Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mi az élet értelme? Van rá...

Mi az élet értelme? Van rá logikus magyarázat?

Figyelt kérdés

Volt már hasonló kérdés, de engem nem az elképzelt, vagy vallási magyarázatok érdekelnek, hanem a logikus következtetés.

Szerintem a Föld, egy bolygó, ami véletlenül hordozza az életet, annyira semmitmondó a világűr méreteihez és idejéhez képest, hogy kizártnak tartom, hogy pont itt és pont mi lennénk a kiválasztottak a "felsőbbrendűséghez". Még hogy a halál után következik egy jobb "élet"? Miért? Mert az emberi elme nem akarja elfogadni, hogy egyszer csak mindennek vége. Az életnek nem célja az ember fejlődése, hanem egyszerűen következménye. Nem azért élünk, hogy minél magasabb szintre eljussunk, csak a fejlődés csúcsa vagyunk (jelenleg): minél jobban alkalmazkodik egy élőlény a környezetéhez, minél sikeresebb, annál életképesebb, ezért élhet. Tehát nem azért vagyunk, mert még jön valami, hanem mert eddig "jók voltunk". De ebből nem következik semmi.

Ha valaki logikai érvekkel meg tudja ezt cáfolni, szívesen olvasnám, de elméleti fejtegetésekre (pl. szellemlényként élünk tovább), vagy "azért élünk, hogy szeretetet adjunk", és bibliai vagy más vallási témából ollózott magyarázatok nem érdekelnek.

2009. febr. 7. 14:37
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:
94%

"Ők nem ezzel az állítással kezdték, majd mindenféle "bizonyítékot" kreáltak hozzá, hanem pont fordítva!"

Igen? Tehát azt mondod, hogy ők eleve nem voltak hívők, hanem később - a bizonyítékok hatására - lette azzá?

Ugyanmár! Ezt ugye te sem veszed be? :))

Egyébként meg ahogy végignéztem az oldalukat (bár tény, nem mindent olvastam el), nem igazolják a saját felvetéseiket, hanem csak az ellenkezőjét próbálják (sikertelenül) cáfolni.

Az ateizmus már régebb óta megvolt, mint a kereszténység. Emellett az ateizmus ugyan valóban akkor erősödött meg, amikor kiderültek a vallások (főként keresztény) turpisságai. De ez sem teljesen igaz. Ugyanis már az 1100-as években is megvoltak ezek a hibái a kereszténységnek. Csak akkor még a kereszténységnek volt hatalma, hogy elnyomja (vérbe folytsa) a máshogy gondolkodókat.

Inkább úgy mondanám, hogy az ateizmusnak akkor volt lehetősége előretörni, amikor a kereszténység gyengült. És ez együtt, egy folyamatként zajlott azzal, hogy az emberek egyre nagyobb hányada kezdett el gondolkodni, és egyre kevesebben hittek el dolgokat pusztán bemondásra.

A biblia nem jelzett előre semmit. A Bibliában - akárcsak Nostradamus hülyeségeiben - leírtak sokféleképpen értelmezhető dolgokat, amelyeket mindenki úgy értelmez, ahogy akar. De mivel a kérdező nem akar erről társalogni, így nem is írom ezt tovább.

Az ateizmus nem űrt töltött be. Az ateizmus mindig is megvolt. Csak a vallásos emberek általában üldözték és a legtöbb esetben megölték őket. (Igen, ehhez vezet a túlzott fanatizmus és a vak hit. Évezredek történései a példa rá.) Az ateizmus viszont ilyet nem tett velük. (Itt most fel ne hozza nekem senki a kommunizmust, mert eret vágok magamon! Az nem ateizmus volt ... és még csak nem is valódi kommunizmus.)

Mellesleg nem vagyok ateista sem; mielőtt bárki is kitalálná ezt.

De továbbra is várom: mire cáfolat az a link?

Z

2009. febr. 10. 18:59
 22/31 anonim ***** válasza:
75%

Bocsi a hibákért.

Z.

