Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Miért mondják a japán neveket...

Miért mondják a japán neveket leírás szerint fordítva, ha a magyart nem?

Figyelt kérdés

Tudtom szerint náluk is a családnév áll elöl, mint nálunk, de az angol írásmód szerint a keresztnév az első.

Amikor pedig valami sportolóra hivatkoznak egy sportműsorban, mindig a családnévvel kezdik, még ha fordítva is van leírva az adott sportoló neve. Akkor a magyarok nevét miért nem mondják úgy, ahogy a magyarok, ha a japánokét úgy mondják, ahogy a japánok?

Vagy csak nálunk ejtik fordítva a japán neveket, sehol máshol?

2020. dec. 11. 16:57
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Azt tapasztaltam, hogy a japán neveket is ugyanúgy megfordítják, mint nálunk Nyugaton a magyart, ha külföldi szövegkörnyezet van. A sportoknál is ezt vettem észre.

Én shinkendozok és amikor külföldi edzőtársaktól hallom az egyesület alapítójának a nevét, általában úgy mondják, hogy Toshishiro Obata, holott az Obata a családnév.

De igen, amúgy a japánban is a vezetéknév van elöl. Meg amúgy ha jól tudom a németben is, ha hivatalis iratról van szó.

2020. dec. 11. 17:24
 2/3 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem sokaknak fogalmuk sincs, melyik melyik, és egyszerűen átveszik a fordított "nemzetközi" írásmódot.
2020. dec. 11. 18:09
 3/3 anonim ***** válasza:

Azt viszonylag sokan tudják, hogy a japánok meg a kínaiak fordítva mondják, mert Japán és Kína világviszonylatban is ismert országok. Ezért van, hogy egyes esetekben a japán és kínai neveket a japán és kínai szokás szerinti rendben mondják. Pl. a snookernél.

De Mo-ról sokan azt se tudják, hogy melyik földrészen van, ha hallottak róla egyáltalán. Azt meg aztán végképp nem tudja senki, hogy mi is a családnevet mondjuk előre.

2020. dec. 12. 20:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!