Fanky00 kérdése:
Hogy működik az egyetemek közötti ingázás?
Figyelt kérdés
Sziasztok! A PTE-re szeretnék menni általános orvos hallgatónak, de mi van ha máshova vesznek fel. Úgy tudom pontszámtól függetlenül át lehet jelentkezni egy másik általános orvos szakot indító intézménybe. Milyen feltételeknek kell ehez teljesülniük?2019. jan. 19. 20:48
1/3 anonim válasza:
Ha jól értem, úgy gondolod, hogy ha Pécsre nem vesznek fel, de egy másik egyetem orvosi képzésére igen, akkor egy idő után visszakérnéd magad Pécsre. Az efféle egyetemek közötti átjelentkezés elvileg két lezárt félév után lehetséges is. Ha tehát mondjuk Szegedre vesznek fel, akkor ott el kell végezned két félévet, mielőtt bármit léphetnél. Sajnos viszont két hátulütő mindenképpén van: az egyik, hogy a legtöbb egyetemen az efféle átvétel az elvégzett két félév tanulmányi átlagához kötött, hogy ne lehessen gyenge hallgatóknak kerülő úton jó egyetemekre bekerülni. A másik pedig, hogy sajnos egyáltalán nem garantált, hogy állami finanszírozású képzésre vesznek át. Lehet, hogy csak költségérítéses helyet tudnak biztosítani neked. Ha mindenképpen Pécsett szeretnél maradni, akkor lehet, hogy inkább a pécsi fogorvos- vagy gyógyszerészképzést kellene megjelönöd második helyen, mert amennyire én tudom, az egyetemen belüli szakváltás (amely ugyanúgy egy lezárt év után lehetséges) nem jár az állami finanszírozású státusz elvesztésével, s ráadásul a már elvégzett tárgyak elfogadtatása is könnyebb egyetemen belül. De mivel az állami finanszírozású félévek száma 12, és így elhasználsz 2 állami félévet más szakon, az orvosképzés utolsó évére még így is ki kell fizetned két és félmilliót. Azt neked kell eldöntened, hogy egy másik városban végigcsinálni a 6 évet, vagy kifizetni ezt a pénzt éri meg jobban. Tavaly egyébként épp Pécsett volt a legalacsonyabb az általános orvosképzések között a ponthatár, szóval jelentős az esélye annak, hogy ha Pécsre nem vesznek fel áltatános orvosnak, akkor máshova sem.
2/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ, én a szegedit tudtam legalacsonyabb ponthatárosnak, de nem lényeg. :)
2019. jan. 20. 16:14
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!