Miért van az, hogy a pszichés betegségeket "erkölcsileg" ítéljük meg, a kézzel fogható, fizikai megbetegedéseket pedig sajnáljuk, és "valódi" betegnek tekintjük őket?
Mondok példát:
Egy pszichés beteg, legyen az egy drogos, na ő aztán az utolsó szemétláda, holott csak egy tünete pl az, hogy nem tudja avva hagyni, ellenben egy cukorbeteget mindenki sajnál, és jöjjön érte a mentő szirénázva, csak mert nem volt hajlandó betartani a diétáját? És ezt mondhatnám magas vérnyomásra stb ...
Miért ez a különbség? Egy magas vérnyomásos, egy cukorbeteg ugyanúgy tehet arról, hogy nem tartja a diétát és az életmódot, mégis sajnáljuk. Na egy bármilyen pszichés beteget pedig "ez idegebeteg, kész" hozzáállással elintézzük.
Nem durva ez? Mit gondoltok erről?
"A drogos meg nem beteg, hanem drogos. Ő volt olyan hülye hogy rászokott. Ilyen egyszerű."
--ez azért dzrva így sztem, nem véletlenül hívják drogbetegnek. na meg figyusz, a magas vérnyomásos meg volt olyan hülye, hogy rendszeresen nem sportolt, zsíros kajákat zabált stb, szal nem olyan egyszerű ez a kép ...
nem?
Tudod én egy időben kemény iszákos voltam, mert a földhöz vágott anyám halála. Nem volt olyan nap, hogy ne fetrengtem volna részeg mámorban, de mégis összekaptam magam!
Az a baj, hogy a legtöbbnek nincs akaratereje, csak látszat leszokást csinál, és tojik bele.
Nekem van fizikai megjelenésű betegségem is: pikkelysömör. Sokan lenéznek emiatt is, pedig kenem én, de semmit nem ér, ha meg ér is, utána visszaesik a bőröm.
Baromira nem tudom azt sajnálni, aki nem tartja magát a diétájához, pl. egy ismerősöm apja cukorbeteg, mégis tesz rá. De az akarat gyenge emberek is ide tartoznak.
hát azért tudja fene ..
én egyszer egy olyan orvosi előadáson voltam, ahol az volt a téma, hogy hypertoniások kontra drogosok, és a kérdés az volt h a drogosoknak miért kell támogatás nélkül fizetni a gógyszerekért, és a pszichiáter érdekes kérdésként vette ezt, és kb ilyen párhuzamot vont, hogy valóban igazuk van, hiszen a hypertoniás is ugyanannyira tehet az ő betegségéről, csak valahogy az társadalmilag elfogadott
és ez elgondolkodtató, nem?
és akkor egy sor pszichés betegség jöhet itt persze
Egyébként a drogfüggőségnél is beszélhetünk pszichikai függőségről, amikor az egyén ellenne nélküle, de mégis fogyasztja, mert úgy döntött, vagy csak megszokásból. Ennek a következő lépcsőfoka a fizikai függőség, ami ugye a testi tüneteket vonzza.
Csak egy kis kiegészítés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!