Miért nem képesek egyesek elfogadni a határon túli magyarokat?
Miért tekintenek egyesek az erdélyi magyarokra románként, a szlovákiakra szlovákként stb?
Hallottam már olyat, amikor valaki a székelyföldi magyarok jogairól, autonómiájáról, esetleges magyar állampolgárságáról beszélt, erre a haverja válasza csak az volt, hogy nincsenek olyanok, hogy erdélyi magyarok. Csak mocskos románok vannak. Mi motiválja az ilyet?
Én meg sajnos elég sokkal találkozom nap mint nap.
Az oka a négy évtizedes kommunista agymosásban keresendő, illetve abban, hogy az azóta eltelt húsz év semmit nem tett azért, hogy ez változzon.
Tévedés,hogy a Kádár-rendszerben keresendő. Akkor sokkal nagyobb volt az összetartás a honi és az Erdélyben élő magyarok között,mégha ritkán találkozhattak is egymással.
Az ok inkább az utóbbi 15-20 évben keresendő.
Nagyon sok vállalkozó (főleg építőipari,vagy mezőgazdasági) román vendégmunkásokatr alkalmazott( néha,még ma is) feketén,vagy nagyon olcsó bérért. Emiatt az itthoniak nem kapnak munkát. Ezek a románok általában beszélnek magyarul,holott nem székelyek.
De pl. akkoriban nem múlt el nap,vagy nem utazhattál a vonaton úgy,hogy ne csöngetett volna be egy-egy romániai,magyarul beszélő cigány az árújával.
Az emberek egyrésze emiatt minden romániait elítélt.
De az sem keltett jóindulatot azok a valóban székelyek iránt,akik Magyarországra költöztek. Ők ui. azonnal kaptak lakást,hitelt,jó állást, az itthoniak viszont nem. (már a Kádár-rendszerben is)
Ami pedig a székelyeket illeti,nekik is kellene tenni valamit önmagukért. Összefogni,nem különféle pártokban forgácsolni szét az erejüket. Nem tőlünk és a kettősállampolgárságtól várni a csodát.
Sok ember szemében az is irritáló,hogy egyesek kultuszt csinálnak belőlük. Segítsünk rajtuk,de az itthon élőkről nem kell törődni.
Nekem semmi bajom a székelyekkel vagy a felvidéki magyarokkal,és tudom,hogy ők nem románok vagy szlovákok.
Mielőtt bármit írok,leszögezem,vannak barátaim akik Felvidéki Magyarok,
Sokan a fiatalok közül,még ők sem értik a múltjukat,és sokakat nem is érdekel.Sajnos ez van.Találkoztam olyan szlovákiai magyarral aki ellenségesnek tűnt az itteni magyarokkal szemben.
mert román ...
ja és nehogy elkezdjek mesélni ... azért nem egy kategória a magyar magyarokkal
Na akkor mondok egy cifrábbat. Román szakon járok néhány órára, és az egyik 50 év körüli csoporttársam, aki székely(!) és néhány éve költözött ide, megkérdezte a szintén erdélyi magyar professzort, hogy most akkor végül is mikor lesz ez a bulija a román nagykövetségnek a Nemzeti Színházban, mert ő el akar menni...:S Ezen kicsit fennakadtam. Nem gyűlölöm a románokat, azt hiszem ezt az is bizonyítja, hogy román nyelvórákat veszek a szabad kreditjeimből, de azért elismerem, amikor túloznak, és nem értettem, hogy ezt mégis hogy gondolta egy SZÉKELY :s:s:s De ezt még cifrázta azzal a kijelentésével, hogy Orbán Viktor mekkora egy idióta, amiért automatikusan állampolgárságot akar biztosítani a külföldön kisebbségben élő magyaroknak. Ezt próbáljátok megmagyarázni nekem, mert én nem értem!
Mondtam neki, hogy ez kicsit furcsa éppen az ő szájából, de nem igazán szólt rá semmi értelmeset, csak makogott valamit arról, hogy az ne szavazzon, aki nem itt él...
szerintem azért nem tekintik őket sokan igazi magyaroknak, mert olyan furcsán viselkednek.
furcsán beszélnek, különös szokásaik vannak, érdekesek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!