tegeztem 35 alattiakat ...
A válasz a nemzetközi csetben van:
A magyar nyelv nem elég megengedő, ezért nálunk a tisztelet, a feljebbvalóság, a kor, stb. jele a magázódás. A félreértések elkerülése végett, az angolban is van jelzés, ami pontosan (!!!!) megegyezik a magyar magázódással, de nem innen jött, hanem a skandináv népektől! Ott, mivel nincs magázódás (valóban, még nyelvtanilag sem jelzik, tehát nincs különbség) és a nemzetközi chat-ben ez terjedt el. Válasz erre még, hogy nem tudhatod, kivel ülsz szemben (erre lehetne mondani, hogy éppen ezért kellene) de ugye a net alapvetően (itthon) nincs elterjedve az idősek között, a külföldet meg már írtam.
Ami még fontos, hogy mikor emberek beszélgetnek, lévén egy azonos témában vannak, sokkal könnyebb a tények kifejtése, magyarázata tegezéssel. Ez ugyanaz, mikor a cégnél átszólsz egy kollégádnak, akkor -általában- tegezéssel jelzitek a kollegiális viszonyt, az együvé tartozást. Valami ilyesmi... :))))
Az életben elvárom,hogy a 13-14 éves magázzon. Mert,hogy 34 vagyok akárhogy is 20 évvel idősebb és tapasztaltabb. Aztán meg én is magázom a nálam idősebbet. boltban ,postán egyéb helyen minden idegent magázok, hacsak nem mondja tegezzem. Mert a magyar ilyen így fejezi ki a tiszteletet.
a Net az azért más, mert itt a nemzetközi szokások miatt a tegeződés alakult ki. De itt is magázok levélben olyanokat akik idősebbek nálam. Sőt volt olyan, hogy felhívott egy húszon éves páciensem és magázott én viszont. Személyes találkozókor pedig ha akarom felajánlom neki a tegezést. Ez így természetes.
S még annyit kedves utolsó, hogy van olyan aki velem egyidős egy helyen dolgoztunk és bizony magázódunk.
kedves 19:51
ha olyan tapasztalt vagy és okos, akkor tudhatnád hogy tudom h van olyan melohely ahol ez megy, annyi idősen mint te...sőt fiatalabban, de 20onéves korosztály nem fogja magázni egymást
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!