Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » BGE gazdinfón hol szokták...

BGE gazdinfón hol szokták általában a diákok ledolgozni a szakmai gyakorlatukat?

Figyelt kérdés

2018. aug. 7. 22:36
1 2 3 4
 21/38 anonim ***** válasza:
56%

Hogyne tudnék példát mondani, csak nem szeretnék személyes adatokat kiadni.

Ezt nem protekciónak hívják hanem networkingnek.

2018. aug. 8. 15:33
 22/38 anonim ***** válasza:
11%

De protekciónak hívják. Ha protekció nélkül is lenne esély, akkor nem 20+ órák szerepelnének az álláshirdetésekben. Egyrészt, másrészt pedig nem lenne tele minden hely másod, illetve elsősorban harmadéves diákokkal.

Nem akarsz kiadni személyes infókat, csak amíg annak köze sincs az témához. Rendkívül érdekes!

2018. aug. 8. 16:26
 23/38 anonim ***** válasza:
65%

Protekciónak szerintem azt hívják, amikor valaki a hivatalos folyamatokat megkerülve, esetenként érdemtelenül kerül be valahova.

Az egyik ismerősöm például úgy került be egy multihoz, hogy felhívtam az egyik igazgatót (régről ismerem), hogy tudnának-e mit kezdeni egy elsős egyetemistával. Azt mondta nem tudja, küldjem be, kitalálják együtt. Beküldtem. A többit maguk intézték. Most ez protekció? Nem "beraktam" egy létező állásba, csak annyi szívességet tettem, hogy összehoztam őket. Hogy utána a kislány frankón elszuperált benn, felvették, kapott hivatalos pozíciót, az már nem az én feladatom.

Szerintem beajánlani valakit valahova nem protekció, csak networking.

2018. aug. 8. 17:29
 24/38 anonim ***** válasza:
67%

Amúgy, ha jól értem, most arról beszélgetünk, hogy vajon személyes kapcsolatokat karrierépítésre használni (1) erkölcsös dolog-e (2) úri huncutság-e?

Az a helyzet, hogy a networking az egyik legfontosabb üzleti skill (én amúgy kifejezetten gyenge vagyok ebben – talán pont mert magyar vagyok); ha nem megy, akkor gyakorolni kell. Sajnos vagy nem sajnos, de ez alapvető a boldoguláshoz.

2018. aug. 8. 17:43
 25/38 anonim ***** válasza:
13%
Nem azon vitatkozunk. Arról beszélek, hogy Magyarországon az általad felvázolt csatorna egyrészt nem létezik gyakorlatilag. Másrészt akik ehhez hasonló módszerrel, protekcióval kerülnek be azoknak a száma elenyésző. Magyarországon nincs lehetőség komolyabb kapcsolat nélkül 1. félévben dolgozni rögtön. Pláne nem 10 órában. Ha lenne lennének ilyen álláshirdetések, amit te magad sem tudsz mutatni.
2018. aug. 8. 18:06
 26/38 anonim ***** válasza:
65%

A nagy cégeknek vannak hivatalos gyakornoki programjaik. Ezek nagyon jók (és a Kérdező eredetileg ezt kérdezte, úgyhogy válaszolhatunk is egyből: Magyar Telekom, MOL, Audi, OTP stb. stb. – Kérdező zongorázd végig a bankokat, távközlési és energiaipari cégeket, milyen gyakornoki programok vannak).

És vannak a személyes csatornák, ezekre nyilván csak konkrét eseteket ismerünk, ha ismerünk. Én ismerek ilyet, nem egyet. Tőlem is kértek már szívességet, segítettem is ha tudtam.

