Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Miért nem képesek egyesek...

Miért nem képesek egyesek elfogadni a határon túli magyarokat?

Figyelt kérdés

Miért tekintenek egyesek az erdélyi magyarokra románként, a szlovákiakra szlovákként stb?

Hallottam már olyat, amikor valaki a székelyföldi magyarok jogairól, autonómiájáról, esetleges magyar állampolgárságáról beszélt, erre a haverja válasza csak az volt, hogy nincsenek olyanok, hogy erdélyi magyarok. Csak mocskos románok vannak. Mi motiválja az ilyet?

2010. dec. 11. 18:42
1 2 3 4
 1/35 anonim ***** válasza:
40%
Azt a havert dugnám vissza ahonnan kipottyant hacsak ilyent tud provokálni.
2010. dec. 11. 18:57
 2/35 anonim ***** válasza:
81%
Én még nem találkoztam ilyen emberrel.
2010. dec. 11. 18:59
 3/35 anonim ***** válasza:
81%

Én meg sajnos elég sokkal találkozom nap mint nap.

Az oka a négy évtizedes kommunista agymosásban keresendő, illetve abban, hogy az azóta eltelt húsz év semmit nem tett azért, hogy ez változzon.

2010. dec. 11. 19:02
 4/35 A kérdező kommentje:
Az illető, aki ezt mondta, speciál tudom, hogy még 20 éves sem volt. Úgyhogy rá a kommunizmus nagy hatással nem hiszem, hogy lett volna.
2010. dec. 11. 19:12
 5/35 anonim ***** válasza:
84%

Tévedés,hogy a Kádár-rendszerben keresendő. Akkor sokkal nagyobb volt az összetartás a honi és az Erdélyben élő magyarok között,mégha ritkán találkozhattak is egymással.

Az ok inkább az utóbbi 15-20 évben keresendő.

Nagyon sok vállalkozó (főleg építőipari,vagy mezőgazdasági) román vendégmunkásokatr alkalmazott( néha,még ma is) feketén,vagy nagyon olcsó bérért. Emiatt az itthoniak nem kapnak munkát. Ezek a románok általában beszélnek magyarul,holott nem székelyek.

De pl. akkoriban nem múlt el nap,vagy nem utazhattál a vonaton úgy,hogy ne csöngetett volna be egy-egy romániai,magyarul beszélő cigány az árújával.

Az emberek egyrésze emiatt minden romániait elítélt.

De az sem keltett jóindulatot azok a valóban székelyek iránt,akik Magyarországra költöztek. Ők ui. azonnal kaptak lakást,hitelt,jó állást, az itthoniak viszont nem. (már a Kádár-rendszerben is)

Ami pedig a székelyeket illeti,nekik is kellene tenni valamit önmagukért. Összefogni,nem különféle pártokban forgácsolni szét az erejüket. Nem tőlünk és a kettősállampolgárságtól várni a csodát.

Sok ember szemében az is irritáló,hogy egyesek kultuszt csinálnak belőlük. Segítsünk rajtuk,de az itthon élőkről nem kell törődni.

Nekem semmi bajom a székelyekkel vagy a felvidéki magyarokkal,és tudom,hogy ők nem románok vagy szlovákok.

2010. dec. 11. 19:22
 6/35 anonim ***** válasza:
100%

Mielőtt bármit írok,leszögezem,vannak barátaim akik Felvidéki Magyarok,

Sokan a fiatalok közül,még ők sem értik a múltjukat,és sokakat nem is érdekel.Sajnos ez van.Találkoztam olyan szlovákiai magyarral aki ellenségesnek tűnt az itteni magyarokkal szemben.

2010. dec. 11. 19:28
 7/35 anonim ***** válasza:
34%

mert román ...

ja és nehogy elkezdjek mesélni ... azért nem egy kategória a magyar magyarokkal

2010. dec. 11. 19:33
 8/35 anonim ***** válasza:
100%
Nekem semmi bajom a határon túliakkal. Magyarnak tartom őket, akik se nem jobbak, se nem rosszabbak, mint mi, csupán másik országban élnek. Inkább azt a kérdést tenném fel, hogy miért vannak olyanok, akik azt mondják, hogy "a székelyek magyarabbak, mint az anyaországiak". Ez ugyanis engem (és minden bizonnyal másokat is) sért.
2010. dec. 11. 19:34
 9/35 anonim ***** válasza:

Na akkor mondok egy cifrábbat. Román szakon járok néhány órára, és az egyik 50 év körüli csoporttársam, aki székely(!) és néhány éve költözött ide, megkérdezte a szintén erdélyi magyar professzort, hogy most akkor végül is mikor lesz ez a bulija a román nagykövetségnek a Nemzeti Színházban, mert ő el akar menni...:S Ezen kicsit fennakadtam. Nem gyűlölöm a románokat, azt hiszem ezt az is bizonyítja, hogy román nyelvórákat veszek a szabad kreditjeimből, de azért elismerem, amikor túloznak, és nem értettem, hogy ezt mégis hogy gondolta egy SZÉKELY :s:s:s De ezt még cifrázta azzal a kijelentésével, hogy Orbán Viktor mekkora egy idióta, amiért automatikusan állampolgárságot akar biztosítani a külföldön kisebbségben élő magyaroknak. Ezt próbáljátok megmagyarázni nekem, mert én nem értem!

Mondtam neki, hogy ez kicsit furcsa éppen az ő szájából, de nem igazán szólt rá semmi értelmeset, csak makogott valamit arról, hogy az ne szavazzon, aki nem itt él...

2010. dec. 11. 19:41
 10/35 anonim ***** válasza:

szerintem azért nem tekintik őket sokan igazi magyaroknak, mert olyan furcsán viselkednek.

furcsán beszélnek, különös szokásaik vannak, érdekesek.

2010. dec. 11. 19:44
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!