Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » A tanàr-diàk viszonyban,nem a...

A tanàr-diàk viszonyban,nem a tanàr az,aki felajàlhatja a tegeződèst?

Figyelt kérdés

Nyelvtanàr vagyok.Soha nem tegeztem le nyelvtanulòt (18 éves kor felett) és nem is ajànlottam fel tegeződést. Van,olyan tanulò,aki automatikusan letegez,màsok meg megkérdezik.De nem én lennék az,aki felajànlhatnà a tegeződést?

T

#Tegezodr
2022. dec. 11. 19:42
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
44%

65 éves nöként elég begyepesedett dolognak tartom, ha valakinek ennyire fontos dolog, hogy magázzák! Egy jó munkakapcsolathoz sokkal lényegesebb a pozitív, kötetlen atmoszféra, ez a tanulásra is vonatkozik. Ha ennyire távolságtartó vagy, soha nem fogsz jól tanítani, mert nem taláalod meg az összhangot a tanítványokkal, anélkül meg nem igazán lesz sikeres a tanulás.

Természetesen, ha valaki ragaszkodik a magázáshoz, azt figyelembe veszem, de azzal nem igazán lesz egy általános ismerösnél közelebbi kapcsolatom, a három lépés távolság nem megfelelö erre.

Eddig egész életemben soha nem ért semmiféle inzultus amiatt, hogy valakik tegeznek, még abban az esetben sem, ha sokkal, de sokkal fiatalabbak nálam, söt sokkal inkább voltak szemtelenek olyanok, akik szerint fontos a magázás.

2022. dec. 12. 08:22
 12/30 Andizsuzsi ***** válasza:
51%

"Nem fogok egy csomó pénzt kifizetni valakinek, akivel modoroskodhatok hónapokon keresztül."

A csomó pénzt azért fizeted ki, hogy megtanuld, amit kell. Hogy neked a magázódás modoroskodás, csak azért van, mert nem tanultál meg magázódni. Ha megtanultad volna, akkor simán tudnál úgy is kommunikálni anélkül, hogy az kellemetlen lenne a számodra.

2022. dec. 12. 13:20
 13/30 anonim ***** válasza:
32%
Az üzleti életben sem tegeződnek hasonló korúak csak mert azonos korosztály. Igen, meg kell várni, hogy felajánlják. Mi olyan nehéz ezen?
2022. dec. 12. 15:13
 14/30 anonim ***** válasza:
66%

Kedves 12-es. Tudok magázódni rendesen, csak nem szeretek. Nem a tegeződésért fizetek, viszont a mai világban elvárható a közvetlen hozzáállás a másikhoz.

#13 érdekes, mert mozogtam és valamennyire most is mozgok az üzleti világban és pont, hogy azt tapasztalom a normális helyeken simén megy a tegeződés. Pl ügyvéd, könyvelő, pénzügyi tanácsadó, mindegyikkel tegeződünk, illetve nagyon sok üzleti partnerrel is ez az alap.

Szóval lehet lehúzni nyugodtan, továbbra is tartom, hogy fölösleges modoroskodás és iszonyúan idejét múlt.

2022. dec. 12. 16:20
 15/30 anonim ***** válasza:
89%

13: De üzleti életben is tegeződnek. Akik nemcsak egyszer találkoznak, hanem rendszeresen együtt dolgoznak, szinte mind tegeződnek.

Én is tegeződöm harmincas létemre a szakmámban nagyon is elismert 60-70 évesekkel is. De pályakezdőként is így volt. Sokkal kellemesebb így együtt dolgozni. Nem mint az idegenek.

2022. dec. 12. 22:07
 16/30 anonim ***** válasza:
79%

Ez az egész magázódás tényleg egyre életszerűtlenebb. Az oktatási rendszer nagyon szigorúan a magázódásra nevelt minket, nagyjából elképzelhetetlen volt, hogy órán vagy órán kívül tegeződjünk egy tanárral. Az első munkahelyemen viszont csaknem hülyének néztek, mert ha valaki nem huszonéves volt már magáztam ha akármilyen vezető pozícióban volt akkor pedig korra való tekintet nélkül is. Úgy szóltak rám, hogy na ne vicceljek már, ezt komolyan csinálom? :D Hát igen mert én azt hittem így megy, aztán egy munkahelyen sem ment így. Legfeljebb ha ilyen nagyvezírrel van dolgod, akkor magázod, de akikkel együtt dolgozol, akárhány éves, akármilyen beosztásban van, nem szoktunk.