2018. aug. 8. 18:11
 27/38 anonim ***** válasza:
9%

Közgazdászként (eddig azt állítottad ilyen végzettséged van) szerinted mennyire lenne értelme ilyen csekély óraszámban alkalmazni valakit akinek az alapok sincsenek meg? Főleg mikor találni bőven másod de főleg harmadéves (esetleg idősebb) hallgatót akinek valami lövési is van a szakmáról és ráér min 20-25 órát dolgozni hetente. Miért választanák a kérdezőt ha ugyanúgy felvehetik a végzés előtt álló sokkal alkalmasabb hallgatót, akit betanítanak és esélyes hogy 1-1,5 éven belül főállásban tud maradni? Abszolút semmi érdekük elsőévest alkalmazni mikor van kínálat idősebb hallgatókból bőven. Nem vall valami jó üzleti érzékre ha így alkalmaznál diákot.

Másfelől mi ez a magyar ellenséged?

2018. aug. 8. 18:19
 28/38 anonim ***** válasza:
9%
Az Audi tök jó példa, elkezded olvasni a gyakornoki helyeiket és végig írja hogy min 4 lezárt félév kell és heti 3-4 nap vállalása. Telekom min heti 20 óra. OTP heti 20 óra szintén. Legalább ennyit gyorsan csekkolhattál volna. Minddiák és melódiám szokott még gyakornokokat közvetíteni, sokszor úgyis ilyeneken keresztül alkalmazzák a diákokat ha nem a kötelező gyakoatukat töltik, náluk is tele vam heti 20-30 órás minimummal és többnél 2 vagy 4 lezárt félév kell. Gyora google keresés nem ártott volna.
2018. aug. 8. 18:35
 29/38 anonim ***** válasza:
63%

Nem szükséges csekkolnom, mert ezek közül az egyikben voltam menedzser több évig, és gyakornokaink is voltak mindig. Most is vannak, az anyacégnél.

Amúgy nagyon jók a kérdéseid! Tényleg. A válaszom az, hogy a legtöbb üzleti egységben azért vannak olyan munkafolyamatok, amelyeket be lehet tanítani egy frissen érettségizettnek, például

- Webshopba termékek feltöltése (azért valljuk be ehhez nem kell diploma)

- Fordítás (ehhez nagyon jó nyelvtudás kell, de ma már sok érettségizett felsőfokú nyelvtudással rendelkezik, meg van szótár)

- Hírlevelek összeállítása

- Rendezvényszervezés (valljuk be őszintén, ehhez se kell diploma)

- Dokumentáció-írás (én például érettségi után anno orvosi és kozmetikai lézerek felhasználói és szerviz kézikönyveit fordítottam magyarra – a szakkifejezéseket persze szótárból skubiztam ki, és persze szakmérnök lektorálta a munkámat, de azért meg tudtam csinálni)

- Számlák, adatok bevitele SAP-ba

Stb. stb.

Tehát, mondjuk úgy, hogy ha nagyon akar, akkor a legtöbb osztály tudja a munkáját úgy szervezni, hogy tud munkát adni értelmes érettségizettnek. Például, hogy messzebbre ne menjek, ma is örültem volna egy gyakornoknak, csak most nincs sajnos, mert olyan munkát csináltam, amelyet bármikor megcsinál egy értelmesebb 18 éves (adatokból kellett grafikát "hegeszteni").

A TV ipart is ismerem valamennyire, na ott meg pláne dugig van minden gyakornokokkal, akik eljönnek, először csak figyelnek (meg viszik a felszerelést xD), utána scriptelnek, majd esetleg odaengedik őket egy kisebb anyaghoz stb. Ott mindenki alulról kezdi, sokszor fizetés nélkül.

Szóval, összefoglalva: szükséges jószándék, és persze sokan fizetés nélkül vagy nagyon alacsony fizetéssel kezdik. Multinál ugye kötelező fizetni és szabályosan foglalkoztatni, ott például olyat lehet, hogy megbízási szerződést kap valaki stb.

Élelmesnek kell lenni.

2018. aug. 8. 18:59
 30/38 anonim ***** válasza:
3%
A nagy cégeknek valóban vannak hivatalos gyakornoki programjaik. Linkelj egy álláshirdetést az általad említett cégektől, ami megfelel az általad említett kritériumoknak. Ha nem tudsz akkor pedig ideje lenne elismerni, hogy a levegőbe beszélsz az egész vita során. Ennek így semmi értelme.
2018. aug. 9. 12:11
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!