Orvosi, jogi karon és pszichológia szakon tanulók! Ti milyen módszerekkel tanultok, hogyan osztjátok be az időtöket?
Szeretnék konkrét, gyakorlatias, használható, hatékony tippeket kapni Tőletek. Nálatok mi válik/vált be? Milyen módszereknek köszönhetitek a "sikert", "eredményt"?
Ha esetleg tudtok olyan önfejlesztő könyvet adni, amiből ti is merítettetek ötletet, azt is szívesen fogadom.
Előre is köszönöm szépen a segítő válaszokat!
A fentiek közül egyikre se jártam, de én minden nap fegyelmezetten tanultam a félév első napjától kezdve. “Deep learning”-et csinálok (szójáték...), azaz nem olvasgatom csak úgy az anyagot, hanem egyből és elmélyülten tanulom. Az a játékom van, hogy sárga kiemelőfilccel egész mondatokat alkotok, azaz úgy emelem ki a lényeget, hogy újra egész mondatok keletkezzenek. (Szakmai szóval “meghúzom” az anyagot.) Ez nem csak azért jó, mert egyfajta alkotótevékenység, ami közben kénytelen vagyok olvasni, megérteni, újraalkotni a szöveget; hanem azért is, mert másodjára elég csak a sárgákat elolvasni. Újabban a definíciókat zölddel, a neveket/szerzőket kékkel emelem ki.
Most már mindent iPadről tanulok, pencillel emelek ki. Sokkal jobban kezelhető, mint a papír könyv vagy jegyzet, és mindig nálam van az egész könyvtáram.
Én pszichológiát tanulok, és nem tartom túl nehéznek/soknak.
Igyekszek bejárni az előadásokra, hogy vizsgaidőszakra legalább tudjam, miről van szó. Szokatam olvasgatni év közben a kötelezőket, de csak, hogy ismerős legyen a szöveg. ZH-ból kevés van, inkább beadandók, prezentációk vannak, amikkel el lehet szöszmötölni.
Szóval a szorgalmi időszak laza.
Aztán beosztom a vizsgáimat, igyekszem mindegyikre kb egy hetet hagyni, és azt az időszakot intenzíven végigtanulom. A felsőbbévesek jegyzetei, tételei elérhetőek, úgyhogy akár úgyis végig lehet csinálni, hogy egy könyvet nem nyitok ki az év során, de azért én szeretem érteni, amit tanulok.
Szerintem így a legkönnyebb: ha megérted, amit tanulsz, onnantól kezdve logikus az egész, és sokkal könnyebb felidézni.
A magolós tárgyak nehezebbek, ott gyakran van az, hogy mivel 5x elolvastam, már unom, és azt hiszem, hogy jól is tudom, de aztán amikor megpróbálom felmondani, kiderül, hogy a hülye nevekre mind rosszul emlékszem. Szóval itt a felmondás segít nekem, mert akkor látom, mit kell még egyszer megtanulni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!