Miért van tájszólásom, ha nem vagyok vidéki?
Már többen mondták, de néha én is kihallom a saját beszédben. Ugyan nem pesten nőttem fel, de közel hozzá, és nem beszélnek arra felé tájszólással.
Van más is akinek már mondták, pedig nem vidéki?
Nekem a húszas éveimben több ember is nekem szegezte hogy biztosan erdélyi vagyok.
Marpedig tősgyökeres budapesti vagyok, sisem jártam Erdélyben és nem is fogok.
Viszont azóta senki. (mondjuk kevesebb emberrel is beszélek)
Párom világ életében budapesti volt, mégis somogyi tájszólása van. Kiskorában sok időt töltött a nagymamájával és azért.
Rád lehetett hasonlóan nagy hatással valamelyik rokon?
Attól függ mit tartunk tájszólásban.
Én mondjuk nem értek egyet azzal, hogy a budapesti beszédet vesszük az alapnak, a többi meg tájszólás. Budapesten élek egyébként, de sok mindenre nem jó szót használnak és sokszor rosszul ejtenek ki szavakat is.
#8 Nem a budapesti beszéd az alap, csak a nagyvárosok beszéde az országon belüli folyamatos migráció és keveredés miatt valamilyen szinten egyformává vált. Ugyanez igaz Kecskemétre vagy Miskolcra vagy Győrre. Igazi tájszólás már csak kisebb településeken, idősebbeknél figyelhető meg. Egyetlen kivétel Vas megye, ott gyönyörűen megmaradt, még Szombathelyen is.
Az „alap”, vagyis történelmi szempontból az irodalmi nyelv alapja egyébként az északkeleti nyelvjárás.
8# főleg hogy a borsodi a mostani magyar nyelv alapja kazinczy is borsodi volt.
Szóval a pesti egyáltalán nem az alap sőt a nevek előtti
A helytelen (bár mindenki így használja.)
Borsodi vagyok és mikor azt mondom hogy makuka valamiért senki nem érti 🙃
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!