Végre bekerültem orvosi egyetemre, de elfogyott az akaratom és az erőm. Mit tegyek?
Elsős vagyok, 3 évig próbáltam bejutni állami támogatott képzésre, idén sikerült is, viszont úgy érzem belefáradtam.
Hiába küzdöttem, hiába tudom magamról, hogy ez a legmegfelelőbb szakma számomra és tudom, hogy nagyon jó lennék benne, egyszerűen nem tudok tanulni...
Vizsgaidőszakom van 2 hete, 2 vizsgám volt, mindkettőnk megbuktam, mert hiába ülök a könyv felett egész nap, képtelen vagyok koncentrálni, minden mással foglalkozok, és azon veszem észre magam, hogy 12 óra asztalnál ülés után haladtam 4-6 oldalt, a 200 ból...
Nem azért, mert nincs eszem, egyszerűen csak képteen vagyok koncentrálni. Elkezdem olvasni, és rá 3 percre màr máshol járok.
Mit javasoltok, hogyan változtassak rajta?
Néha a sírás kerülget, hogy szeretnék megfelelni magamnak, a családomnak, barátaimnak, és úgy érzem egy hatalmas csalódás lesz belőle.
Már csak 4 hetem van 4 vizsgára, köztük 2 olyan tárgy is, amit el se kezdtem még szinte és 200 oldalasak.
Néztem rengeteg videót a hogyan tanulásról, de a lustaság eluralkodik rajtam mindig, és feladom.
És újra előveszem ezt a sz*r telefont és videó nézéssel töltöm a “tanulás” 90%-kát, tehát kb az egész napot...
Ha nem azzal, akkor takarítok, eszek, mindig kitalálok valami mást..
Pesig iszonyatosan szeretném a szakmát, de még nem azt tanuljuk ugye, ami ezzel kapcsolatos, hanem szinte az alapokat, biosz-kémia-anat alapok, ami sosem érdeket, mindig is muszájból tanultam érettségire is.
Mit javasoltok?
Itt hagyni a sulit nem fogom, kapásból milliós tandíj tartozásom lenne, illetve 24 éves vagyok, 3 évig ezért küzdöttem, nem fogok másba kezdeni! Megoldást keresek!
Fel ne add! De komolyan :D Először is gratulálok, hogy felvettek. Én még csak próbálkozom - igaz, most először, de már én is 20 felett vagyok.
Másodszor is, a már írt tanácsok mellé (nem olvastam el az összest), én azt javaslom, hogy bontsd le a nagy anyagmennyiséget kisebb részekre és egyszerre csak arra koncentrálj. Elhiszem, hogy még így is sok, de mégis jobbnak hangzik, mint egyszerre több száz oldal. Oszd be magadnak, hogy melyik nap mennyit. Igen, ehhez motiváció kell, de csak gondolj bele, mi lesz a következménye annak, ha nem csinálod meg a napi feladatod: még jobban el fogsz csúszni az anyaggal --> nem fogod tudni a tervezett időre befejezni a tanulást --> a vizsgán meg fogsz bukni --> évet kell ismételned --> még később lesz belőled orvos --> még később alapíthatsz családot/ még tovább nem fogsz pénzt keresni stb... Míg, ha minden nap megcsinálod az aznapra kitűzött feladatod, akkor 1. közelebb kerülsz ahhoz, hogy sikerüljön a vizsgát, 2. nem kell évet ismételned, 3. 6 év múlva ilyenkor rezidens leszel stb. Tudom, hogy milyen nehéz erőt venni magunkon, amikor tanulásról van szó (legyen az bármi, amit tanulni kell), de nekem ezek az elrettentő példák működnek. Oké, én most még csak érettségire készülök, de nekem is ugyanúgy motivációt kell keresnem, és nekem is hasonló opcióim vannak, mint amiket fentebb írtam neked. Fogd fel ezt az egyetemet úgy, mintha most az lenne a munkád (egyébként az ösztöndíj sem motivál?), hogy éjt nappallá téve tanulj.
Arra, hogy ne kalandozz el, azt javaslom, hogy ne csak passzívan tanulj, hanem aktívan, azaz kiemelés, gépelés, hangos olvasás, firkálás, sőt, írj magadnak kérdéseket, gyárts flashcardokat Bár tudom, hogy ezek időigényesek, és lehet, hogy most nincs olyan sok idő ezekre. De akkor is próbáld a jobb agyféltekét is bevonni a tanulásba, hogy ne kalandozz el.
És alakíts ki egy rutint ebben a pár hétben. Felkelés reggel 7-8 körül, gyors reggeli, aztán tanulás. Ágyalj be, ne legyen rendetlenség, és ha tudod, hogy nehezen teszed le, akkor inkább ne is nyúlj a telefonhoz. Vagy vannak appok, mint pl. Forest. Tarts szüneteket (25 percenként 5 perc vagy minimum óránként 10-15 perc), de ezeket a szüneteket se húzd el. Jutalmazd magad csokival vagy kávéval vagy amit szeretsz, és ha itt tartunk, mozogj is legalább félórát. Ezek segítenek motiváltnak maradni. A telefont meg a többi kikapcsolódást hagyd a nap végére. Elégedett leszel, és ez csak még több motivációt fog adni.
Nem a technikákkal volt gond.
Egyrészt nem tudsz vizsgaidőszakban annyi kávét inni, hogy ne tudj bármikor elaludni. Másrészt, ha óránként szünetet tartasz nem fogod tudni rávenni magad újra a tanulásra. Folyamatosan nyomni kell és akkor tartani szünetet, amikor X tétellel végeztél. A korán kelés is egyénfüggő egy pacsirta kelljen fel nyugodtan hajnalban, de az orvosok többsége bagoly, vizsgaidőszakban mindenki megteheti, hogy a szükségleteinek megfelelően kel fel, nem kell a hajnalban kelést eröltetni. Ez elvégezted a napi feladatot és ez örömmel tölt el rész meg egy vicc. Az alap lelkiállapot az úr isten meg togok bukni, ehhez jön az úr isten nem emlékszem a már megtanult tételre, meg az úr isten meg vagyok csúszva. :-D Mondom ezt úgy, hogy összesen kettő B vizsgám volt a hat év alatt.
Az teljesen normális, ha az ember sz. rul érzi magát vizsgaidőszakban. Szinte, mind így érzünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!