Vajon mennyi bevándorló dolgozhat jelenleg Magyarországon?
Globális jelentését hagyjuk meg a glóbusznak! Tudod, Földgolyó.
Ők csak ideiglenes engedélyel vannak itt, mert a gazdaságnak sajnos szüksége van rájuk. De legalább legálisan vannak.
Elvileg kb. 226 ezer külföldi tartózkodik itt: [link]
Közülük természetesen nem mindenki dolgozik, van aki gyerek, diák, menekült, háztartásbeli, idős... stb.
Melyik kisváros ez? Eléggé kamuszagú a kérdés, 10.000 fős kisvárosban max. agglomerációknál vannak nagyobb számban vagy ha van a közelben nagyobb gyár/építkezés ahol foglalkoztatják őket. Én még egy kisvárosban sem láttam hogy nyüzsögnének. Mint írták kb. 220.000 külföldi állampolgár tartózkodik az egész országban, ezeknek amúgy a fele Budapesten. Kétharmaduk európai ezen belül nagy részük határon túli magyar.
Az itt lévők fele vendégmunkás/diák. Azért nem mindegy, hogy letelepedett,bevándorolt vagy vendégmunkás mert utóbbiaknál jóval nagyobb a fluktáció. Jönnek, mennek, cserélődnek, teljesen más a jogi státuszuk is feltételes a tartózkodásuk jogszerűsége.
Ahol szerintem tényleg látványosan többen lettek az pl. Budapest csak sejtem hogy esetleg más nagyvárosokban is. 10-20 éve is voltak, de látszólag az elmúlt 10 évben eléggé megnőtt a számuk pl. a Corvin környékén rengetek közel-keletit, dél-ázsiait látok vagy Kőbánya egy része már kész chinatown feeling. De mondjuk nem zavarnak, főleg Corvinnál akik azokba az újépítésű lakóparkokba költöztek általában kőgazdag diplomás emberek. Előtte inkább cigányok laktak a helyén, szerintem jóval kultúráltabb a környék most mint anno.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!