Orvosi, jogi karon és pszichológia szakon tanulók! Ti milyen módszerekkel tanultok, hogyan osztjátok be az időtöket?
Szeretnék konkrét, gyakorlatias, használható, hatékony tippeket kapni Tőletek. Nálatok mi válik/vált be? Milyen módszereknek köszönhetitek a "sikert", "eredményt"?
Ha esetleg tudtok olyan önfejlesztő könyvet adni, amiből ti is merítettetek ötletet, azt is szívesen fogadom.
Előre is köszönöm szépen a segítő válaszokat!
Most konkrétan melyikre vagy kíváncsi?
Az orvosi nem hasonlítható össze egy jogival vagy pszichológiával.
Azert emeltem ki azt a harmat, mert az azokkal kapcsolatos tapasztalatok erdekelnek. Tudom, hogy mindegyik mas, de az kozos bennuk, hogy egyik sem egy rovid, konnyed tipusu kepzes...
Hát én láttam mit művelnek a pszichológus hallgatók, volt szerencsém ex-barátnő révén jobban is belelátni a mindennapjaikba. Közel sem lehet összehasonlítani a leadott anyagmennyiséget egy jogi vagy orvosi képzéssel.
Orvosin: Attól függ mire készülsz éppen.
Ha valamilyen ZH-ra szorgalmi időszakban, akkor nekem a következőképpem szokott kinézni: Hazaérek órákról, 1 óra pihi (evés, kis gépezés) azután nekiülök.
Vizsgaidőszakban hasonló a séma, csak reggel 9-kor kelek, eszek, 10 körül leülök tanulni, nyomom egészen hajnal 2-ig. Csupán 1-1 óra szünetet tartok evésre, vagy ha már nagyon ki vam égve az agyam.
Tanulási módszerem: mindent ki szoktam nyomtatni, kijelzőről nem bírok tanulni.
Rengetek kiemelőfilcet használok, minimim 3 színt, de van, hogy 5 félét. (Citromsárgaval kihúzom a tudandó anyagot, naranccsal a kulcsszavakat, vagy nagyon lényeges infókat, zölddel a gyógyszerneveket, rózsaszínnel a kórokozókat, kékkel a betegségneveket.) Így amikor utolsónap (szerencsés esetben) ismétlésre kerül a sor, sokkal könnyebb a lényeget átfutni, könnyebben megakad a szemem a dolgokon.
Emellett szoktam a jegyzetekbe rajzolgatni, post-it-re kiírni azokat a dolgokat, amiket nem bírok megjegyezni.
Jog: színes kihúzókat használok rengeteget, amivel a lényeget kiemelem vagy kulcsszavakat, hogy ne vesszek el a rengetegben. Szorgalmi időszakban is tanulok rendszeresen, hogy a vizsgára már ismert anyaggal mehessek. Vizsgaidőszakban olyan 10 fele nekiállok de akkor olyan hajnal 2-ig, közben tartok pár órás szünetet, beosztom, hogy adott nap mint tanulok meg, úgy, hogy maradjon idő ismételni is.
Ezek bejöttek, mindig jól sikerülnek a vizsgáim. :) Szóval időbeosztás, tervezés, szorgalmi időszakban való folyamatos tanulás a kulcs.
Előző remélem, nem pont orvosira jár. :D
Időbeosztás, ez a kulcs. Nekem sokszor meggyűlt vele a bajom. Az a legjobb, ha tudsz magadnak vázlatokat írni a tételből. Először megtanulod, kiemeled, aztán önállóan írsz belőle egy vázlatot, összeveted az anyaggal, nem hagytál-e ki valami fontosat. Ha igen, azt pirossal beleírod. Ez segít felidézni a dolgokat. Mindig legyen a fejedben egy séma, ami szerint felelnél. Pl. ha egy betegség a téma, akkor kezdd a betegség definíciójával, aztán mondjuk folytasd a kórokkal, majd tünetek, diagnózis, kezelés, szövődmények. Biokémiából a képleteket sok rajzolással lehet memorizálni. Az anathoz érdemes Yokochi-féle fényképes atlaszt nézni és csakugyan aktívnak lenni a gyakorlatokon, mert az atlaszbeli rajzok és a valóság kicsit más. Az orvosin érdemes évközben is tanulni, illetve évközben nekiállni a fentebb említett kidolgozásnak, ha szeretnél végigérni. Amúgy nem feltétlenül kell megszakadni. De ezt egyéne válogatja.
Valószínűleg azért írta, mivel emberi életek fognak a te tudásodon múlni pár év múlva és ott már bánni fogod, hogy puskáztál bizonyos anyagrészeknél
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!