2009. febr. 10. 19:00
 23/31 anonim ***** válasza:
70%

Szándékosan fogalmaztam úgy, ahogy. Számítottam a kritikára. Azt írtam, "mint mozgalom" nem azért született, hogy utólagos elméleteket gyártson a vélt igaza mellett, hanem a felhalmozódó, egyfelé mutató tudományos felfedezések kényszerítő hatására alakult. Ellenben a darwinista, materialista, ateista világnézet, már akkor leszögezte az általuk vélt "pontos" választ az eredet kérdésére, amikor még a mai tudományos ismereteink ezreléke sem állt rendelkezésre. Tagadod talán? Így működik az a természettudomány, amelyet mint "szent tehenet" dicsőítenek náhányan?

Nem tudom, hogy az értelmes tervezésben hívők, hányan voltak kezdettől fogva vallásosak, hányan nem, őszintén szólva nem is ez érdekel. Én azt írtam, hogy "sokan közülük" a másik oldalban hittek, mielőtt el nem gondolkoztak a valódi bizonyítékokon.

Abban persze igazad van, hogy az ateizmus már régebbi, mint a pl. a kereszténység, csak nem kapott a 19-ik századig nagyobb teret. De nem is ezt írtam. Tény, hogy a vallások történelme iszonyatos, de nem mindig, nem minden korban, és legfőképpen nem minden vallásé!!!

Durva és sértő általánosítás lenne a vallást, mint egészet okolni az emberiség minden bajáért. Főleg, hogy valamilyen értelemben mindenki vallásos, még Te is. Annak ellenére, hogy nem tartod magad még ateistának sem.

(Van egy ilyen kérdés kiírva, ott válaszoltam rá)

Az emberek százmillióit irtották ki a legelképesztőbb kegyetlenséggel ateista elvek alapján is a nácik, a bolsevikok, a maoisták, pol-potisták, stb., és tetteiket az egyházak, a vallásos ideológiák ellenei harccal indokolták. A legszomorúbb, hogy az ateisták, magukat materialistáknak nevezve, egyes helyeken még ma is jogot formálnak arra, hogy nézeteiket állami eszközökkel kényszerítsék az emberekre, miközben kétségbe vonják a vallásos emberek jogát a szabad vallásgyakorláshoz, intézményeik fenntartásához.

Elismerve a nem Krisztusi elveket gyakorló vallásos rendszerek szörnyű bűneit, azért az ateista világnézet sem kutyafüle. Ki tudná elfogultság nélkül tagadni, hogy az elmúlt 100-150 évben az ateizmus, vagy a materialista darwinizmus szelleme rengeteg emberélettet követelt. A természetéből adódik!

Én egyébként a hívők mintájának az első századokban, Jézus tanításait valló keresztényeit hiszem. Ők akkor még nem voltak katolikusok sem, "Krisztus követők" voltak. De mivel nem akarom a kérdező kényes lelki békéjét kibillenteni ezzel a szöveggel, ezt itt abba is hagyom.

"A biblia nem jelzett előre semmit."

Erre röviden válaszolnék még, pici türelmet!

De, bizony sok-sok, évezredekre, évszázadokra előre jelzett és beteljesedett prófécia található meg benne. Kevés, de olyan is van, ami még nem történt meg. Nehogy félre érts, nem egyéni sorsokról van szó, hanem világeseményekről (2Timótheus 3:1–5)

Vagy azt állítod talán, hogy a bibliában minden sokféleképpen értelmezhető, semmi biztos nincs, amiben mindenki biztos lehet? Akkor még meg fogsz lepődni!

Egyébként én 22 éves koromig ateista voltam. Előítéletből a vallásos embereket, problémás embereknek tartottam. Azóta sem valamiféle "istenélmény" győzött meg, hanem józan, racionális érvek! Nem több, nem kevesebb.

2009. febr. 11. 01:13
 24/31 anonim ***** válasza:
59%

"Ellenben a darwinista, materialista, ateista világnézet, már akkor leszögezte az általuk vélt "pontos" választ az eredet kérdésére, amikor még a mai tudományos ismereteink ezreléke sem állt rendelkezésre. Tagadod talán?"