Mondjuk nekem nincs akkora bajom vele, nekem a neveltetés miatt jobban ráállt az agyam a magázódásra, a fogorvosom elejétől fogva tegezett én meg mindig magáztam, nem direkt, egyszerűen mindig így jött automatikusan. Az oktatási rendszerben tudom hogy a magázódás a sztenderd, én diákként nem nyitnék úgy, hogy letegezem a tanárt de ha magázódás megy akkor szerintem a tanárnak sem kéne tegezni a diákokat. De gimnáziumban ez így ment, tehát a tanár elvárta hogy magázd de ő meg úgy jött be hogy sziasztok, gyere be, menj ki stb... :D Egyetemen ment csak következetesen a magázódás.

A magánóra viszont más, ott nincs ez a berögzült intézményi hierarchikus viszony, inkább egy mellérendelt kapcsolat, ott sokféle fizető ügyféllel van dolgod akik pont azért vesznek igénybe magánban egy szolgáltatást hogy az az egyéni igényeiknek megfeleljen, ehhez pedig alkalmazkodni kell bizonyos keretek között. Nem minden áron, de mint a hétköznapi gyakorlat is mutatja, az hogy tegeződjünk egy reális, életszerű elvárás vagy igény. Persze lehet rugalmatlannak lenni, felháborodni ha letegeznek és kötni az ebet a karóhoz csak magad alatt vágod fát. Ez a magánoktatás versenyszféra, ha nem vagy ügyfélközpontú, hanem rugalmatlan, olyan természetű akivel az embernek nincs is kedve inkább találkozni akkor keres egy másik tanárt, te meg vesztettél egy ügyfelet. Ami egyenlő azzal hogy pénzt vesztettél. Persze ha neked fontosabb, hogy úristen téged csak magázni lehet akkor lelked rajta.

2022. dec. 13. 10:38
 17/30 A kérdező kommentje:
Attòl nem tartok,hogy lemorzsolòdnak a tanulòk,elvégre akikkel magàzòdok azokkal is működik az oktatàs.De franciàt tanítok,a francia nyelvben fontos a magázòdás is.Én pl 15 évesen költöztem Magyarorszàgra,de Franciaorszàgban mèg az osztàlytàrsaim nagy részével is magázòdtam.Kivéve a padtársammal,meg 3-4 egyéb osztálytárssal,akikkel együtt jàrtam úszni meg vizi labdàzni is.
2022. dec. 15. 11:55
 18/30 anonim ***** válasza:
46%
Szuper, de most máshol vagy és mások a szokások. Itt kiröhögnének érte.
2022. dec. 15. 15:50
 19/30 anonim ***** válasza:
40%
A tegeződés sokkal egyszerűbbé teszi a kommunikációt. A fogorvoshoz pedig jó esetben nem heti rendszerességgel jársz, a tanítvány viszont gyanítom hetente jár hozzád. A magázásnak egyébként semmi értelme nincs már.
2022. dec. 15. 18:25
 20/30 A kérdező kommentje:
Egyrészről mivel franciàul a tanulòk javarészt csak velem beszélnek,így ha tegeződünk akkor a tegezéshez szok hozzá a tanuló,pedig a franciàban a magàzòdàs gyakori.De a magyar nyelv szerint is van magázòdás, és akàrhogy nézem mindegy,hogy magànoktatàs vagy csoportos a tanàr az,aki kezdemènyez.az plegy kulturalis kerdes,hogy Magyarorszagon pl gimnaziumban működhet az egyoldalu tegeződès a tanàr részèről, ezt anno megszoktam,hogy egyes tanàrok egyoldaluan letegeztek vagy hogy az olyan osztalytarsain is tegeztek,akikkel nem volt különösen jóban.De akkor is a tanàrè a döntès meg a gimnaziumban is,hogy melyik megszòlítàst alkalmazza a diàkokkal.
2022. dec. 15. 21:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!