A Wikipedia mennyire megbízható?
Figyelt kérdés
2016. júl. 18. 08:50
1/7 anonim válasza:
Eléggé, hiszen folyamatosan szerkesztik, javítgatják. Nyilván vannak trollok és fizetett marketingesek is, akik kicsit saját igényüknek megfelelően alakítják a valóságot, de ezeket általában hamar kiszúrják.
2/7 A kérdező kommentje:
Köszi a választ!
2016. júl. 18. 09:11
3/7 Amarok Tonrar válasza:
A magyar elég kérdéses, tele van rossz és igénytelen fordítással néhol. Az angol általában korrekt (bár nyilván nem olvastam el az egészet).
4/7 Lajos54 válasza:
Általában jó, de "nem hivatalos". Tehát lehetnek benne apróbb tévedések, amik később ugyan jobbára "kiszűrődnek", de egy darabig benne lehetnek.
Tehát úgy lehetne megfogalmazni, hogy tájékoztató jellegű, de mindenre, ami le van írva benne, nem lehet mérget venni.
5/7 anonim válasza:
Már régen olvastam, de volt egy tanulmány, ami összehasonlította a Britannica Encyclopediát és a Wikit, és a Wikiben volt kevesebb tévedés egy hajszálnyival.
6/7 anonim válasza:
Tipp egy:
Szerkessz bele egy cikkbe, tudatosan írj bele valami fatális butaságot. Meg fogod látni, hogy valószínüleg meg sem jelenik. Viszont a vitalapodra többen fognak írni, hogy "Hohó,ezt honnan vetted, mivel támasztod alá?"
Nekem egy szerkesztésemet a ki sem tették, mert hibásan számoltam (villamossági témában).
Leellenőriztem, én is felfedeztem a hibámat.
Kissebb po tatlanságok biztos, hogy vannak benne, de álapvetően megbízható!
7/7 anonim válasza:
Változó. Mivel szabadon szerkeszthető, így rendszeresen ki van téve trollkodásoknak, vandálkodásoknak... persze azért elég hamar visszavonják ezeket. A magyar kb a béka feneke alatt van minden szempontból, az angol természetesen nagyságrendekkel jobb, de ott sem kell mindent készpénznek venni. Ott is vannak elavult adatok, trollkodások, vandálkodások. Utóbbiakat persze azért sokkal hamarabb visszavonják, végül is sokkal többen szerkesztik (gyakorlatilag az egész világ). Az elavult adatokat viszont nem nagyon szokták frissíteni, mai napig lehet látni pl. cégeknél 2013-as adatokat vagy egy ismert ember 2007-es képét, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!