Igen, persze, hogy tagadom. A materialista világnézet soha nem mondta azt, hogy tévedhetetlen. Nem leszögezte azt! Mindig is kijelentette, hogy a tudomány fejlődésével a felvetéseik, véleményük bármikor megváltozhat. Tehát nem mondták azt, hogy biztosan nekik van igazuk. Általában úgy fogalmaztak: "a tudomány jelenlegi állása alapján". De gondolom ezt már te is hallottad, és "merő véletlenségből" kerülte csak el a figyelmedet. :)

"Én azt írtam, hogy "sokan közülük" a másik oldalban hittek, mielőtt el nem gondolkoztak a valódi bizonyítékokon."

Felsorolnád ezt a sok embert? Mert gondolom - miután így szépen kijelented ezt róluk - ismered is őket, és tökéletesen tisztában vagy a hitbéli viseltes dolgaikkal. Másküllönben honnan is tudnád, hogy sokan voltak közülük, akik "áttértek".

Lássuk hát! :)

"Tény, hogy a vallások történelme iszonyatos, de nem mindig, nem minden korban, és legfőképpen nem minden vallásé!!!"

Említenél akárcsak egyetlen vallást is, amely több, mint 100 éves, és még nem követtek el a nevében gyilkosságot?

Kíváncsian várom ezt a felsorolást is. :)

"Főleg, hogy valamilyen értelemben mindenki vallásos, még Te is. Annak ellenére, hogy nem tartod magad még ateistának sem."

Elpofáztam már fentebb, de látom, nem voltál képes megérteni. Viszont akkor sem írom le még egyszer. Majd felfogod, ha képes leszel rá. Engem nem érdekel a hited, azt gondolsz, amit csak akarsz rólam. Hisz úgysem ismersz, csak feltételzel és ítélkezel - alaptalanul.

"Az emberek százmillióit irtották ki a legelképesztőbb kegyetlenséggel ateista elvek alapján is a nácik, a bolsevikok, a maoisták, pol-potisták, stb."

Ad 1: Nem ateista elvek miatt gyilkolták le őket. És pláne nem százmilliókat. De nyugodtan hozhatsz példát arra, hogy valakiket (pl. milliókat) azért öltek meg, mert a gyilkosa "hithű ateista" volt, míg az áldozata vallásos, és az ölés indoka is kizárólag a vallási különbözőség volt. Lássuk hát ezt a listát is. :)

Ad 2: Mintha említettem volna valamit, ami - ismétcsak - sikeresen elkerülte a figyelmedet. De nem baj, lassan hozzászokom, hogy szelektíven olvasol. :)

"tetteiket az egyházak, a vallásos ideológiák ellenei harccal indokolták"

Indokolni még csak-csak, nagynéha. De a valódi ok nem ez volt soha. Nem, kis "barátom". Nem azért ölték őket, mert nem az ateizmust "vallották", hanem azért, mert az aktuális rendszernek nem feküdtek alá! Az csak nagyritkán felhozott látszólagos indok volt, amiről te beszélsz. És a legtöbb rendszer egyébként sem alkalmazta. (Miért akarta volna Hitler írtani a keresztényeket, pusztán a vallásuk miatt? Hisz a legtöbb német keresztény volt. Saját tömegbázisának nagy részét veszítette volna el! De ugyanezért nem írtották ki a keresztény vallásokat sem a kommunista szférákban. És a buddhizmus és a taoizmus is vígan megvan Kínában.)

Pl. megnézheted, hogy a katolikus egyház milyen szépen átvészelte a II. viágháborút. ... Hát persze, hiszen ott szolgálta ki a fasisztákat (élükön a pápával), ahol csak tudta. Az egykori SS vezetők és a horvát usztasák menekítését (jó pénzért persze) már ne is említsem, ugye? :)

De ugyanígy szépen kiszolgálta a keleti blokkban a kommunistákat is. Pár embertől eltekintve (akik nagyon ellentmondtak és útjában álltak a rendszernek) szinte nem volt kivégzés. És ezen kivégzések sem vallási megfontolásból történtek, hanem azért, mert a rendszer (így aktuális HATALOM) útjában álltak.

Javaslom, olvasgass pár történelemkönyvet, meg nézz szét a neten.

"A legszomorúbb, hogy az ateisták, magukat materialistáknak nevezve, egyes helyeken még ma is jogot formálnak arra, hogy nézeteiket állami eszközökkel kényszerítsék az emberekre, miközben kétségbe vonják a vallásos emberek jogát a szabad vallásgyakorláshoz, intézményeik fenntartásához."

