Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Jártatok Erdélyben? Milyenek...

Jártatok Erdélyben? Milyenek az ottani magyarok?

Figyelt kérdés
2010. aug. 22. 12:57
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
100%

Azért ne vegyünk minden erdélyi magyart a "székely" szócikk alá. A székelyeknek vág az eszük, nagyon jó a gasztronómiájuk, mint egy népcsoportnak...

Egyébként ugyanúgy élnek, mint a többi ember. S mint Magyarországon, náluk is van parasztság (ezt persze ne sértésként). A nagyszüleim is ilyen parasztok (hangsúlyozom: nem a modoruk miatt, hanem az állattartásra és mezőn való művelésre értem ezt). Na ez a réteg az, ahol a parasztbácsi bicskát hord magánál, hogy pl. faragjon, s reggelente bevág reggelinél egy pohár páleszt (vagy többet, mert ez ugyan személytől is függ). A régi emberek szentül meg vannak róla győződve, hogy ettől lesz egészséges az ember. Már csak tudom, ha nagyapám is ezt vallja, s ő is bicskával mászkál. :D

Mégsem egy paraszt, vagy rossz ember.

Sértő vicceket még nem hallottam egy ismerősömtől vagy rokonomtól sem. Tehát nem értem, hogy ez a sértővicc dolog honnan jött. Inkább a székelyekkel szoktak viccelődni, s le vannak festve totál parasztoknak a viccekben, pedig nem is igaz ez. Igen, híresek arról, hogy ragaszkodnak a hagyományokhoz, de ez miért baj?

Amúgy meg már rám is mondták a nagybátyáim, hogy "tápos" vagyok, mert nem akartam megenni a salátalevest. :P De persze ez csak vicc a részükről.

Az ereimben ugyanolyan vér folyik, mint nekik.

Tudnod kell, hogy a székely emberek nagyon közvetlenek, sokszor már sértően. Ez bennem is megvan, pedig én már Bp-n születtem. Tényleg nem rossz szándék, csak ilyen a természetem nekem is, s van mikor ezt már rosszul veszi sajnos, pedig nem akarok én sem rosszat.

Sok helyen jártam már Erdélyben, nekem Hargita megye tetszett legjobban. Rokonaim is Hargitán laknak, Gyergyó-medencében. =)

Bocs, hogy ilyen hosszúra sikerült, de remélem nem baj. Csak leírtam a tapasztalataimat, mert az összes rokonom székely és Erdélyben él.

2010. aug. 22. 22:14
 12/13 anonim ***** válasza:
100%

A pálinkás dolog igaz, olyat ittunk, hogy csak úgy csurgott a szemünkből a könny.

egyébként iszonyú jó fejek, aranyosak, kedvesek, és olyan ízesen beszélnek, hogy öröm hallgatni.

Nézzétek meg a Szent Anna- tavat, a Gyilkos-tavat, a Békási szorost sem érdemes kihagyni. Ott van még Csíksomlyó,a Medve-tó, a parajdi sóbánya, meg van büdösbarlang is stb..

Tehát látnivaló van bőven, csak győzzetek gyalogolni.

2010. aug. 23. 00:21
 13/13 anonim válasza:
100%
nagyon aranyosak...a tájszólást bírom nagyon "Kérsz-e még?" : D
2010. nov. 1. 17:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!