Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Kik a "tiszta amerikaiak"?

Kik a "tiszta amerikaiak"?

Figyelt kérdés
Amerikában is vannak olyanok, akik magukat tiszta amerikaiaknak mondják, akárcsak a németeknél a neonácik. Amerikában kik a tiszta amerikaiak? A spanyolok?
2011. márc. 14. 12:28
1 2
 1/12 A kérdező kommentje:
A spanyolok nem etnikumnak számítanak Amerikában?
2011. márc. 14. 12:33
 2/12 anonim válasza:
az indiánok
2011. márc. 14. 12:33
 3/12 anonim ***** válasza:

Már hogy lennének a spanyolok? Szerinted az amerikaiak eredetileg spanyolok, és a kaukázusi fehér ember lepte el az USA-t? Ez inkább fordítva volt.

Feltéve persze, ha az USA-t érted Amerika alatt. Ha a kontinenst, akkor szerintem az indiánok a tiszta amerikaiak.

2011. márc. 14. 12:34
 4/12 A kérdező kommentje:
Az USA-t értem. Akkor a "kaukázusi fehér ember"? De ők kik?
2011. márc. 14. 12:37
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

Amerikában "tiszta" amerikainak legfeljebb az őshonos indiánokat lehetne tekinteni.

A neonácik tiszta amerikainak azokat tartják, akiknek az őseik között nincs színesbőrű ("one drop rule" = "egy csepp szabály" - azaz egyetlen fekete felmenő elég ahhoz, hogy valakit színesbőrűnek tekintsenek), és elsősorban észak-európai felmenőkkel rendelkeznek.

A "white American" jelentése az évtizedek során sokszor változott, korábban például az olaszokat és egyes kelet-európai népeket sem sorolták oda, mára ez megváltozott, elsősorban önmeghatározás alapján lesz valaki fehér vagy más. Az új népszámlálási törvény például a fehér spanyol amerikaiakat is a latinók (elsősorban katolikus dél-amerikaiak) közé sorolja, ami ez utóbbi népcsoport rossz megítélése miatt nem túl népszerű a kizárólag fehér, azon belül nagyobbrészt spanyol származású amerikaiak körében.

De ez már kicsit elkanyarodott a tárgytól, a lényeg a második bekezdésben van. Az USA demográfiája érdekes téma, könyveket lehetne róla írni.

2011. márc. 14. 12:39
 6/12 A kérdező kommentje:

Vagyis akár azok a magyarok is tekinthetők tiszta amerikainak, akiknek nem volt színes bőrű felmenőjük?

Miért pont a fehér bőrűek a tiszta amerikaiak? Az indiánok se voltak teljesen fehér bőrűek, nem?

2011. márc. 14. 12:42
 7/12 anonim ***** válasza:

A "tiszta amerikaiak" nem tudományos, hanem ideológiai megnevezés, amit egyes amerikai neonáci csoportok használnak, tehát ne is várj egzakt definíciót. Egyes szélsőjobboldali amerikai csoportok már a kelet-európaiakat, illetve a katolikusokat sem tartják fehérnek. Ez teljesen az adott csoport saját eszméitől függ.

Törvényileg akik hivatalosan is fehér amerikainak számítanak (white American), vagy "politikailag korrekt" kifejezéssel európai amerikainak (European American) vagy kaukázusinak (Caucasian), azok a fehér bőrű amerikaiak, akik Európából vagy a Földközi-tenger medencéje körül származnak. Magyarán törvényileg akár egy arab is számíthat fehér bőrűnek, de ahogy írtam az előbb, ez önmeghatározás kérdése.

Az indiánok eredetileg nem fehér bőrűek.

2011. márc. 14. 12:47
 8/12 anonim ***** válasza:

"tiszta amerikaiak" kifelyezés törvényesen soha nem is létezett, és nem is fog!

Kik alapították az Államokat?

Európai bevándorlók!

Milyen népcsoportok voltak és vannak itt Európában?

- Szláv

- Germán

- Frank

- Latin

- Magyar (mint mi)

- ...

Ne merje bárki is azt állítani, hogy valaki "tiszta" amerikai, mert ezzel becsapja magát!

2011. márc. 14. 12:57
 9/12 anonim ***** válasza:
WASP= White, Anglo-Saxon, Protestant. Ezt a származást néhány elfogult amerikai nagyon értékeli és igazi amerikainak tartja.
2011. márc. 14. 13:11
 10/12 anonim ***** válasza:
Amerikában az indiánokat nem is indiánoknak hívják, hanem 'native American'-nek mert az indiaiak elnevezése is 'indian'. A lényeg ugyanaz, a tiszta amerikai lakos az indián. Én egyébként amikor kint voltam azt találtam mondani egy amcsinak, hogy tök jó beszélni egy native amerikaival (és ezt arra értettem, hogy egy "eredeti amcsival", mire ő azt mondta, hogy a native amerikai az indián. Szóval nem mindenki tartja magát tiszta amerikainak,de mivel egész életében ott élt, ő ugyanúgy tős-gyökeres amcsinak vallja magát, ahogy mi magyarnak, és ebben szerintem semmi rossz nincs. Már egy második generációs betelepülő is amerikainak érzi magát, mert az a hazája.
2011. márc. 14. 13:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!