Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Hogy vélekedtek arról, hogy...

Hogy vélekedtek arról, hogy valaki elfelejti az anyanyelvét, csak mert sokáig külföldön él?

Figyelt kérdés
Személy szerint szánalmasnak tartom. Ha külföldön laknék mindent megtennék, hogy ápoljam az anyanyelvem, magyar szinkronos filmeket néznék, magyar szöveg zenéket hallgaték, magyar oldalakat olvasnék a neten, stb.
2009. febr. 17. 14:20
 1/8 anonim ***** válasza:
94%
Ez marhaság. Én külföldön élek és találkoztam olyan emberekkel akik 56-ban jöttek ki és úgy beszélnek magyarul mintha otthon a boltban elegyednél szóba valakivel. De találkoztam olyannal is akinek olyan csúnya kiejtése volt, hogy meg voltam róla győződve, hogy már itt született. Mikor megkérdeztem tőle akkor meg elmondta, hogy 3 éve van kint. Na én ezt tartom szánalmasnak... Egyébként szerintem nem lehet elfelejteni az anyanyelvet. Természetesen vannak olyan kifejezések/szavak amik csak az adott nyelvre jellemzőek, otthon nem is tudom van-e magyar megfelelőjük, azok csak angolul jutnak eszembe de ha valaki nem érti akkor körülírom magyarul és nincs semmi gond.
2009. febr. 17. 14:38
 2/8 anonim ***** válasza:
88%

Ez a problema szerintem csak azok eseteben fordulhat elo, akik gyerekkent kerultek idegen orszagba, s ott a szulok nem forditanak eleg figyelmet a magyar nyelv apolasara.

Egyebkent olyan, hogy elfelejtunk egy nyelvet, szerintem nincs. Amit egyszer megtanulsz, az a tied. Lehet, hogy hosszabb ideig nem hasznalod, es akkor beporosodik, de mikor ujra eloveszed, kis portalanitas utan ujra mukodni fog. Szerintem ez minden nyelv eseteben igy van, ha az anyanyelvunkrol van szo, akkor meg plane.

2009. febr. 17. 15:26
 3/8 anonim ***** válasza:
53%
Férjem húga 18 éve él Ausztriában, és 2 dolgot figyeltünk meg nála. Az egyik, hogy magyarul is nagyon dallamosan beszél, máshová helyezi a hangsúlyt a magyar szavakban, a másik, hogy az azóta keletkezett új szavakat nem ismeri, vagy amiket addig nem ismert. pl. kábel tv :D, mobil (handy), és még sok ilyen van, de hirtelen most nem jut több az eszembe. Az utóbbi 5 évben, amióta ismerem, ez egyre felerősödött, és egyre rosszabb, mintha már sokkal egyszerűbb lenne neki németül beszélnie.
2009. febr. 17. 15:35
 4/8 anonim ***** válasza:
50%

Nem olyan nehéz ám elfelejteni az anyanyelved 20-30 év alatt, ha nem használod. Mert ennyi idö után úgyis beilleszkedsz abba a közösségbe amibe kerültél, tehát az ottani filmeket, könyveket fogod olvasni, az ottaniakkal beszélgetsz és 20 év alatt ez egyszerüen megváltoztat.

Ennek ellenére persze fontos lenne a magyar nyelv megörzése a külföldre költözés után is.

Mentégül szolgáljon, hogy más nációkkal sincs ez másképp, ismerek egy olyan német születésü bácsit, aki már nem nagyon beszél németül (erös akcentussal, akadozva), viszont magyarul sem beszél tökéletesen!

2009. febr. 17. 16:42
 5/8 anonim ***** válasza:
42%

Szia!

Eleg sok magyar van kulfoldon, talalkoztam mar olyan emberrel aki par ev utan torte a magyart es nehezen jutottak eszebe a szavak...Persze az ilyen szemelyeket mindenki hulyenek nezi es szerintem tok jogos,mert jatszak magukat.

(Persze mas ha az ember kulfoldon szuletik.)

2009. febr. 18. 08:38
 6/8 anonim válasza:

Az is nagyon szánalmas volt,mikor egy 5éve itt Németországban élő magyar férfi ismerősünk,németül kezdett el velünk beszélgetni,holott magyarok vagyunk,könyörgöm! :-)(Egyébként nem volt a közelben német,hogy azért tette volna,hogy az illető is értse mit beszélünk.)

Mi is pont 5éve élünk itt,mint ő,de ekkora tirpákság nem jutna eszünkbe,hogy magyar honfitársunkkal németül társalogjunk! :-)

2009. febr. 18. 10:03
 7/8 anonim ***** válasza:
62%
Amikor valaki úgy megy ki külföldre, hogy nem beszéli teljesen jól a nyelvet, és nincs jó nyelvérzéke, hogy ragadjon rá a nyelv, akkor csak úgy tud megtanulni az idegen nyelven beszélni, ha megpróbál az idegen nyelven gondolkodni. Ettől, - az idegen nyelven gondolkozástól - felejti el az anyanyelvét. Ebben nincs semmi rossz szándék a részükről, egyszerű fiziológiai jelenség, ha megfigyeled, mindig olyanok esnek bele ebbe a hibába, akik az anyanyelvükön sem voltak soha a "szavak emberei". Egyszerűen nem tud ráállni az agyuk, hogy mindkét nyelvet egyformán használják, amelyik nyelven gondolkoznak, az javul, a másik romlik. Ahhoz, hogy jó színvonalon tudják tartani a magyart is, az kellene, hogy a magyart is ugyanolyan intenzíven használják, mint az új nyelvet. Ha így tesznek, akkor megmarad a jó magyartudás, de lassabban fejlődik az angoltudásuk.
2009. febr. 19. 13:17
 8/8 anonim ***** válasza:
48%
Ez nem erkölcsi kérdés. Gyengébb nyelvérzékűek vagy rosszabb memóriájúak, akik egész nap az idegen nyelvet használják, elfelejtenek magyarul, bár a tudás magyar környezetben meglepően gyorsan visszajön. Nem tartom szerencsésnek azt az előítéletet, hogy az ilyenek megjátsszák magukat, ugyanis nem feltétlenül ez a helyzet.
2009. márc. 3. 02:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!