Gondolom, hogy erről legalábbis könyvtárnyi hiteles irodalmat tudsz majd felsorakoztatni, hogy bizonyítsd is állításodat. Hallgatom az érvelést. :)))

"Elismerve a nem Krisztusi elveket gyakorló vallásos rendszerek szörnyű bűneit, azért az ateista világnézet sem kutyafüle."

Miért, a krisztusi mivel jobb? A legvérengzőbb, legtöbb áldozatot követelő vallás a világtörténelem folyamán a kereszténység volt. Még a muszlimok sem érnek a közelükbe sem. A hindu vallás szinte baabzsúr a kereszténységhez képest. A buddhizmus és a sintoizmus meg egy napon sem említhető vele.

"Ki tudná elfogultság nélkül tagadni, hogy az elmúlt 100-150 évben az ateizmus, vagy a materialista darwinizmus szelleme rengeteg emberélettet követelt."

Bárki, aki olvasott már történelmet. De azért kíváncsian várom ezirányú bizonyítékeidat is! :))

"A természetéből adódik!"

Miért is? Ezt is magyarázhatnád, mert felettébb érdekelne. :)

"Én egyébként a hívők mintájának az első századokban, Jézus tanításait valló keresztényeit hiszem."

Nézőpont kérdése. Én nem. De ez már hitbéli kérdés, és magánügy mindkét fél részéről.

A Bibliás dolgon nagyon jót kacagtam, már meg ne haragudj. Mármint amit a Bibliában leírt jövendölésekről írtál. Jólesett, köszönöm. :)))

De nem kommentelem jobban, mert igazából semmivel nem támasztottad alá. Majd ha esetleg hozol példákat is, talán nem nevetek rajta. :)

"Egyébként én 22 éves koromig ateista voltam. Előítéletből a vallásos embereket, problémás embereknek tartottam. Azóta sem valamiféle "istenélmény" győzött meg, hanem józan, racionális érvek! Nem több, nem kevesebb."

Látod, te - a bevallásod alapján - már akkor is tele voltál előítélettel. Úgy néz ki, hogy ez megmaradt benned, csak irányt változtatott. Eleinte a vallásos embereket nézted le, most meg az ateistákat. De a lényegi rész változatlan. Ugyanúgy követsz vakon valamit, anélkül, hogy ismernéd. És ugyanúgy elítélsz valamit, ami éppen nem egyezik a hitbéli meggyőződéseddel. Most épp az ateistákat tartod problémás embernek. Ilyen ez... Holnap kik lesznek a sorosak? :))

Z

2009. febr. 11. 17:11
 25/31 anonim ***** válasza:
semmi
2010. máj. 18. 12:29
 26/31 anonim ***** válasza:
53%

Semmi?

"Mi az értelme a létezésünknek és mi az értelme egyáltalán az élőlények életének? Erre a kérdésre válaszolni tudni nem egyéb mint vallásosnak lenni.

Te azt kérded: van egyáltalán értelme ezt kérdezni? Mire én azt felelem: aki saját és embertársai életét értelmetlennek találja, az nemcsak boldogtalan, hanem arra is alig képes, hogy éljen."

Én nem tudom, de egy okos embertől idéztem. (Einstein)

Igazából nem tudjuk sem a miértjét, sem az előzményét, hogy hogyan alakult ki, sem az értelmét, sem pedig hogy mi lesz utána. Tehát nem tudunk semmit azt életről, csak amit megtapasztalunk. Az pedig kb annyi, hogy idővel meghalunk. De hogy miért vagyunk pont mi, pont itt, a világ miért van, és mi értelme? A véletlenekben nem hiszek, akkor talán tényleg nem is lenne értelme.

2010. máj. 25. 21:50
 27/31 anonim ***** válasza:

Szegény Einstein akkor se mondhatott volna mindent, amit azóta nki tulajdonítanak, ha egász életében kizárólag beszélt volna. Külön idézet van egyébként a hiteles Einstein-idézetek gyűjtésére, pont azért, mert az álbölcsességeit mindenki úgy próbálja eladni, hogy Einstein szájába adja őket. (Pont azért, mert ezek a mondások sokszor nem tartalmaznak igazi igazságokat, így csak egy halott zseni tekintélyével lehet eladni őket, és nem saját maguk értékével.)

