Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » A kormány miért tiporja porba...

A kormány miért tiporja porba egyetemisták méltóságát?

Figyelt kérdés

Most éppen arra gondolok, hogy önkényesen szüntet meg egyetemi szakokat, ráadásul ezt nagy dobra is verik pl a gender szak esetében, de ez történt 2015-ben is, amikor több tucat szakot "tiltottak be" egyik napról a másikra, megbélyegezve mindenkit aki oda járt éppen. Hiszen csak beüti valaki a szak nevét a google-be, aztán 10 hírt dob ki, hogy a kormány bezáratta, egyből negatív színben feltüntetve a végzetteket. Ráadásul semmi logika az egészben, hogy ha nem indulhat gender szak, tudománykommunikáció a természettudományban vagy éppen ökotoxikológia, kulturális antropológia, akkor miért indulhat bizantológus, Balkán-kutató, asszirológus vagy sportszervező?

Hol ebben a logika? Ez már diktatúra, hogy ami éppen nem tetszik nekik, azt simán bezáratják?

2019. márc. 22. 21:08
1 2 3 4
 11/37 A kérdező kommentje:

Azért azt elmondom, hogy szűntek meg agrártudományi, természettudományi és műszaki képzések is.

Például a birtokrendező mérnök, díszkertészeti mérnök, a biofizikus, az immunológus, az ökotoxikológus, az előkészítéstechnikai mérnök vagy a katasztrófavédelmi mérnök.

Ezekről nem sokat tudok, de pl a biofizikával kapcsolatban hallottam, hogy nagyon sok jó nevű kutatót képeztek, viszont most már csak a fizika szakon belül szakirány, ami miatt sokat vesztett biológiai jellegéből, hiszen fizikán sokkal kevesebb biológiai ismeretet oktatnak. Műszaki területen pedig az előkészítéstechnika is rengeteg elismert kutatóval, oktatóval rendelkezik, önálló Intézet tartozik hozzá két Tanszékkel, egy jól felszerelt gépparkkal, rengeteg laboratóriummal. Ráadásul stratégiai megállapodásokat kötöttek cementipari cégekkel és hulladékfeldolgozó vállalatokkal. Most már csak a bányamérnöki szak egyik szakiránya, ami megint csak helytelen, mivel kizárólag ásványi nyersanyagok előkészítését oktatnak, miközben ipari alkalmazása széleskörűbbb és máshol is jelentkezik rá igény.

2019. márc. 23. 08:02
 12/37 anonim ***** válasza:
60%
Ez ismét a földtudományi/előkészítéstechnikai mérnökünk, aki nem bírja feldolgozni, hogy felnőtt ember létére elcseszte az életét. Ugyanolyan szánalmas provokátor, mint a munkaügyis troll vagy Balázska. Hetek óta minden hétvégén megpróbálja itt sajnáltatni magát.
2019. márc. 23. 09:51
 13/37 anonim ***** válasza:
0%

Mikor támogatta a gender szakot? Szerintem önköltséges képzés volt.

A büfészakoknak az a lényege hogy ebből finanszirozzák a nagy erőforrás igényes egyéb szakokat. Nálunk pont ezért a nagy erőforrás igényes szakok is döglődnek. látszik is a felméréseken, nem tudom milyen egyetemek lehetnek az eltet, sotet megelőző 500 egyetem között. Az elte volt a világ 14. Legjobb egyeteme is. Régen. Az iparunk az összeszerelő műhelyeknél meg is állt. Nézd meg milyen ipar volt mikor elte 14. legjobb egyetem volt.

A cél egyébként a birkaképzés. Azt meg nem lehet komoly oktatással. Ennyi.

2019. márc. 23. 10:17
 14/37 anonim ***** válasza:

Valamiért nem tudom elképzelni hogy 100 hallgató 200.000 forintja fenntartana mondjuk heti szinten 10 előadót és 10 gyakorlati vezetőt. Ez jobb esetben is 0-ásra jönne ki nem még más szak fenntartására.

Az pedig hogy hol áll az elte és a többi egyetem, nem attól függ hány Gender szakot indítanak. Sőt ha ebbe bele megyünk, régebben hány Gender szak indult amikor az elte 14. volt illetve felesleges kamu szak, illetve most mennyi van.

A világ topp egyetemein az oktatók is jó pénzt kapnak, annak érdekében hogy érdekelt legyen oktatni, és ne pedig azért maradjon az egyetemen hogy szívassa a diákokat. Emellett pedig komolyabbak a felszerelések is amivel tudnak demonstrálni és megvan az egyetemeknek a szuverenitásuk.

