Miért nem képesek egyesek elfogadni a határon túli magyarokat?
Miért tekintenek egyesek az erdélyi magyarokra románként, a szlovákiakra szlovákként stb?
Hallottam már olyat, amikor valaki a székelyföldi magyarok jogairól, autonómiájáról, esetleges magyar állampolgárságáról beszélt, erre a haverja válasza csak az volt, hogy nincsenek olyanok, hogy erdélyi magyarok. Csak mocskos románok vannak. Mi motiválja az ilyet?
"csak makogott valamit arról, hogy az ne szavazzon, aki nem itt él"
Azzal egyet értek, hogy aki nem Magyarországon lakik, vagy dolgozik, az ne kapjon szavazati jogot, de az állampolgárság nem csak erről szól.
"szerintem azért nem tekintik őket sokan igazi magyaroknak, mert olyan furcsán viselkednek.
furcsán beszélnek, különös szokásaik vannak, érdekesek."
Ezt nem igazán tudom értelmezni.
Van sok felvidéki ismerősöm, akik rendszeresen járnak át Magyarországra. Itt tanulnak/dolgoznak és volt olyan is, akiről csak több éves ismeretség után tudtam meg, hogy nem Magyarországon él. (Mármint Budapesten él albérletben, de rendszeresen haza jár Szlovákiába.)
Persze, vannak olyanok, főleg Székelyföldön, akiknek mások a szokásaik, mint a magyarországi magyaroknak, de mondjuk egy baranyai meg egy szabolcsi szokásai, beszédmódja között is nagy különbségek lehetnek. Akkor most az egyik magyar, a másik nem?
"A válasz írója 71%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: tegnap 20:07"
Már bocsi, de ez hogy jön ide?
Ettől most kevésbé lesznek magyarok?
Azt értem, hogy emiatt nem szívleled őket, de ad egy, emiatt egy egész közösséget elítélni rasszizmus, ad kettő, ettől a nemzeti hovatartozásuk nem változik meg.
"mert30 év munka viszony után egy ide"menekült" vezető állásba került "erdélyi magyar" rúgott ki.Ezek után valaki elvárná hogy szeressem őket?"
Senki sem kérte, hogy szeresd. Lehet utálni. Senki nem tiltja. De az, hogy egy erdélyit utálsz, nem jogosít fel, hogy aszerint határozd meg valakinek a nemzetiségét, hogy az épp aktuális határ melyik oldalán él.
És még annyit, hogy az a fröcsögés, amit itt 2-4 oldalon keresztül nyomtatok, hogy így csesztek ki velem az erdélyiek meg úgy, nem értem, hogy hogyan jön ide. Oké, ők sem szentek. Igen, köztük is van rengeteg olyan ember, akit a legszívesebben a föld alatt látna az ember ólommal a fejében. De, tegye mindenki a szívére a kezét és mondja meg, Magyarországon nincs legalább annyi ugyanilyen ember? És feltenném a kérdést: Az önző magyar nem magyar? Attól, hogy valaki csak magával törődik és le sem tojja a többi embert, már nem tartozik abba a nemzetbe, amibe született, amelynek nyelvét beszéli és amelybe tartozónak vallja magát?
Az egy dolog, hogy támogatod-e a kettős állampolgárságot, határon túliak szavazati jogát, autonómiáját stb. Arra lehetnek okok, hogy miért ellenzed. De továbbra sem értem, hogy arra mi lehet az ok, hogy valakitől megtagadd, hogy maga határozza meg a nemzeti hovatartozását, még úgy is, ha ez neked semmibe nem kerül. (Értsd: ő nem akarja a te állásod, fizetésed, lakásod, feleséged. Semmit nem akar tőled. Csak azt, hogy fogadd el, hogy ő is magyar.)
Az ilyesmi a magyarországi magyar kultúrában keresendő. Úgy vettem észre általánosságban mocskosabb szájúak, mint amihez mi vagyunk szokva, és könyebben kimondják ami hirtelen eszükbe jut, és nagyobb potenciálú szavakat mint(mocskos) használnak, szélsőségesebben nyilvánulnak meg. Talán a cigányoktól vették át, azokra jellemző hogy így kommunikálnak mint(a rák egye ki a két szép szemed stb:) Elég kellemetlen lehet.
Nekem néha kicsit olyannak tűnnek, mint abban a paródiában ahol a pompomlány olyan betegségben szenvedett, hogy ok nélkül mocskos szavakat mondott a leglehetetlenebb helyzetekben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!