Szóval hagyjuk az Einstein-idézeteket azoknak, akik beveszik őket.

2010. máj. 25. 23:55
 28/31 Tyler913 ***** válasza:

Kedves kérdező!

Én is sokat gondolkodtam mostanában ezen a kérdésen.Tudom,hogy nem akarsz vallásos magyarázatot hallani, de ha kizárod Isten (teremtő intelligencia,hívd ahogy akarod) létét, akkor sem okot, sem célt nem fogsz találni, hiszen maga a logika és a racionalitás,sőt az egész keresés is értelmét veszti, ha az egész életet csupán véletlenek sorozatára redukáljuk.

Nem vagyok természettudós, sok mindenre nem tudom a választ, ezért nem vagyok hivatott az eddig szólók érvrendszerének cáfolatára sem.Egyszerűen az a véleményem, hogyha csak a materialista logika szerint keresed az élet értelmét és eleve kizárod Istent az egyenletből,nem fogsz találni semmit.Ha viszont elfogadod egy felsőbb intelligencia létét, tehát annak valószínűségét, hogy a mi jelenlegi létünk, érzékelési- és felfogóképességünk határain túl is létezhetnek dolgok, és hogy "onnan" származik az általunk is felfogható világ a mi szabályainkkaal (és nem fordítva), akkor összeáll a kép.

2010. nov. 24. 08:56
 29/31 anonim válasza:

Sziasztok:)

Sok embertől kérdeztem már tudná e definiálni azt a szót, hogy isten.

sok értelmező szótárban megnéztem..és arra a következtetésre jutottam hogy isten definíciója nagyjából a következő:mindentható,teremtő és jó.

Mindentható?És jó?Akkor miért hal éhen 24 ezer kisgyermek minden "áldott"nap?

A világ teremtve lett?Ha azt nézem hogy az energia nem vész el csak átalakul...akkor tán logikus,hogy nem teremtődhetett a semmiből és nem is fog sosem semmivé válni=világegyetemünk tér és időbeli kiterjedésben a logika szerint végtelen.

Isten csak egy mesehős aki az emberek agyát hivatott manipulálni,bárki is aki tartósan hisz a létezésében annak az élete meg van pecsételve.A föld bolygó számára ugyanolyan kis parazita droid lessz mint az emberiség 90 %-a.

Az élet értelme?Már mint az emberi életé?Erre van egy viccem

Két bolygó beszélget:

egyik:jaaajh de beteg vagyok azt hiszem homosapiensem lett

mire a másik:ne aggódj majd elmúlik.

Üzenem minden vallásos olvasónak hogy :Takarodj vissza ált isibe!!!

2011. febr. 28. 22:31
 30/31 Tyler913 ***** válasza:
53%

Utolsonak:

Te szegeny,szegeny ember...Tudod,engem a vallasom egyvalamire biztosan megtanitott:alazatra.Arra,hogy ne higyjem magamat olyan nagyon okosnak.Persze az ateista emberek kozott is vannak tisztelettudok,akik elfogadjak,hogy a velemenykulonbseg ellenere a masik is lehet ertekes ember.Te szemmel lathatoan nem tartozol kozejuk.Es ebben az egeszben az a vicces,hogy pont Te kuldenel el minden vallasost (koztuk millioszam ertelmisegieket,egyetemi professzorokat,tudosokat) az altalanos iskolaba.Akkor Te hova valo vagy,kedves baratom?

Hadd kerdezzek par dolgot:miert haragszol ennyire a vilagra?Ha az ember csak egy ertelmetlen parazita faj,miert faj Neked a 24000 kisgyerek halala?

Ha csak azok sorsa van megpecsetelve,akik hivok,akkor Veled mi lesz,baratom?Te szabad vagy es boldog?

Azt pedig meg mindig nem ertem,hogy fer bele a logikaba,hogy a vilagegyetem mindig is volt,nem volt "elotte".Akkor mi tartja mozgasban?Honnan szarmaznak?Mindegy,a legfontosabb kerdesek nem is ezek,hanem: mit adott Neked a hitetlenseged?Ha az eletnek nincs ertelme,miert eled?

2011. márc. 1. 00:39
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!