Mik a főbb különbségek a vegyészmérnöki és biomérnöki szakok között? Melyikkel könnyebb elhelyezkedni, melyiket könnyebb/nehezebb elvégezni?
Azt tudom, hogy mindkettőhöz nagyon kell az MSc...
Átlagosan évi kb. 200 ember végez az alapkézési szakon mindkettő szak esetében, + élelmiszermérnökin is ilyen évi 250.
Mennyire nehezíti ez meg az elhelyezkedést? Hiszen az ezen diplomákkal rendelkezők mind megpályázhatnak pl. egy
labormérnök, termékfejlesztő, élelmiszeranalitikus, minőségügyi szakértői állást...
A vegyész jobban megy a kémiára, és kísérletez, míg a bio' pedig az állatok/növények termesztésével/tenyésztésével foglalkozik.
A vegyésszel könnyebb elhelyezkedni pl laborban stb stb..
A vegyészből igen, kell az msc, sőt nem árt az államvizsga, meg a doktori sem.
Nem hiszem, hogy a biomérnök állatok/növények termesztésével/tenyésztésével foglalkozik. Elsősorban biztosan nem.
Molekuláris bionika mérnöki meg elég más, én nem szeretnék művégtagokkal, meg hasonlókkal foglalkozni...
Főleg, hogy nagyon nehéz molekuláris bionika mérnöki diplomával a szakmában elhelyezkedni.
A többség nagynehezen elmegy programozónak...
Van is ilyen ismerősöm.
Elsősorban azok a dolgok érdekelnének amiket kérdeztem.
"Nem hiszem, hogy a biomérnök állatok/növények termesztésével/tenyésztésével foglalkozik. Elsősorban biztosan nem."
Nem hiszed el?
Akkor miért nem mész fel a felvi.hu ra??
Olvasd el ezt öcsém, és hátha okosabb leszel:
" A képzés célja biomérnökök képzése, akik alkalmasak a széles körűen értelmezett biotechnológiai rendszerek, és az azokat működtető személyzet irányítására, analitikai vizsgálatok, gyártásközi és végső minőségellenőrzés végzésére, valamint legalább egy idegen nyelven a műszaki dokumentáció megértésére. A képzés lezárultával a biomérnök részt vehet technológiai rendszerek fejlesztésében, tervezésében, új eljárások, termékek kifejlesztésében, részfeladatokat láthat el kutatásokban, a munkaerőpiac igényeinek megfelelően. Felkészültek tanulmányaik mesterképzésben történő folytatására."
Ezzel eddig is tisztában voltam, ha elolvastad a kérdés leírását akkor tudod.
De hol van ennek köze ahhoz, amit Te írtál?
Öcsém...
Amúgy ennél, kicsit részeletesebben érdekelne a dolog.
Olyan emberek véleménye érdekelne leginkább akik vagy ezzel foglalkoznak vagy ezt tanulják, vagy legalábbis nagyon érdekli Őket a téma.
Nem olyanoké akik elolvasnak egy kérdést és 5 perc utána olvasás, meg felvi.hu böngészgetés után úgyérzik, hogy tudnak válaszolni!
Offolni meg főleg nem kell.
Nagyon köszi! Ment a pont!
A felvi statisztikái nem tudom, hogy mennyire komolyan vehetőek, de azok szerint vegyészmérnökként sokkal többen és jobb fizetésért tudnak elhelyezkedni,..
Ez szerinted is, a Te tapasztalataid szerint is így van?
Illetve vegyészmérnöki mesternél ugyanúgy teljes kreditérték beszámítással vehető figyelembe a biomérnöki alapszak is mint a vegyészmérnöki alapszak.
Szerinted lehet értelme az érdeklődés miatt inkább a biomérnöki alapszakot választani, de ha még annek elvégzésekor is a vegyészmérnöki MSc a jobb döntés megélhetés szempontjából, inkább afelé fordúlni?
Vagy biomérnöki alappal sokkal nehezebb lenne?
És mégegyszer köszi az előbbi választ!
Fizetésekről személyes tapasztalatom nincsen, hiszen PhD hallgatóként még nem voltam sosem álláskereső, de a személyes véleményem az, hogy a biotechnológia nagyot fog ugrani a következő 10-20 évben, tehát megéri azzal foglalkozni. A mostani és a régebbi fizetésekkel szerintem ne foglalkozz, egyrészt túl nagy a szórásuk (a felvi csak egy átlagot számol belőlük, dehát ez nagyon gyenge statisztika, sokkal több infó kéne), másrészt a jövőben ez változni fog, simán meg is előzheti a vegyészmérnököt (jó persze biztosra nem merem kijelenteni, ez csak az én személyes szemléletem az ipar mai trendjeinek ismeretében). Szerintem ne aggódj a pénz miatt, megélni mindkettőből meg lehet, meg úgyse lehet előre megjósolni, hogy mire oda kerülsz, mi lesz, egyszerűen válaszd azt amelyik közelebb áll a szívedhez.
Vegyészmérnök BSc-t nem fogadnak el teljes kreditértékkel a biomérnök MSc-re jelentkezésnél, de mivel sok tárgyuk közös ennek a két szaknak, ezért csak pár extra tárgyat fognak előírni hogy csinálj meg pluszban a bio BSc-ből. Ez annyit jelent, hogy felvenni felvesznek, de több tárgyat kell teljesítened mint egy bio BSc-vel rendelkező évfolyamtársadnak. Ez a hátrány része a dolognak, de van előnye is: ha vegyészmérnök BSc után biomérnök mestert csinálsz, az kvázi "két diploma", azaz erősebb munkaerőpiaci pozíció. Mindezek ellenére a személyes tanácsom az, hogy próbáld elsőre eltalálni hogy melyik tetszik jobban, hogy később már ne kelljen váltani, mert vegyészmérnökként piszkosul nehéz behozni a bioszos lemaradásokat, vagyis nehezebb lesz az MSc és még ehhez jönnek a plusz tárgyak a BSc-ből, nos hát nem leányálom. Én nem csinálnám, de mindenképp hallgass meg másokat is mert ez csak magánvélemény. Ugyanez egyébként fordítva is igaz, tehát ha bió BSc-ről mennél át vegyész MSc-re, az is szóról szóra ugyanez, csak ott meg a kémiai háttér miatt lesz nehéz felzárkózni, ugyanezt tudnám mondani hogy én nem csinálnám. De persze nem Te lennél az első akik végigcsinálják, mert nem lehetetlen, csak iszonyat meló. Most az elején mindenképpen az érdeklődési körödet vedd figyelembe, a fizetést és a szakváltást én másodlagosnak gondolnám jelenleg.
A biomérnök tanul mikrobiológiát,genetikát,biomérnöki műveleteket,biotechnológiát.Élelmiszeriparban,gyógyszeriparban,környezetvédelemben esetleg egészségügyben tudnak elhelyezkedni. Viszont nagyon nagy az átfedés a vegyészmérnökivel de akár pl. az élelmiszermérnökivel is.
Analitikai laborban pl. mindegyik mehet.
Mindkettő jó választás szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!