Miért nem adnak a szülők gyermekeiknek viselhető és felvállalható nevet?
Ennél már csak a Szamanta jelentése a durvább, végtelen elhagyatottság, fájdalom - nem tudom ki az aki ilyen nevet ad a gyerekének.
Amúgy szerencsére nem mindenhol divat, ismerőseim körében viszonylag normális nevek vannak, talán egyet kivéve, ott minden gyereknek ősmagyar neve van. Mondjuk szerintem ez még mindig jobb mint a sorozatokból, innen-onnan felszedett idegen nevek amit ráadásul később senki nem tud helyesen leírni.
Ez nekem is feltűnt, és nem értem, hogy amúgy tök rendesnek és normálisnak tűnő szülők is miért röhögtetik ki a gyereküket (és magukat) az ilyen hülye, feltűnő nevekkel (Nátán, Gézengúz stb.).
Ez a tendencia a 60-as évek vége felé indult, akkor kezdtek az értelmiségiek a gyereküknek a körülöttük levő paraszt és proli gyerekhez képest elütő neveket adni. Akkor még a sok Józsihoz, Marihoz, Pistihez képest újszerű volt például a Mónika vagy az Artúr. Persze a többiek se maradhattak le, és hamarosan átvették ezeket a neveket, de az "elit" se hagyta abba, és újabb feltűnőnek szánt neveket dobott be, amit a tömeg újra lekoppintott.
Aztán valamikor a 80-as évek végén már fordult a kocka, és a primitívebb néprétegek hoztak be új, mások által még nem használt neveket főleg az akkor futó külföldi tévésorozatokból. Ekkoriban bukkantak fel az első Dzseniferek, Izaurák, Armandók stb.
Én arra számítottam, hogy előbb-utóbb véget ér ez az őrület, és a ma már egyre inkább ritkának számító hagyományos nevek (pl. Anna, Júlia) újra divatba jönnek, de ez nem történt meg egyelőre.
Az emberek feltűnési vágyával magyarázható ez az egész. Azt akarják üzenni vele, hogy a gyerekem különleges, egyedi (na meg én is az vagyok), tessék mindenáron ráfigyelni.
Hát az Annában pont nincs igazad, mert a leggyakoribb lánynév volt tavaly. :)
Az én ismerettségi körömben szinte minden gyereknek normális neve van. Oké, vannak a divatnevek (Anna, Hanna, Lili, Bence, Gergő, Dani stb.), de attól eltekintve, hogy minden második gyereket így hívnak, semmi baj velük.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!