Miért képtelenek gondolkodni az emberek?
A legtöbb ember úgy él, mint egy automata-gép: megtanulnak egy elvet, és az egész életüket arra alapozzák, anélkül, hogy önálló véleményt formálnának a dolgokról.
Példaképp itt a kereszténység. Nem magával a vallással van bajom, hanem az emberek azon hozzáállásával, hogy ha én azt mondom: isten, ők azt mondják: Biblia, Jézus, templom.
Teljesen természetesnek veszik azt, hogy a Biblia igaz, és nem baj, ha nem értenek vele egyet, nem aszerint élnek, még csak értelmét sem látják, hajtogatják, hogy igen, ez így van - mert ezt mondták. Soha nem jut eszükbe elgondolkodni azon, hogy valóban igaz lehet-e?
De ez minden másra jellemző, ha megkérdezem, hogy szerinted mi van a halál után, mit jelent megbocsátani, van-e Isten, hogyan tudnánk jobbá tenni az életünket, van-e jó ok az öngyilkosságra - egyszerűen elhessegetnek. Legtöbbször azt a választ kapom: " Én nem érek rá ezen filózni" vagy "Minek foglalkozzak ilyenekkel", esetleg " Nem vagyok én filozófus".
Mintha csak kiválasztott személyek joga lenne az, hogy elgondolkodjunk az élet dolgairól. Megértem, hogy nem mindenki filozofikus alkat, nem azt szeretném, hogy évi nagyenciklopédiát adjunk ki a véleményünkről, de mibe kerülne naponta 10 percet elgondolkodni ilyeneken, míg munkába megyünk a buszon vagy sorban állunk a banknál?
Talán egy kicsit megértőbben és értelmesebben tudnánk élni...
17:32
Talán:)
17:35
Egy általános észrevételt nem lehet személyekre lebontani, és mint láthatod, nem fémjeleztem negatív kritikával a nem-gondolkodókat, csupán a gondolkodás hiányára keresek magyarázatot.
17:39
Írtam, hogy nem a keresztényekkel van a gondom, csak az egy jó példa volt a hétköznapokból. Viszont az, hogy az embereket lekötik az apró dolgok, rossz kifogás: napi 10 percet ki lehet szakítani innen-onnan.
18:15
Valami hasonlóra tippelek én is, hogy egyszerűen "lusták" gondolkodni, mert az erőfeszítésbe kerül. A megszokott felrúgásába, ismeretlen megismerésébe, ami a lelki békénkre nézve kockázatokkal járhat - talán még félnek is gondolkodni, mert annyival könnyebb elfogadni azt, ami elsőre jónak tűnik?
"A legtöbb ember"
Azt hiszem, nincs hova ragozni, hogy nem mindenkiről beszélek, hanem általánosságban, tapasztalataim alapján.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!