Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mennyire megbízható a Wikipédia?

Mennyire megbízható a Wikipédia?

Figyelt kérdés
A magyarra gondoltam.

2019. aug. 25. 19:34
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%
Kellően moderált, ez azt jelenti hogy a téves, hibás, pontatlan, szubjektív bejegyzések moderálásra és eltávolításra kerülnek viszonylag gyorsan. Hiába bárki szerkesztheti, nem azt jelenti hogy bárki bármit beleírhat, és az úgy marad. Az enciklopédia jellege és komolysága megvan az oldalnak, és a lelkiismeretes felhasználók nem hagyják a trollokat rombolni.
2019. aug. 25. 19:58
 2/15 TappancsMancs ***** válasza:
100%
Elég pontos, főként alap adatok tekintetében és van a végén forrás is. Egyszer találtam egy csillagászati elírást, egy nagy számsort írtak el egy hármas nulla csoporttal (000), de csak elírás volt, mert a szám eleje stimmelt. Szerintem azóta ki is javíthatták. Hiába szidják a wikit, nagyon jó forrás. Még ha valami vitatott is, azt is közli, hogy egyesek ezt, vagy azt vitatnak... A magyar inkább rövidebb az angolnál.
2019. aug. 25. 20:21
 3/15 anonim válasza:
100%
Én is szeretem, de már találkoztam régebben pontatlanságokkal. Nekünk gimnáziumban, de az egyetemen is azt mondják, hogy tilos wikipédiát használni. Én azért meg szoktam nézni a forrásait 1-1 releváns cikknél, ha valamilyen kutatási jellegű dolgozatot vagy kiselőadást kell készítenem, ettől függetlenül szerintem nincs ennél jobb online enciklopédia.
2019. aug. 25. 20:39
 4/15 anonim ***** válasza:
100%
Ma már egészen pontos. Viszont hitelességben úgy tudom a Britannica vezet. Díjat is kapott érte. Persze az nem magyar.
2019. aug. 25. 20:58
 5/15 anonim ***** válasza:
100%
Régebben nem volt az, ma már okés.
2019. aug. 25. 21:15
 6/15 anonim ***** válasza:
100%

A lexikális adatok talán pontosak, de a szakmaspecifikus vagy természettudományi és műszaki tudományi részek még gyakran tartalmaznak elvi ill. értelemzavaró hibákat. Még az angol nyelvűnél is. Nem véletlen, hogy szakdolgozatban vagy diplomamunkában nem érdemes hivatkozni innen.

Viszont az ott lévő hivatkozásokat érdemes megnézni, kivenni a könyvtárból az adott művet, stb.

2019. aug. 25. 22:22
 7/15 A kérdező kommentje:
Egy felmérés alapján én úgy tudom, hogy a Wikipédia (az angol) már egy csöppet megbízhatóbb mint a Britannica. Ráadásul jóval bővebb is.
2019. aug. 26. 06:43
 8/15 anonim ***** válasza:
100%

Jó az a Wikipédia, ha másra nem lenne jó, a kulcsszavakhoz, forrásokhoz, stb igen jó indulási alap, csak azért a magyarban benne van a magyarosság. :D

Először is, mint fentebb már írja valaki, olyan, mintha az angolnak egy húzott változata lenne.

Másodszor is, amikor több cikknél rámutattam a hibákra, akkor a következők történtek:

1. felvilágosítottak, hogy nem jól csináltam az értesítést :D

2. kérdezték, hogy a hivatkozott alapmű melyik oldalán van ez leírva

3. (azt el kell ismernem, hogy itt én is átváltottam magyarosba, és erre nem válaszoltam, hát most vagy laikusként szerkeszted, akkor nagy baj van, vagy lusta vagy, akkor kis baj van) miután nem válaszoltam, úgy is maradt a mai napig.

2019. aug. 26. 08:00
 9/15 anonim ***** válasza:
100%

...mert azért ez kultúrnemzeteknél úgy van, hogy még ha azt írnám is, hogy a nénikétek lelógó mellkasi domborulatát, akkor is úgy kezdenék, hogy köszönjük a hozzászólást...

Így aztán annyiban is magyaros voltam, hogy míg az előtte tett felhívás után megdobtam őket egy pár fillérrel, azóta nem. :D )

2019. aug. 26. 08:17
 10/15 anonim ***** válasza:
100%

Van olyan cikk, amelyik nyíltan vallásos, tehát vallásos tételeket egyértelmű igazságként tálal.

Mikor erre felhívtam a figyelmet, kitörölték az írásom.

2019. aug. 26. 11:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!