2019. márc. 23. 10:34
 15/37 anonim ***** válasza:
16%

De azért mert a büfészakok fenntartják őket. Gondolod a Harvardon nincs gender szak? Gugli: Harvard, Yale, Sorbonne.... gender studies és tádámmmmmm, dobpergés, meglepődés, van gender szak a harvardon, a yale-n a világ összes nagy egyetemén. Nem tudom persze narancsvidéken melyik egyetemet tartjátok keresztény, nem sorosita nem migrancsos nem lipsi egyetemnek, bármelyik is az, ha a világ vezető egyeteme, van gender szak. Le lehet nyugodni ezzel kapcsolatban.

Mert ebből van az eszközparkja meg a professzorok fizetése.

2019. márc. 23. 10:40
 16/37 anonim ***** válasza:

Azokon az egyetemeken azért van gender szak mert különben rinyálnának az emberek sőt, megbélyegeznék őket minden hülyeséggel.

Mit gondolsz a szellemirtók női verziója is azért jött ki mert akkora csoda vagy mert most ez a divat? Vagy a fekete párduc miért kapott akkora hírverést annak ellenére hogy gagyi film. Vagy ott van a Star wars ahol leszbikus pánk raszta ázsiai meg mit tudom is én mik vannak csak mert most ezt várják el.

Az USA-ban lehet hogy a megélhetéshez köze van ennek, de ott megkérik érte az 50.-100.e dollárt /félév, addig nálunk sőt nyugaton is inkább ráfizetéses. Csak példa: Ha jól tudom németországban egy félév olyan 500 euró körül mozog, viszont a proffok fizuja nem hiszem hogy 75 ezer lenne havonta.

2019. márc. 23. 11:41
 17/37 anonim ***** válasza:
75 ezer forint*
2019. márc. 23. 11:41
 18/37 anonim ***** válasza:

#8-as.

A művészeti érában nem a papír a mérvadó legfőképp hanem a tehetség, meg egy rakás kapcsolat. Nem kevés színésznek, művészpalántának semmiféle papírja nincs ilyenről, vagy tehetségesek vagy jó helyre születtek. A legtöbb színházi szereplő már átkosban, középiskolában belépett egy társulatba, a rendezők is tapasztaltabb szakik általában. A papírtól nem lesz senki sem tehetségesebb.

Történelem, régész képzések most is indulnak, csak egyszerűen egy 10 milliós ország méreteihez képest, bődületes túlképzésünk van. Becsülni való szakma, csak épp nincs szükség többezernyi történészre, meg régészre, mert a tizede elég az országnak, ráadásul kihalásos alapon megy. Nem is véletlenül hogy pl. a régészek fele nem tud munkaerőpiacon elhelyezkedni, és csak a 2/3-a tud diplomás munkát végezni.

Én ahol dolgozom, meghirdettünk egy recepciós állást. A bejött CV-k fele ilyen művészi, bölcsészi, és társadalomtudományi diploma volt. Az világos hogy szükség van ezekre a szakokra, de bazzeg, túlképeztünk belőle egy raklapnyi főt, aki kitörölheti vele a fenekét, mert nem tud elhelyezkedni vele soha életében. Akkor meg minek képzünk ennyit? Vegyenek fel nagyon kevés főt, de a legjobbakat, és azok tudjanak elhelyezkedni. Akik a 90-es meg kétezres éveken ezekre a trendi menedzser, művészi, bölcsészi szakokra jelentkeztek, legtöbben semmi másért nem mentek ezekre a szakokra, csak azért hogy legyen diploma a zsebben, mert otthonról, szülőtől ez volt a parancs. Így felhígult az egész, és lett egy rakás diplomás kontár.

2019. márc. 23. 12:03
 19/37 anonim ***** válasza:
25%

Ismétlem, nem tudom narancsbirkák egybites agyába mennyi reális gondolkodás van, ezért írtam oda, ha semmi, nem neked szol a kommentem. Le mertem fogadni, hogy Harvard is lipsi, sorosista migráncs es genderbarát. Ja és beiratkozasnal is SZÜLŐ/TÖRVÉNYES KÉPVISELŐ aláírását kérik. Ja nem ez Magyarország-mindegy narancsbirkák ezen is háboroghatnak legalább hogy franciák is átvették volna ezt.

Mindegy készülödj a délutános műszakba a 100 dollaros fizudért nehogy elkéss mert morcik lesznek rád a németek, koreaiak.

2019. márc. 23. 12:04
 20/37 anonim ***** válasza:
71%
Egyébkén elképzelem ahogy Harvard retteg a megbélyegzéstől és ez befolyásolja a döntéseit. Jaj. Tuti. Ha rettegne meg érdekelné akkor ELTE lenne. Ott ezek független intézmények, max attól retregnek hogy YALE beelőzi őket valamelyik szak tekintetében.
2019. márc. 23. 12:07
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!