80-as és 90-es években milyen (szleng) szavakat használtak?
Kecó, kégli (lakás), bélás (kétforintos), tuja (villamos), séró (haj, frizura) csuka (tornacipő), krimó, kricsmi (kocsma), pilács (lámpa), kóter (kollégium)
héderel (megszáll), durmol (alszik) szobroz (áll), tré (vacak),
3-as: ezek egy része inkább 60-as, 70-es évek. Pl. a bélás, tuja.
A kollégiumot nálunk is kóternek hívták. Nyilván a börtön mintájára.
Az emlékezet felfrissítésére rákerestem, és olyan sokat találtam, hogy felesleges is lenne párat leírni. Beírjátok a gugliba, hogy "80-as évek szleng".
A 60-as, 70-es évekből sok szó átjött a 80-asba is. Én a 80-as években éltem a 20-as éveimet, emlékezetből írtam azokat a szavakat, amiket a baráti társaságomban használtunk. Nem a gúgliból néztem.
Sztem az is lényeges, hogy a Budapestem éltem, még az is lényeges, melyik kerületében, mert más-más társadalmi osztályban, vagy éppen vidéken, lehet, hogy teljesen más volt a szleng.
9
Hát lehet, hogy tényleg az a mérvadó, hogy máshol éltünk.
Én a '80-as években tizenéves voltam, de pl. ezt a két szót soha az életben nem hallottam fiataloktól, csak mint az "öregek" szövegét, hogy régen így mondták.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!